Στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτων για την αναστροφή του δυσμενούς κλίματος και των αρνητικών  εντυπώσεων που επικρατούν σε κύκλους του Κογκρέσου για την ελληνική οικονομία, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Βασίλης Κασκαρέλης, στις 14 Ιουλίου, διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, υπό την προεδρία της κας Ileana Ros-Lehtinen (R-FL), επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την συμμετοχή 15 Βουλευτών (πέντε από τους οποίους είναι Πρόεδροι σημαντικών Επιτροπών του αμερικανικού νομοθετικού οργάνου), καθώς και τριάντα επαγγελματικών στελεχών που πλαισιώνουν αμερικανούς Βουλευτές.

Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε μια ώρα, ο κ. Κασκαρέλης παρουσίασε τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ιδίως κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, και ήδη αντικατοπτρίζονται στη μείωση του ελλείμματος, καθώς και την δέσμη των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί (ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, διαφάνεια κ.τ.λ.). Εξήγησε, επίσης, το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση το τελευταίο διάστημα για τον έλεγχο των κερδοσκοπικών τάσεων που δοκιμάζουν τις διεθνείς αγορές και έχουν αντίκτυπο στην ελληνική, την ευρωπαϊκή, αλλά και στην ίδια την αμερικανική οικονομία.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, το σύνολο των συμμετεχόντων έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και υπέβαλε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων και τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης. Οι παριστάμενοι Βουλευτές παραδέχθηκαν ότι πολλές από τις στρεβλές εντυπώσεις που έχουν σχηματισθεί για την Ελλάδα στο Κογκρέσο, οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στον καταιγισμό αρνητικής δημοσιότητας και προβολής που προέρχεται από τα διεθνή ΜΜΕ. Διαβεβαίωσαν, μάλιστα, τον Έλληνα Πρέσβη ότι θα παρακολουθούν στενά τις σχετικές με την ελληνική οικονομία συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο και θα προβάλλουν τις ελληνικές θέσεις, προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας.

Κατάλογος Βουλευτών που συμμετείχαν στην συζήτηση:

–     Ileana Ros-Lehtinen (R-FL), Ranking Member, House Foreign Affairs Committee

–     Elton Gallegly (R-CA), Ranking Member, House Foreign Affairs Committee’s Europe Subcommittee

Gregory Meeks (D-NY), Chairman, House International Monetary Policy & Trade Subcommittee / House Foreign Affairs Committee

Ed Royce (R-CA), Ranking Member, House Foreign Affairs Committee’s Trade Subcommittee / House Financial Services Committee

Eliot Engel (D-NY), Chairman, House Foreign Affairs Committee’s Western Hemisphere Subcommittee

Gus Bilirakis (R-FL), House Foreign Affairs Committee’s Europe Subc. / Co-Chair, Hellenic Caucus

–     Michael McMahon (D-NY), House Foreign Affairs Committee’s Europe Subcommittee

–     Ted Poe (R-TX), House Foreign Affairs Committee’s Europe Subcommittee

–     Steve Israel (D-NY), House Foreign Operations Appropriations Subcommittee

–     John Sarbanes (D-MD)

–     Zack Space (D-OH)

–     Niki Tsongas (D-MA)

–     Chris Carney (D-PA)

–     John Tierney (D-MA)

–     Rush Holt (D-NJ)