Η είδηση λέει ότι εναντίον του ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Ποντίκι» κ. Αντώνη Δελατόλλα, θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από την ΕΣΗΕΑ, επειδή ο εκδότης-επιχειρηματίας-τηλεσχολιαστής-δημοσιογράφος, ταξίδεψε στη Ν. Αφρική, ως προσκεκλημένος της Τράπεζας Πειραιώς για να παρακολουθήσει τους αγώνες του Μουντιάλ!

Αν θυμάμαι καλά και ο κ. Παύλος Τσίμας είχε πάει ως προσκεκλημένος του κ. Χριστοφοράκου να παρακολουθήσει αγώνες της F1 στη Γερμανία. Η ΕΣΗΕΑ άσκησε πειθαρχική δίωξη εναντίον του; Κατ’ αρχήν ελπίζω να πέρασε καλά. Μη ταλαιπωρήθηκε αδίκως!

Τύπος και business

Χαιρετίζουμε αυτήν την όψιμη ευαισθησία της ΕΣΗΕΑ, αλλά που βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια; Δεν βλέπει τι γίνεται; Δεν ξέρει ότι οι περισσότεροι μεγαλοδημοσιογράφοι ασχολούνται παράλληλα και με συναφείς επιχειρήσεις; Ας αρχίσουμε λοιπόν:

Ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου, κεντρικός παρουσιαστής του Δελτίου Ειδήσεων του ALTER, είναι μεγαλομέτοχος της εφημερίδος Real News και του Ραδιοφωνικού Σταθμού Real Fm. Από το ραδιόφωνο διαφημίζει την εφημερίδα και από την τηλεόραση την εφημερίδα και το ραδιόφωνο. Ο επιχειρηματίας, λοιπόν, κ. Χατζηνικολάου, στις επιχειρήσεις τις οποίες είναι μέτοχος, έχει χορηγούς, σπόνσορες και διαφημιστές! Αν παρακολουθήσετε μάλιστα ένα πρωϊ το ραδιοφωνικό του πρόγραμμα θα δείτε ότι η περισσότερη ώρα αναλώνεται σε διαφημίσεις. Ρωτάω, εγώ ο αδαής: Ο κ. Χατζηνικολάου είναι τόσο άτεγκτος και υπεράνω, που δεν υποστηρίζει τους χορηγούς του;

Ο κ. Αντώνης Δελατόλλας, με αφορμή τη πειθαρχική δίωξη του οποίου, άρχισε αυτή η συζήτηση, είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Ποντίκι» όπου επίσης παίρνει διαφημίσεις.

Ο κ. Αλέξης Παπαχελάς, είναι μέτοχος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, ενώ παράλληλα είναι και διευθυντής της και παρουσιαστής εκπομπής στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ

Ο κ. Γιώργος Κύρτσος, ήταν ιδιοκτήτης της CITY PRESS.

Ο κ. Αιμίλιος Λιάτσος, είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδα «Παρασκευή και 13».

Ο κ. Νίκος Ευαγγελάτος ήταν μέτοχος στο «κανάλι 9».

Ο κ. Θέμος Αναστασιάδης, εκτός από το «Πρώτο Θέμα» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ», είναι μέτοχος και στον «Πρωταθλητή».

Ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος , εκτός από την εφημερίδα το «VETO» έχει την «Zoυγκλα. gr”.

O κ. Γιώργος Τράγκας, ανοίγει και κλείνει εφημερίδες, ραδιόφωνα και κανάλια και άκρη δεν μπορώ να βρώ.

Είναι και άλλοι (για να μη μπώ στη διαδικασία με τις εταιρείες επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων και τα γραφεία τύπου)

Όλα αυτά είναι νόμιμα. Δεοντολογικά είναι;

Επιχειρηματίες και ειδήσεις

Ολοι αυτοί είναι μέρος του συστήματος που διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Δημοσιογραφούν, ενώ παράλληλα εισπράττουν κρατικές διαφημίσεις και ιδιωτικές χορηγίες για να συντηρούν τις …επιχειρήσεις τους. Δεν αναφέρθηκα στους επιχειρηματίες που έγιναν εκδότες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, γιατί αυτοί τουλάχιστον είναι εντιμότεροι, δηλώνουν πρώτα επιχειρηματίες! Για τους άλλους, όμως, που ξεκίνησαν ως δημοσιογράφοι και στην πορεία κατέληξαν να είναι επιχειρηματίες ειδήσεων δεν υπάρχει θέμα;

Το σύστημα ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι στρεβλό. Είναι δέσμιο συμφερόντων. Είδατε για παράδειγμα πως αντιμετωπίστηκε η πρόταση του κ. Σάλλα για την αγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ. Λογικό! Αν η Πειραιώς, αποσύρει το διαφημιστικό της πρόγραμμα, θα χάσουν ένα γερό έσοδο σε περιόδους κρίσης. Δεν είναι καιρός για ηρωϊσμούς!

Η Ένωση Συντακτών έκλεινε τα μάτια στη γιγάντωση του φαινομένου και τώρα κυνηγάει ανεμόμυλους. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με την ενημέρωση δεν έχει προηγούμενο. Όχι ότι δεν υπάρχει και αλλού διαπλοκή. Υπάρχει παντού. Αλλα είναι δυνατόν να φανταστείτε τον Carl Bernstein και τον Bob Woodward, που απεκάλυψαν το Watergate, να είναι ιδιοκτήτες ΜΜΕ; Φαντάζεστε τον Walter Cronkite, τη Barbra Walters, τον Ted Koppel, τον Βernard Shaw ή τον Larry King να είναι μέτοχοι εταιρειών ΜΜΕ;

Η Αnn Sinclair , είχε τη δημοφιλέστερη εκπομπή στη Γαλλική τηλεόραση. Όταν ο σύζυγος της Dominique Stros Kan έγινε υπουργός Οικονομίας στη Γαλλία, παραιτήθηκε από τη θέση της, επειδή θεώρησε ότι είχε ασυμβίβαστο! Εδώ η σύζυγος του υπουργού Επικρατείας έλεγε το Δελτίο Ειδήσεων στο Μεγάλο Κανάλι και έκανε παχυλές μεταγραφές. (Για την ιστορία της υποθέσεως ο, δε σηκώνω μύγα στο σπαθί μου, κ. Χατζηνικολάου την είχε προσλάβει στο ραδιοφωνικό του σταθμό και την είχε ως σχολιάστρια στο δελτίο του).

Η διαδικασία απεγκλωβισμού

Αυτό το σύστημα δημοσιογραφίας που στηρίζεται σε επιχειρηματικά συμφέροντα και γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Διαμορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις, προωθεί πρότυπα, εκμαυλίζει συνειδήσεις, εξυπηρετεί συμφέροντα και όλα αυτά με προκλητικό τρόπο. Σαν να μας κουνούν το δάκτυλο και να λένε, «εμείς αποφασίζουμε και διατάζουμε». Μπροστά σ’ αυτήν την ισχύ, το πολιτικό σύστημα έχει καταστεί αιχμάλωτο, μιας δράκας ανθρώπων. Και ποδηγετείται. Ετσι ο «πανίσχυρος Καραμανλής», μετετράπη σε «κουρασμένο». Ο «αφελής Γιωργάκης», σε «σοβαρό και τολμηρό Πρωθυπουργό που τολμάει ρήξεις που δεν διανοήθηκε κανένας άλλος». Και πάει λέγοντας! Και το χειρότερο, όλοι αυτοί είναι στο απυρόβλητο! Για να είχε εντοπισθεί ένας πολιτικός ή ένας απλός πολίτης με τα χρήματα που βρέθηκε να έχει και να μη μπορεί να δικαιολογήσει ο κ. Θέμος Αναστασιάδης;

Αίφνης, το σύστημα αυτό αντιμετωπίζει τρείς μεγάλες προκλήσεις.

Η πρώτη είναι ότι πια η ελληνική κοινωνία τους πήρε χαμπάρι! Η αξιοπιστία τους είναι στα χαμηλότερα επίπεδα.

Η δεύτερη, ότι η οικονομική κρίση κτυπάει τις πόρτες και τα παράθυρά τους με εκκωφαντικό τρόπο. Δύσκολα θα επιβιώσουν όλοι και αν το καταφέρουν, θα αποδυναμωθούν.

Η τρίτη πρόκληση είναι το διαδίκτυο. Το κοινό που αγόραζε εφημερίδες και θέλουν να βλέπει τηλεόραση, όλο και περισσότερο, επιλέγει ως πηγή ενημέρωσης το διαδίκτυο. Η τάση είναι αυξανόμενη. Για αυτό και τα μεγάλα συγκροτήματα κήρυξαν τον πόλεμο κατά του διαδικτύου!

Όμως αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν θα μπορέσουν να κερδίσουν! Αν τον συνεχίσουν το πιθανότερο είναι να εξαντληθούν και να επιταχύνουν την φθορά και την κρίση τους.

Αν είναι έξυπνοι, θα επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους στη νέα πραγματικότητα.

Για πρώτη φορά δεν μπορούν να τα έχουν όλα. Και αυτό είναι μια κάποια ελπίδα!

Kώστας Ροδινός

Υ.Γ.

Για να είμαστε, όμως, δίκαιοι δεν άρχισαν πρώτοι οι δημοσιογράφοι τις επιχειρήσεις, αλλά τα κόμματα!

Το ΚΚΕ, για παράδειγμα έχει στην ιδιοκτησία του εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση και μια από τις πλέον σύγχρονες εκτυπωτικές μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ,, διαθέτει επίσης εφημερίδα και ραδιόφωνο.

Ο κ. Καρατζαφέρης, δήθεν πολέμιος του συστήματος διαπλοκής, αλλά προνομιακός φιλοξενούμενος όλων των καναλιών, τα έχει όλα. Τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδα! Ένα ολόκληρο συγκρότημα! Επι πλέον είναι ο αρχηγός κόμματος με τη συχνότερη παρουσία στα ΜΜΕ

Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι το ΚΚΕ αρνείται έλεγχο στα οικονομικά του από τα εντεταλμένα όργανα του δημοσίου! Για σκεφτείτε τι θα πάθει ένας ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης, αν αρνηθεί τον έλεγχο της εφορίας; Θα βρεθεί στο αυτόφωρο αυτοστιγμή με ένα σεντόνι κατηγορίες! Αμα είσαι κόμμα, δηλώνεις ότι δεν δέχεσαι το σύστημα και καθαρίζεις!

Το ίδιο ερώτημα τίθεται και εδώ. Νόμιμα όλα αυτά, δεοντολογικά όμως; Και ας μη μας απαντήσουν ότι έχουν τα συγκροτήματα για να προωθούν τις ιδέες τους, γιατί οι εκπρόσωποί τους ξημεροβραδυάζονται στα τηλεοπτικά πλατώ.
www.antinews.gr