“Τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης ήταν καταστρεπτικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες”, είπε στην χθεσινή συνέντευξης μέσω τηλεφωνικής διάσκεψης (call conference) προς τους έλληνες και ελληνο-αμερικανούς δημοσιογράφους ο Phil Angelides, πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για την διερεύνηση της οικονομικής κρίσης, και ο Βύρων Γεωργίου, μέλος της ίδιας επιτροπής.  Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, η οικονομική κρίση –μεταξύ άλλων- είχε σαν αποτέλεσμα 27 εκατομμύρια αμερικανών να μείνουν εκτός εργασίας, 2 εκατομμύρια οικογένειες να χάσουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμούς, ενώ ο ρόλος της συγκεκριμένης επιτροπής είναι να εξεταστούν τα αίτια της κρίσης, με στόχο να καταθέσουν αμερόληπτα στην κρίση των αμερικανών ποιες είναι οι κύριες ενέργειες, πολιτικές και γεγονότα που οδήγησαν την οικονομία στο χείλος της κατάρρευσης.

 

Από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι σήμερα η επιτροπή έχει κάνει 12 ακροάσεις, με την επόμενη να έχει προγραμματιστεί για την 1η Σεπτεμβρίου. Η αναφορά της επιτροπής θα παραδοθεί στον πρόεδρο και στο Κογκρέσο στις 15 Δεκεμβρίου 2010, καταθέτοντας την άποψη της επιτροπής για το ποια είναι τα αίτια της τεράστιας αυτής οικονομικής καταστροφής για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στόχος της επιτροπής, για τον πρόεδρό της, είναι η αναφορά να είναι κατανοητή τόσο για τον μέσο αμερικανό πολίτη, όσο και για όσους εκτός συνόρων παρακολουθούν το αμερικανικό οικονομικό σύστημα ως μοντέλο.

Ο Βύρων Γεωργίου, στην εισαγωγή του αναφέρθηκε ενδεικτικά στην Νεβάδα, μια πολιτεία που χτυπήθηκε ιδιαίτερα από την κρίση, επισημαίνοντας ότι  αποτελεί μεταξύ άλλων την πολιτεία με το υψηλότερο ποσοστό πλειστηριασμών και την υψηλότερη ανεργία, με έναν τεράστιο αριθμό αμερικανών να μένουν εκτός δουλειάς και έναν επίσης τεράστιο αριθμό να προσπαθούν να πάρουν πίσω τα σπίτια τους. Παράλληλα με τις ακροάσεις στην Washington, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, θα διεξαχθούν αντίστοιχες και σε διάφορες πολιτείες, προκειμένου να εξεταστεί  ο πραγματικός αντίκτυπος που έχει η κρίση στις στους πολίτες.

Κληθέντες να απαντήσουν αν τα αποτελέσματα της κρίσης στην Ευρώπη θα επηρεάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Αγγελίδης έθεσε δυο βασικά –γενικά- σημεία, τα οποία ουσιαστικά δίνουν και την απάντηση με έμμεσο τρόπο. Υπό το πρίσμα ότι ο ρόλος και η δουλειά της επιτροπής είναι να διερευνήσει τα αίτια της κρίσης εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εξαιτίας του χαρακτήρα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος οι οικονομίες αλληλοεπηρεάζονται, ο Φιλ Αγγελίδης τόνισε ότι αναμφίβολα έχει αντίκτυπο και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες ανέφερε ότι απέχουν πολύ ώστε να θεωρηθεί ότι έχουν ξεπεράσει την κρίση. «Εκατομμύρια ανθρώπων έχουν χάσει την δουλειά τους, εκατομμύρια έχουν χάσει τα σπίτια τους, δυο εκατομμύρια βρίσκονται στην διαδικασία του πλειστηριασμού, άλλα 2 εκατομμύρια έχουν καθυστερήσει πάνω από τρεις μήνες να πληρώσουν τα δάνειά τους», εκτιμώντας παράλληλα ότι «βρισκόμαστε στην μέση αυτής της κρίσης».

Το δεύτερο σημείο στο οποίο και αναφέρθηκε ο κ. Αγγελίδης από τα όσα μέχρι τώρα έχει δει από την εμπειρία του στην συγκεκριμένη επιτροπή τον τελευταίο χρόνο, είναι ότι δεν ασχολούνται με μεμονωμένο εθνικό οικονομικό σύστημα. «Ό,τι συμβαίνει σε μια πολιτεία ή στην Ευρώπη έχει και τον  αντίστοιχο αντίκτυπο».

byrongeorgiouΣτο ίδιο ερώτημα, ο κ. Γεωργίου υπεραμύνθηκε του ρόλου της επιτροπής για την αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε θα τελειώσει η κρίση, η οποία σίγουρα δεν έχει ξεπεραστεί, την ώρα που πολλοί επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές περαιτέρω συνέπειες.

Σε άλλη ερώτηση ο Φιλ Αγγελίδης επεσήμανε ότι η αναφορά της επιτροπής τον προσεχή Δεκέμβριο έχει ως στόχο να βοηθούν τους αμερικανούς να καταλάβουν τι συνέβη. Το οικονομικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης και σώθηκε εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να δώσει τρισεκατομμύρια δολάρια για να το στηρίξει. «Ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος» διαπιστώνει ο Φιλ Αγγελίδης, ενώ από την έρευνα του τελευταίου χρόνου κρίνουν ότι υπήρξε τεράστιο ρίσκο και απερισκεψία της Wall Street, έλλειψη υπευθυνότητας τόσο από ηγέτες της Wall Street και στην Washington που οδήγησαν στην κρίση,  όσο και από αυτούς που προτείνουν μεταρρυθμίσεις για το οικονομικό σύστημα, ενώ το υφιστάμενο σύστημα κανόνων βρισκόταν εν υπνώσει.

Τέλος στο ερώτημα αν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα απασχόλησε την επιτροπή, Φιλ Αγγελίδης και Βύρων Γεωργίου επισημαίνοντας ποιος είναι ο ρόλος της επιτροπής (εξέταση της αμερικανικής κρίσης) ανέφεραν ότι το κύριο μέλημα της επιτροπής είναι να διερευνήσουν πώς η κρίση επηρέασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εξετάζουν και τις διεθνείς συνθήκες. Ωστόσο ο Φιλ Αγγελίδης ανέφερε ότι δεν θα σχολιάσει συγκεκριμένα στην παρούσα φάση τα στοιχεία τα οποία εξετάζουν, εκτός από αυτά που αφορούν στο τι έγινε εντός των συνόρων».

Κλείνοντας, οι δύο αξιωματούχοι της επιτροπής επανέλαβαν τον στόχο και το έργο της επιτροπής, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν, όπως προαναφέρθηκε στις 15 Δεκεμβρίου,  αναφερόμενοι επίσης στις νέες οικονομικές -250 στον αριθμό- μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από το Κογκρέσο.  «Η επιτροπή αποτελεί τα μάτια και τα αυτιά του αμερικανικού λαού και έως ένα βαθμό αντανακλά τον θυμό των αμερικανικών», προσθέτοντας ότι «η αναφορά της επιτροπής  θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους χαράσσουν πολιτική, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα του παρελθόντος».

Ακούστε live την συνέντευξη των κ.κ. Φιλ Αγγελίδη και Βύρωνα Γεωργίου.