Βαθαίνει το χάσμα και το ρήγμα της Ελληνικής Κοινότητας του Καναδά με την τοπική Εκκλησία και η ρήξη απειλεί την ενότητα και την ομοψυχία του εκεί Ελληνισμού σοβαρά αν δεν επικρατήσei σύνεση, νηφαλιότητα και κλίμα σωφροσύνης μεταξύ των δυο πλευρών. Ήδη μετά την αποκάλυψη της κρίσης που σοβούσε εδώ και κάποιες εβδομάδες μεταξύ των δυο πλευρών και καταβάλλονταν προσπάθειες για επίλυση των διαφορών χωρίς την δημοσιοποίηση του ζητήματος που έχει ανακύψει με την καταβολή εκ  μέρους των κοινοτήτων της “λογίας”  προς την τοπική Εκκλησία, η ελληνική κοινότητα αντέδρασε με μια συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα και την οποία όμως προσήλθαν ελάχιστα τοπικά ΜΜΕ(άγνωστο αν πίσω από αυτή την την κραυγαλέα απουσία τουλάχιστον  20 και πλέον τοπικών ΜΜΕ κρύβεται ή πολύ περισσότερο υποδήλωνεται κάτι..) αλλά αυτή η ηχηρή απουσία υπερτονίζεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλως με εμφανές νόημα…  Ο Μητροπολίτης Σωτήριος που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης  του Φαναρίου και την στήριξης του στο πολυσχιδές και πολύπλευρο έργο του και προσωπικά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη απάντησε σημείο προς σημείο σε όσα ειπώθηκαν εκ μέρους της ελληνικής κοινότητας με ένα εκτενές, όσο και αποκαλυπτικό της κρίσης που  έχει ξεσπάσει στην Ελληνική Κοινότητα του Καναδά μεταξύ κοινότητας και τοπικής Εκκλησίας Ιερά  Μητροπόλεως Καναδά, Δελτίο Τύπου. Κρίση  που πρώτο αποκάλυψε το GreekAmericanNewsAgency- με αποκλειστικό ρεπορτάζ η συνάδελφος δημοσιγράφος και συνεργάτιδα του πρακτορείου μας στον Καναδά  Ιουστίνη Φραγκούλη ήδη  από τις 15 Ιουλίου(010). Στην ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Καναδά, παρεμβαίνει ο ίδιος ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος ο οποίος με ελάχιστους χαρακτηρισμούς  αν  και φανερά ενοχλημένος από την στάση των Κοινοτικών,  απαντά με στοιχεία και αναρωτιέται… Ο Ιεράρχης με αφορμή έκτακτη συνέντευξη που δόθηκε  μια εβδομάδα μετά την αποκάλυψη του θέματος  (στις 15 Ιουλίου από το GreekAmericanNewsAgency), στις 21 Ιουλίου από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Βασίλη Μπαλαμπάνου, απαντά με ήπιο ύφος αλλά με εμφανή την ενόχληση της Μητροπόλεως στις αιτιάσεις του προέδρου της Κοινότητας.  Στην αναλυτική εκτενή κατάσταση παροχών της Ι. Μητροπόλεως προς το Πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας και ταυτόχρονα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καναδά κάνει μνεία μιας σειράς παροχών προς την Κοινότητα. 

TORONTO – Η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ πρέπει να εκπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Ιερά Μητρόπολη, όπως και όλες οι άλλες Κοινότητες του Καναδά. Η Ι.Μ. προβαίνει στην ανακοίνωση προς τα Ε.Μ.Μ.Ε., διότι ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Μ.Μ.  κ. Β. Μπαλαμπάνος, έδωκε συνέντευξη στα Ε.Μ.Μ.Ε. Εκάλεσε όλα τα Ε.Μ.Μ.Ε. από όλο τον Καναδά (32 τον αριθμό), προσήλθαν δε μόνο τρία: (Ο κ. Χ. Μανίκης από το Ελληνοκαναδικό Βήμα, Μontreal, ο κ. Μ. Καπέλας από την ραδιοφωνική εκπομπή Radio Centre Ville, Montreal  και ο κ. Ι. Κόντος από το Emphasisworld, Toronto). Ο κ. Μπαλαμπάνος αναφέρθηκε στο θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων προς την Ι.Μ. και παρέδωκε στα Ε.Μ.Μ.Ε.  όλη την αλληλογραφία για το θέμα αυτό μεταξύ του ιδίου και του Μητροπολίτη Σωτηρίου. Τόσο ο κ. Β. Μπαλαμπάνος, όσο και μερικα Ε.Μ.Μ.Ε. δεν παρουσίασαν ολόκληρη την αλήθεια.
Στην από 15/07/2010 επιστολή του, ο κ. Μπαλαμπάνος γράφει: «Πέρα από την υποχρέωση που πιστεύουμε πως έχει η Ι.Μ. να χορηγεί άδειες για τέλεση Ιερών Μυστηρίων και που εσείς ονομάζετε «υπηρεσίες» που πρέπει να πληρώνονται, δεν γνωρίζουμε καμία άλλη επ΄αμοιβή υπηρεσία της Ιεράς Μητροπόλεως προς την Ε.Κ.Μ.Μ.» .

Είναι λοιπόν καιρός να μάθουν  όλοι, ότι η Ι.Μ. προσφέρει τις κάτωθι υπηρεσίες:

  1. 1. Στέγες απόρων.
  2. 2. Στέγες ηλικιωμένων.
  3. 3. Γραφείο Ελληνικής Παιδείας υπεύθυνο για ολόκληρο τον Καναδά.
  4. 4. Βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  5. 5. Ημερήσια σχολεία (για τα οποία δεν παίρνει ουδεμία χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση του Οντάριο, όπως παίρνει η Ε.Κ.Μ.Μ. από την Κυβέρνηση του Quebec.
  6. 6. Διαδικτυακό πρόγραμμα (iEcclesia).
  7. 7. Ιστοσελίδα.
  8. 8. Διεκκλησιαστικές  σχέσεις.
  9. 9. Βιβλιοθήκη (περισσότεροι από 10.000 τόμοι).
  10. 10. Φιλανθρωπία για όλο τον Καναδά.
  11. 11. Θερινές κατασκηνώσεις.
  12. 12. Ληξιαρχείο.
  13. 13. Θρησκευτική Παιδεία.
  14. 14. Σχολή Βυζαντινής μουσικής για την κατάρτιση Ιεροψαλτών.
  15. 15. Κοινωνικές Υπηρεσίες.
  16. 16. Θεολογική Ακαδημία.
  17. 17. Διεύθυνση Νεολαίας.
  18. 18. Υποτροφίες.
  19. 19. Εσωτερική και εξωτερική Ιεραποστολή.
  20. 20. Μηνιαία Ορθόδοξη Εφημερίδα (κυκλοφορεί σε 16.000 αντίτυπα).
  21. 21. Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδίδεται σε ολόκληρο τον Καναδά. (Το διαδικτυακό πρόγραμμα, την ιστοσελίδα και το τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ι.Μ. παρακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ετησίως).
  1. 22. Και πάνω από όλα, η Ι.Μ. ετησίως βοηθεί με αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Όλες αυτές οι υπηρεσίες, δεν είναι υπηρεσίες προς όλες τις Κοινότητες και συνεπώς και προς την Ε.Κ.Μ.Μ;
Για όλες αυτές τις ουσιαστικές, άριστα οργανωμένες και πολύ πετυχημένες υπηρεσίες της, η Ι.Μ. εξοδεύει ετησίως περίπου $1.250.000. (Διευκρινίζεται εδώ, ότι για τα Ημερήσια Σχολεία, τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τις Θερινές Κατασκηνώσεις, τους Οίκους Ευγηρίας, και την Θεολογική Ακαδημία πληρώνουν ορισμένα έξοδα και οι γονείς).

Το ετήσιο ποσό των $1.250.000 έχει αποφασισθεί στις Κληρικολαϊκές μας Συνελεύσεις (αντιπρόσωποι των 78 Κοινοτήτων μας από όλο τον Καναδά, τρεις λαϊκοί και ένας Κληρικός από κάθε Κοινότητα), ότι πρέπει ετησίως να καταβάλεται από όλες τις Κοινότητες κατά αναλογία, ήτοι ανάλογα με τον αριθμό των πιστών και τα έσοδα που κάθε Κοινότητα έχει.  Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση του έτους 2007, νομοθέτησε για το θέμα αυτό και η απόφασή της ισχύει μέχρι σήμερα. Ιδού η απόφαση:
Ομοιόμορφοι Κανονισμοί Κοινοτήτων, άρθρο 15, παρ. 3:
«Για τα έτη 2007 έως 2011 συμπεριλαμβανομένων, κάθε Κοινότης θα πληρώνει στην Ελληνική Ορθόδοξο Μητρόπολη Τορόντο (Καναδά) 15% των ακαθαρίστων εσόδων ετησίως (εξαιρουμένων μόνο κυβερνητικών επιχορηγήσεων). Το ετήσιο ποσόν δεν θα υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες δολλάρια για κάθε εκκλησία, αλλά δεν θα είναι ολιγότερο από δέκα πέντε χιλιάδες δολλάρα ετησίως, εκτός και αν η Κοινότητα έχει κριθεί από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο ως ιεραποστολική».

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση της Κληρικολαϊκής και η Ε.Κ.Μ.Μ. πρέπει να πληρώνει ετησίως στην Ι.Μ. το αναλογούν ποσό. Δυστυχώς, η Ε.Κ.Μ.Μ. από το έτος 1980 και εντεύθεν ουδέποτε έχει πληρώσει στην Ι.Μ. το αναλογούν ποσό ετησίως. Επί προεδρίας Α. Μαρή, στην δεκαετία του ’80, για περίπου  δέκα χρόνια, η Ε.Κ.Μ.Μ. δεν επλήρωσε τίποτε στην Ι.Μ. Ο πρόεδρος κ. Α. Μαρής έλεγε: «Πρώτα ο Επίσκοπος θα κάμει αυτό που του λέμε και ύστερα θα πληρώσομε την Επισκοπή». Λόγω της αδιαλλαξίας αυτής του κ. Μαρή και της Ε.Κ.Μ.Μ., αναγκάστηκε η Ι. Επισκοπή το 1990 να προσφύγει στον λαό και εζήτησε από τους χριστιανούς της περιοχής Montreal να γίνονται απευθείας μέλη στην Ι. Επισκοπή και επέβαλε σ’ αυτούς που ήθελαν να τελέσουν γάμους, ο γαμβρός, η νύφη και ο κουμπάρος να γίνονται μέλη στην Ι. Επισκοπή απευθείας και σ’αυτούς που ήθελαν να κάμουν βαπτίσεις, ο πατέρας, η μητέρα και ο/η ανάδοχος επίσης, να γίνονται απευθείας μέλη στη Ι. Επισκοπή.
(Πρόβλεψη έγινε, ώστε για τους αποδεδειγμένως απόρους να τελούνται τα Ι. Μυστήρια Γάμου και Βάπτισης εντελώς δωρεάν).

Από το έτος 1990 και εντεύθεν, τέσσερις φορές η Ε.Κ.Μ.Μ. συμφώνησε να πληρώνει ένα  ορισμένο ποσό, όχι ολόκληρο το ποσό, ετησίως στην Ι.Μ., αλλά να ανεβαίνει σιγά-σιγά κάθε χρόνο το ποσό αυτό, ώσπου να φθάσει σε αυτό το οποίο νομοθέτησε η Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Και τις τέσσερις φορές, η Ε.Κ.Μ.Μ. δεν ετήρησε την συμφωνία. Έτσι, αναγκάζεται η Ι.Μ., ακόμη και σήμερα, να ζητεί από τους χριστιανούς, όταν θέλουν να τελέσουν Μυστήρια, να γίνονται απευθείας μέλη στην Ι.Μ.
Ο Μητροπολίτης Σωτήριος, στην από 31/05/2010 επιστολή του γράφει: «Για να αποφευχθεί κάθε προστριβή µεταξύ της Ι.Μ. και της Ε.Κ.Μ. στο παρόν και στο µέλλον, πρέπει να υπογραφεί συµφωνία έγκυρη και νοµικά κατοχυρωµένη ώστε η µεν Ι.Μ. να προσφέρει ανελλιπώς τις υπηρεσίες της στην Ε.Κ.Μ., η δε Ε.Κ.Μ. να υποχρεούται να πληρώνει τις οικονοµικές της υποχρεώσεις προς την Ι.Μ. για τις υπηρεσίες τις οποίες της προσφέρει».

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Μ.Μ. κ. Β. Μπαλαμπάνος στην συνέντευξη στα Ε.Μ.Μ.Ε. στις 21 Ιουλίου 2010, ενώ υποστηρίζει, ότι θέλει συμφωνία με την Ι. Μητρόπολη, είπε και τα εξής: «Είμαστε έτοιμοι να φέρουμε πρόταση στο Δ.Σ. και να υπογράψουμε κάτι. Το ποσό όμως της δωρεάς θα το αποφασίζουν, όπως και τον προϋπολογισμό, τα μέλη της Κοινότητας στη Γενική Συνέλευση και κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα αυτό».
Είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία και συνεργασία με αυτό το πνεύμα; Σήμερα η Ε.Κ.Μ.Μ. αποφασίζει να δώσει «δωρεά» στην Ι.Μ. $115.000 ετησίως, ενώ κανονικά πρέπει να πληρώνει πολύ περισσότερα από αυτά, αλλά του χρόνου αποφασίζει να δώσει μόνο $50.000 και τον άλλο χρόνο αποφασίζει να δώσει μηδέν.
Παρά την ατυχή αυτή δήλωση του προέδρου της Ε.Κ.Μ.Μ. κ. Β. Μπαλαμπάνου, η Ι.Μ. είναι έτοιμη να συζητήσει και να υπογράψει συμφωνία νομικά κατοχυρωμένη.

Μερικά Ε.Μ.Μ.Ε. τα οποία ήσαν παρόντα στη συνέντευξη του κ. Μπαλαμπάνου και άλλα τα οποία δεν ήσαν παρόντα, αλλά από αυτά τα οποία άκουσαν, έκαμαν κρίσεις και σχόλια άδικες για την Ι.Μ. και μεροληπτικές. Ίσως γιατί δεν ήξεραν όλόκληρη την αλήθεια. Ελπίζουμε τούτο το ανακοινωθέν να τούς βοηθήσει να ιδούν την αλήθεια κατάματα.

Το θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων της Ε.Κ.Μ.Μ. προς την Ι.Μ. είναι καθαρώς θέμα της Ε.Κ.Μ.Μ. και όχι της παροικίας, όπως το θέτει ο κ. Β. Μπαλαμπάνος. Εφόσον όμως, έτσι το θέτει ο κ. Μπαλαμπάνος, ο Μητροπολίτης Σωτήριος είναι έτοιμος να συζητήσει σε όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς του Montreal, μαζί με τον κ. Μπαλαμπάνο και τον πρώην Πρόεδρο κ. Α. Μαρή και να συζητήσουν το θέμα για να διαφωτισθεί η παροικία. Εάν πάλι, ο πρόεδρος κ. Β. Μπαλαμπάνος προτιμά να είναι παρών και ο Εξοχ. Πρέσβης  της Ελλάδας στον Καναδά, κ. Ν. Μάτσης, όπως είπε στη συνέντευξη, ο Μητροπολίτης Σωτήριος δεν έχει καμμία αντίρρηση. Δεν φανταζόμαστε βέβαια, ο κ. Μπαλαμπάνος να πιστεύει, ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, θα ερχόταν στον Καναδά για μία τέτοια συζήτηση!

Όσο για την προσφυγή στα δικαστήρια, η Ι.Μ. δεν το επιθυμεί, αλλά ξέρει εκ των προτέρων τα αποτελέσματα και δεν φοβείται. Στην τελευταία προσφυγή στα δικαστήρια εζήτησε συμβιβασμό η Ε.Κ.Μ.Μ., γιατί ο δικηγόρος της τής είπε ποια θα ήταν τα αποτελέσματα, αλλά δυστυχώς, ούτε κι αυτόν τον συμβιβασμό τον ετήρησε. Καλά θα κάμουν οι νομικοί σύμβουλοι της Ε.Κ.Μ.Μ. να μελετήσουν όλα όσα έγιναν στην τελευταία δικαστική περιπέτεια.

Για τον Μητροπολίτη Σωτήριο, τον οποίο τόσο κατηγόρησε και συκοφάντησε ο κ. Α. Μαρής, και άλλοι υπεύθυνοι της Ε.Κ.Μ.Μ. και πρόσφατα ο κ. Μπαλαμπάνος στη συνέντευξη στα Ε.Μ.Μ.Ε., αρκεί να λεχθούν τα κάτωθι:
Στην αρχιερατεία του Μητροπολίτη Σωτηρίου, οι Κοινότητες στον Καναδά, από είκοσι δύο (22) έγιναν εβδομήντα οκτώ (78). Οργανώθηκαν όλες οι ανωτέρω αναφερόμενες υπηρεσίες. Ιδρύθηκαν  δύο (2) Μοναστήρια. Αγοράσθηκαν για την Ι.Μ. δέκα τρία (13) ακίνητα, αξίας περίπου $90.000.000 και το χρέος για όλα αυτά τα ακίνητα της Ι.Μ. είναι περίπου $1.500.000. (Όλα τα ακίνητα απεκτήθησαν με δωρεές μεγάλων ευεργετών, οκτώ εκ των οποίων έδωσαν περισσότερα από $1.000.000 ο καθένας και ένας εξ αυτών $3.500.000, και όλα αυτά τα ακίνητα είναι στην υπηρεσία του Ελληνισμού). 
Σημειώνεται εδώ, ότι από το 2001 και εντεύθεν, ο Μητροπολίτης Σωτήριος δεν μισθοδοτείται από την Ι.Μ., αλλά εργάζεται για την Ι.Μ. εντελεώς δωρεάν.

Η παρούσα ανακοίνωση Ε.Μ.Μ.Ε. χύνει άπλετο φως για τους υγιώς σκεπτομένους και καλόπιστους συζητητές. Η Ε.Κ.Μ.Μ. ας μελετήσει τα ανωτέρω και ας αποφασίσει την πορεία της. Η ελευθερία είναι θεόσδοτο αγαθό. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί την ελευθερία του όπως θέλει, αλλά όμως είναι και υπεύθυνος για τις συνέπειες των πράξεών του.


Εκ του Γραφείου της Ι. Μητρόπολης
27 Ιουλίου 2010

 ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΟΛΟΚΛΗΡΗ TΗN ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΤΑΞΥ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΝΑΔΑ