“Ξεπαγώνει” μετά από δύο χρόνια το Μεσανατολικό, καθώς Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να καθίσουν ξανά στο τραπέζι, μετά την πρόσκληση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή και υπό την εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα. Στόχος των συνομιλιών, η ύπαρξη δύο κρατών που θα συνυπάρχουν ειρηνικά.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να συναντηθούν στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον, με σκοπό να έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέσα σε ένα έτος. Στις διαπραγματεύσεις έχουν κληθεί να συμμετάσχουν επίσης ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Ενημερώνοντας για το ζήτημα, εκ μέρους του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι “αναμφίβολα θα συναντήσουμε περισσότερα εμπόδια” επεσήμανε ωστόσο ότι οι συνομιλίες θα επισφραγιστούν από “καλή πίστη” και από μια “δέσμευση για την επιτυχία τους”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΕΕ) στην οποία αναφέρεται ότι “το Κουαρτέτο είναι αποφασισμένο να στηρίξει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους συνομιλιών”. Με την ίδια ανακοίνωση καλούνται όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τυχόν “προβοκατόρικες ενέργειες και εμπρηστικές δηλώσεις”.

Η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, κάλεσε και τις δύο πλευρές “να εργαστούν γρήγορα και σκληρά, ώστε μέσα σε ένα έτος να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις”.

Ας σημειωθεί ότι οι τελευταίες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έγιναν στα τέλη του 2008, πριν την ισραηλινή επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας. Φέτος την άνοιξη, ξεκίνησαν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ.

Ανακοίνωση Νετανιάχου


Αποδεχόμενος την πρόσκληση ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι δύσκολη αλλά όχι απίθανη και εξέφρασε ικανοποίηση για τη διατύπωση του κειμένου, ότι οι συνομιλίες θα γίνουν “χωρίς προϋποθέσεις”. Το Ισραήλ “προσέρχεται στις συνομιλίες με την αληθινή επιθυμία να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο λαών η οποία θα προστατεύει θα συμφέροντα του Ισραήλ όσον αφορά την εθνική ασφάλειά του”, καταλήγει η ανακοίνωση Νετανιάχου.

Ανακοίνωση εκ μέρους των Παλαιστινίων


Την πρόταση του Κουαρτέτου αποδέχθηκαν και οι Παλαιστίνιοι. “Η ανακοίνωση (του Κουαρτέτου) περιλαμβάνει τα στοιχεία που απαιτούνται για μια ειρηνευτική συμφωνία”, δήλωσε ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Ανακοίνωση της Χαμάς


Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απέρριψε τις απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της. “Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα αισθανθεί ότι δεσμεύεται από τα αποτελέσματα αυτής της παραπλανητικής πρόσκλησης”, τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, της οργάνωσης η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007.
Νooz.gr