Ας μιλήσουμε επιτέλους

Κρίσιμος ο επόμενος μήνας

Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας και επιφυλακής ο Ελληνικός Στρατός ιδιαίτερα την περίοδο μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Το χρονικό διάστημα μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί στην Τουρκία το δημοψήφισμα για το σύνταγμα Εβρέν, από το οποίο θα προκύψει το μέλλον του πολιτεύματος και του στρατιωτικού κατεστημένου θεωρείται κρίσιμο.

Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι έρευνες που διεξήγαγαν τα τουρκικά ωκεανογραφικά για πετρέλαιο από Καστελόριζο μέχρι Θράκη, καθώς και η δήλωση του αμερικανού αξιωματούχου για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από Τουρκία και Ελλάδα και βεβαίως η αναφορά του στο ότι το Αιγαίο είναι μία αμφισβητούμενη περιοχή! Ήδη διανύουμε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, το οποίο ενδέχεται να εξελιχθεί σε μία θερμή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κυρίως λόγω της διαμάχης μεταξύ των ντονμέδων Κεμαλιστών και των “light” ισλαμιστών του Ερντογάν.

Η πρώτη σύγκρουση έγινε με αφορμή το ποιοι θα τοποθετηθούν στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Oι δύο θέσεις του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και του διοικητή του στρατού ξηράς είχαν μείνει κενές μετά τις ετήσιες κρίσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στις 4 Αυγούστου, καθώς κυβέρνηση και στρατιωτικοί διαφωνούσαν για το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία του στρατού ξηράς. Τελικά τον διορισμό του στρατηγού Ισίκ Κοσάνερ ως αρχηγού του τουρκικού ΓΕΕΘΑ ενέκρινε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ο Ισίκ Κοσάνερ, που μέχρι τώρα ήταν αρχηγός του στρατού ξηράς, θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ όταν αυτός αποσυρθεί, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Την Κυριακή η τουρκική κυβέρνηση διόρισε το στρατηγό Ερντάλ Τσεϊλάνογλου διοικητή του στρατού ξηράς. Η ανάληψη των νέων αξιωμάτων θα γίνει στο τέλος Αυγούστου.
Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα διοριστούν οι στρατηγοί αυτοί που επέλεξε ο Ερντογάν και οι ισλαμιστές, πολλά μπορούν να παιχτούν. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στις 12 Σεπτεμβρίου πρόκειται να λάβει χώρα στην Τουρκία ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον του κοσμικού κράτους και του Κεμαλικού καθεστώτος. Όλη αυτή η εσωτερική τριβή δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε μία εξωτερική κρίση, η οποία θα λάβει την μορφή μιας επιθετικής ενέργειας εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό θα συνέφερε από πολλές πλευρές το Κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με έγκυρες πηγές: Πλήρης ετοιμότητα από πλευράς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τουρκικές κινήσεις σε Αιγαίο και Έβρο. Το χρονικό διάστημα μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί στην Τουρκία το δημοψήφισμα για το σύνταγμα Εβρέν, θεωρείται κρίσιμο. Εκφράζονται φόβοι ότι από την πλευρά των σκληροπυρηνικών αξιωματικών θα υπάρξουν κινήσεις κατά της ισλαμικής κυβέρνησης του Ερντογάν.