Ο κ. Παπανδρέου καλωσόρισε την κ. Αστον, την οποία και προσφώνησε ως υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχάρη το Ευρωκοινοβούλιο για τη χθεσινή ψηφοφορία, για τη δημιουργία της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων.
“Η νέα υπηρεσία θα δώσει σάρκα και οστά σ’ αυτό που, και η Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζητάει, μια πιο συντονισμένη, ισχυρή ευρωπαϊκή φωνή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας” είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να προωθηθεί η ιδέα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και όλων τελικά των Βαλκανίων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο το έτος 2014.
“Είναι μια πρωτοβουλία που έχει πάρει η Ελλάδα και επιμένει θετικά σε αυτήν, η οποία θα συμβάλλει και στην άμβλυνση και επίλυση πολλών προβλημάτων, διμερών ή περιφερειακών στην περιοχή μας, αλλά και στο να δώσουμε μια νέα ώθηση στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και της ευνομίας στην περιοχή” δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Ακόμη συζήτησαν για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές εσωτερικές αλλαγές.
“Θέλουμε μια δημοκρατική, ευνομούμενη, ανοιχτή Τουρκία, που θα σέβεται βεβαίως τους διεθνείς κανόνες, το Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία. Και οπωσδήποτε, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Κύπρου, του κ. Χριστόφια, για την επίλυση του Κυπριακού, μέσα από τις δικοινοτικές συνομιλίες, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου” υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ακόμη αναφέρθηκαν και στο Μεσανατολικό, όπου ο πρωθυπουργός επαίνεσε την κυρία Άστον για τις προσπάθειές της, με την επίσκεψή της στη Γάζα, προκειμένου να συμβάλει στην “αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, αλλά και της παρουσίας της Ευρώπης στην επίλυση αυτού του μεγάλου ζητήματος που μας αφορά όλους, ιδιαίτερα την δική μας γειτονιά. Επιτέλους, να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή” τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ακόμη ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την κ. Άστον για τις εξελίξεις στις συνομιλίες με το Ιράν, αλλά και για την επικείμενη επίσκεψή της στον Καύκασο.
Από την πλευρά της η κ. Κάθριν Άστον ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και αναφερόμενη στη ψηφοφορία που έγινε στο Στρασβούργο για τη δημιουργία υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων, είπε ότι: “Αυτό σημαίνει ότι μας δίδεται μία ευκαιρία να συγκεντρώσουμε όλους τους τρόπους, με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να δραστηριοποιηθεί στον κόσμο, να προωθήσουμε τις αξίες μας, να στηρίξουμε χώρες σε όλο τον κόσμο και να στηρίξουμε ανθρώπους, με τρόπο πολύ πιο αποτελεσματικό”. Οι τρεις προτεραιότητες σύμφωνα με την κ. Άστον είναι η δημιουργία αυτής της νέας Υπηρεσίας, που θα στελεχωθεί από τους καλύτερους και λαμπρότερους διπλωμάτες της Ευρώπης.
“Η δεύτερη είναι να εστιάσουμε στη γειτονιά μας. Και αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που βρίσκομαι στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Γνωρίζω πολύ καλά το σημαντικό ρόλο που έχετε εσείς κ. Πρωθυπουργέ, στη διασφάλιση του να επιτευχθούν συμφωνίες και να πορευθούμε στο μέλλον μαζί με τους γείτονές μας, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια”.
Και η τρίτη μεγάλη προτεραιότητα, σύμφωνα με την ίδια, είναι οι στρατηγικές συνεργασίες της Ε.Ε., που διασφαλίζουν την ύπαρξη στενών σχέσεων με τις ΗΠΑ και με χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, προς όφελος των λαών της Ευρώπης και με στόχο την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών στον κόσμο.
Τέλος η κ. Αστον δήλωσε ότι θα επισκεφθεί πολλές χώρες, καθώς και χώρες στη Μέση Ανατολή, όπου θα προσπαθήσει να συμβάλλει και να στηρίξει την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.
“Φυσικά, όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός, θα χρειαστεί να εστιάσω και στο πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των πυρηνικών όπλων και του Ιράν” πρόσθεσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε.
Οι ακριβείς δηλώσεις της βαρόνης Ashton και του Έλληνα Πρωθυπουργού είχαν ως εξής:
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να καλωσορίσω την κυρία Catherine Ashton, ουσιαστικά, την Υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, μετά την απόφαση για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, έχει νέα και πολύ σημαντικά καθήκοντα. Θέλω να την συγχαρώ και να συγχαρώ και το Ευρωκοινοβούλιο για την σημερινή ψηφοφορία, για τη δημιουργία της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα δώσει σάρκα και οστά σ’ αυτό που, και η Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζητάει, μια πιο συντονισμένη, ισχυρή ευρωπαϊκή φωνή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας.
Σε ό,τι αφορά την μεταξύ μας συζήτηση, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική κουβέντα για την περιοχή μας, για την ανάγκη να προωθήσουμε την ιδέα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, όλων τελικά των Βαλκανίων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο το έτος 2014. Μια πρωτοβουλία που έχει πάρει η Ελλάδα και επιμένει θετικά σε αυτήν, η οποία θα συμβάλλει και στην άμβλυνση και επίλυση πολλών προβλημάτων, διμερών ή περιφερειακών στην περιοχή μας, αλλά και στο να δώσουμε μια νέα ώθηση στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και της ευνομίας στην περιοχή.
Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία και την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές εσωτερικές αλλαγές. Θέλουμε μια δημοκρατική, ευνομούμενη, ανοιχτή Τουρκία, που θα σέβεται βεβαίως τους διεθνείς κανόνες, το Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία. Και οπωσδήποτε, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Κύπρου, του κ. Χριστόφια, για την επίλυση του Κυπριακού, μέσα από τις δικοινοτικές συνομιλίες, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για το Μεσανατολικό και επαίνεσα την κυρία Ashton για τις προσπάθειές της, με την επίσκεψή της στη Γάζα, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα του ανθρωπιστικού προβλήματος, αλλά και της παρουσίας της Ευρώπης στην επίλυση αυτού του μεγάλου ζητήματος που μας αφορά όλους, ιδιαίτερα την δική μας γειτονιά. Επιτέλους, να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Είχα ενημέρωση από την κυρία Ashton για τις εξελίξεις στις συνομιλίες με το Ιράν, αλλά και για την επικείμενη επίσκεψή της στον Καύκασο. Την καλωσορίζω και προσβλέπω σε μια στενή συνεργασία, ώστε να έχουμε μια πολύ ισχυρή ευρωπαϊκή φωνή στην περιοχή μας, αλλά και διεθνώς.
CATHERINE ASHTON: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ πολύ.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ, στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε και ο κ. Πρωθυπουργός, ήρθα αμέσως μετά την ψηφοφορία που έγινε στο Στρασβούργο, η οποία θα μας βοηθήσει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης.
Αυτό σημαίνει ότι μας δίδεται μία ευκαιρία να συγκεντρώσουμε όλους τους τρόπους, με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να δραστηριοποιηθεί στον κόσμο, να προωθήσουμε τις αξίες μας, να στηρίξουμε χώρες σε όλο τον κόσμο και να στηρίξουμε ανθρώπους, με τρόπο πολύ πιο αποτελεσματικό.
Και είμαι ευτυχής που, στο έργο μου, έχω την υποστήριξη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.
Ανέπτυξα επίσης τις τρεις κύριες προτεραιότητές μας. Η πρώτη είναι η δημιουργία αυτής της νέας Υπηρεσίας, που θα στελεχωθεί από τους καλύτερους και λαμπρότερους διπλωμάτες της Ευρώπης.
Η δεύτερη είναι να εστιάσουμε στη γειτονιά μας. Και αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που βρίσκομαι στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Γνωρίζω πολύ καλά το σημαντικό ρόλο που έχετε εσείς κ. Πρωθυπουργέ, στη διασφάλιση του να επιτευχθούν συμφωνίες και να πορευθούμε στο μέλλον μαζί με τους γείτονές μας, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.
Η τρίτη μεγάλη προτεραιότητα είναι οι στρατηγικές μας συνεργασίες, που διασφαλίζουν την ύπαρξη στενών σχέσεων με τις ΗΠΑ και με χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, προς όφελος των λαών μας και με στόχο την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών στον κόσμο.
Όμως, γνωρίζω καλά, ευρισκόμενη τώρα εδώ, ότι φεύγοντας από την Ελλάδα, θα επισκεφτώ πολλές χώρες, ακόμα και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου θα προσπαθήσω να κάνω κάτι παραπάνω, για να στηρίξω την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή. Και φυσικά, όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός, θα χρειαστεί να εστιάσω και στο πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των πυρηνικών όπλων και του Ιράν.
Όπως είπα και στην αρχή, είναι τιμή μου που βρίσκομαι στην Αθήνα. Προσβλέπω σε μία εποικοδομητική, αν και σύντομη, επίσκεψη και στη δυνατότητα που θα μου δοθεί για συνομιλίες.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και πάλι, καλώς ήλθατε, σας δεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά.