Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος , κ. Στέφανος Στεφάνου, προκαλεί την ΕΔΕΚ να παραδεχθεί δημόσια ότι με τις διαφωνίες της για την πολιτική Χριστόφια είναι με τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που έχει πρόβλημα και θέλει να την καταργήσει.

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία πρέπει να είναι πρόβλημα για κάθε Κόμμα, όπως  και για κάθε Κύπριο πατριώτη.

Οι υποχωρήσεις που έγιναν από το 1977 μέχρι σήμερα και  ο εκφυλισμός του Κυπριακού στο βαθμό που έχει φθάσει σήμερα , ήταν επακόλουθο του συμβιβασμού τον οποίο εκθειάζει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο οποίος συμβιβασμός φέρει το όνομα Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Στην ουσία της αυτή η λύση σημαίνει νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων. Δηλαδή:

  • Σημαίνει νομιμοποίηση και μονιμοποίηση του γεωγραφικού διαχωρισμού των Ελλήνων και Τούρκων κατοίκων της Κύπρου , στη βάση φυλής και θρησκείας. (Αππαρθάϊτ).
  • Σημαίνει νομιμοποίηση του εποικισμού , ώστε να μην μπορούν να επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες και για να μπορεί η Τουρκία να ασκεί επιρροή και να ποδηγετεί το Τουρκικό Συνεταιρικό Συνιστών Κράτος στην Κύπρο, για τους δικούς της σκοπούς και επιδιώξεις.
  • Σημαίνει νομιμοποίηση του Εθνικού ξεκαθαρίσματος της Ελληνοκυπριακής πλειοψηφίας από τα κατεχόμενα και αποκλεισμό της επιστροφής και επανεγκατάστασης των προσφύγων, στα κατεχόμενα.
  • Σημαίνει νομιμοποίησης της συντελεσθείσας απάλειψης οποιουδήποτε στοιχείου της τρισχιλιετούς παρουσίας μας στα κατεχόμενα μέρη μας, με απώτερο στόχο την πλήρη τουρκοποίηση τους.
  • Σημαίνει νομιμοποίηση των αποσχιστικών ενεργειών στα κατεχόμενα που οδήγησαν στη δημιουργία της απαιτούμενης από τον όρο «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», ξεχωριστής Κρατικής οντότητας.
  • Σημαίνει να εξασφαλίσει Συνταγματικά η μειοψηφία του 18%, ίσα πολιτικά δικαιώματα με την πλειοψηφία του 82%, καταργώντας έτσι τις βασικότατες αρχές της Δημοκρατίας, για ένα άνθρωπο μια ψήφο, και του δικαιώματος της πλειοψηφίας να Κυβερνά με τα δικαιώματα της μειοψηφίας πλήρως κατοχυρωμένα. Με αυτήν την Συνταγματική ρύθμιση η μειοψηφία θα γίνει κυρίαρχη οντότητα στο βορρά και θα είναι και συγκυρίαρχη στο νότο, με ότι αυτό θα συνεπάγεται όταν ιδιαίτερα, μέσο της θα ασκείται η επεκτατική πολιτική της Άγκυρας. Αυτή η Συνταγματική ρύθμιση  θα αποτελεί το Δούρειο Ίππο της άλωσης ολόκληρης της Κύπρου από την Άγκυρα.

 

Δεν πρέπει να αμφιβάλλει ούτε να αμφισβητεί κανένας για το τι σημαίνει Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία . Οι  ποιο πάνω αναφερόμενες παράμετροι  της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, έχουν ξεκαθαρίσει μέσα από το πέρασμα του χρόνου, ο οποίος  χρησιμοποιείται για την εδραίωσή τους  και την από μέρους μας «χώνευσή» τους.  Ούτε και μπορούν οι πιο πάνω παράμετροι να παραμερισθούν με μια τάχα καλή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Δεν υπάρχει καλή και κακή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Μια είναι η μορφή αυτής της λύσης και έχει τις Παραμέτρους που έχουν ήδη αναφερθεί.

Τα δεδομένα όπως τα ζούμε σήμερα επιβεβαιώνουν όλα τα πιο πάνω . Το Συναιτερικό Συνιστών Κράτος ήδη στήθηκε και λειτουργεί, στη βάση των πιο πάνω παραμέτρων ,  με τις ευλογίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ υποτίθεται ότι η λύση συζητείται και τίποτε δεν ισχύει αν δεν συμφωνηθούν όλα και τεθούν σε Δημοψήφισμα.

Οι νονοί της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σε αγαστή συνεργασία με τους παθιασμένους θιασώτες της, εδώ , προωθούν πολιτικές πράξεις και ενέργειες τη μια μετά την άλλη οι οποίες διαμορφώνουν τετελεσμένα γεγονότα  εδραίωσης, αναβάθμισης και βαθμηδόν αναγνώρισης του Παράνομου Καθεστώτος , με παράλληλη αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέρος των πολιτικών αυτών είναι και η  επίθεση που υφίσταται το ηθικό και το φρόνημα του Λαού ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις του και να προετοιμασθεί για να δεχθεί τα δημιουργούμενα τετελεσμένα, ως «τη μόνη εφικτή και σωτήρια λύση».  Μια σειρά τέτοιων ολέθριων πολιτικών πράξεων και ενεργειών μπορούν να απαριθμηθούν αλλά επιφυλαττόμεθα.

Γιαυτό έχουμε την άποψη πως αν η ΕΔΕΚ προβληματίζεται σχετικά με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, πέραν των αντιρρήσεων που πολύ σωστά διατυπώνει σε θέματα στρατηγικής , ευρίσκεται στη σωστή πορεία και είμαστε βέβαιοι ότι ευρίσκεται και σε συντονισμό με το Λαϊκό αίσθημα. Πρέπει στο ίδιο μήκος κύματος να ευρεθούν όλα τα Κόμματα και η Κυβέρνηση, για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που  έχει τροχιοδρομηθεί και δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για εμάς. Έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να  υπάρξει στους επόμενους μήνες , ξεκάθαρη επανατοποθέτηση με πολιτική απόφαση:

  • που να καταγγέλλει την Τουρκία ότι με  τις θέσεις  που καταθέτει στις συνομιλίες και επαναλαμβάνει δημόσια, δεν ενδιαφέρεται για το συμβιβασμό που , ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ, η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε και συζητά για 33 τόσα χρόνια,
  • και, ενόψει τούτης της Τουρκικής στάσης να δηλώνει ότι τερματίζει το διάλογο για συμβιβασμό με την κατοχή και  να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση με ξεκάθαρη απαίτηση την απελευθέρωση της Κύπρου από την Τουρκική κατοχή και την πλήρη αποκατάσταση των Κρατικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λαού της.

 

Αυτή η επανατοποθέτηση θα αποτελεί την πλέον  εφικτή επιδίωξη μέσα στα πλαίσια της Διεθνούς Νομιμότητας, παρά η επιμονή σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η οποία απαιτεί εκπτώσεις από τη Διεθνή Νομιμότητα και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο για να είναι εφικτή η εφαρμογή της.

Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται.