ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΥΛΙΝΑ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ

Τι συνέβη, κ. Μπελέρη, και ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε;

Η ομιλία των κατοίκων της Χειμάρρας ενοχλεί τους Αλβανούς. Τους ενοχλεί το γεγονός ότι μιλούν ελληνικά. Ορισμένοι εξ αυτών είναι από το Κόσοβο και τα Σκόπια και είναι ακραίοι. Προσβάλλουν εκείνους που μιλούν ελληνικά και τους λένε να σταματήσουν. Το θύμα, ο Αριστοτέλης Γκούμας, που ζούσε μόνιμα στην Αθήνα, είχε έρθει στη Χειμάρρα για διακοπές. Οταν του είπαν να σταματήσει να μιλάει ελληνικά, αντέδρασε και έγινε αυτό που έγινε. Τον απείλησαν, τον έριξαν κάτω με τη μηχανή και το αυτοκίνητο πέρασε από πάνω του δυο φορές. Τον έκαναν «λάσπη». Του επιτέθηκαν συνολικά επτά άτομα, μια ομάδα δυο αυτοκινήτων. Το χειμώνα οι κάτοικοι της Χειμάρρας είναι τρεις χιλιάδες, όμως το καλοκαίρι αυξάνονται στους είκοσι χιλιάδες. Υπάρχει μεγάλη επιστροφή Χειμαρριωτών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, καθώς και πληθώρα Αλβανών από την Αλβανία, το Κόσοβο αλλά και τα Σκόπια. Ειδικά για τους Αλβανούς, η Χειμάρρα είναι τουριστικό θέρετρο. Καθ’ υπερβολή θα έλεγα ότι η Χειμάρρα είναι η Μύκονος της Αλβανίας. Είναι το πιο αξιοποιήσιμο κομμάτι στα αλβανικά παράλια για τουρισμό. Στη Χειμάρρα, λοιπόν, το καλοκαίρι συγκεντρώνεται το σύνολο των Αλβανών παραθεριστών.

Τι κατάσταση επικρατεί σήμερα στην περιοχή;

Οι κάτοικοι νιώθουν φόβο, λύπη, οργή και θυμό. Ζητούν την καταδίκη των ενόχων και αναρωτιούνται για το τι θα γίνει αύριο. Γίνονται, επίσης, και διάφορες εκδηλώσεις μνήμης. Εχουμε κάνει μια πορεία με κεριά, κλείσαμε τους δρόμους την ημέρα της κηδείας του θύματος, ενώ κάναμε άλλη μια εκδήλωση την Πέμπτη.

Συμβαίνουν συχνά ακραία περιστατικά στην περιοχή;

Εχουν συμβεί και άλλα περιστατικά, τα οποία δυστυχώς δεν αξιολογήθηκαν σωστά από την Πολιτεία και φτάσαμε στο μοιραίο. Τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση στη Χειμάρρα είναι πολύ έντονη. Πριν από ένα μήνα είχαν βάλει βόμβα έξω από το σπίτι του δημάρχου. Υπάρχουν, μάλιστα, και διάφορα αλβανικά sites τα οποία είναι ιδιαίτερα επιθετικά. Αυτά τα φτιάχνουν Αλβανοί οι οποίοι μισούν πραγματικά την Ελλάδα, ενώ και οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης κατά του Γκούμα ανήκουν σε διάφορα γκρουπ μίσους στο διαδίκτυο, σε σελίδες όπως το facebook.

Ισχύει πως οι κάτοικοι της Χειμάρρας αποτελούν ειδική περίπτωση, αφού υφίστανται ρατσισμό τόσο από τους Αλβανούς όσο και από τους Ελληνες;

Δεν υπάρχουν σήμερα Ελληνες οι οποίοι να μας αντιμετωπίζουν ρατσιστικά. Ασφαλώς αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται σε ρατσιστικά φαινόμενα. Απλά, επειδή πολύ λίγα πράγματα έχουν γραφτεί για τη Βόρεια Ηπειρο, ενδεχομένως πολλοί δεν ξέρουν και μας θεωρούν Αλβανούς. Αυτό, όμως, δεν το αντιλαμβανόμαστε ως ένδειξη ρατσισμού. Δεν είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, ένας κάτοικος της Θεσσαλονίκης να γνωρίζει τι συμβαίνει στη Χειμάρρα. Πάντως, σκοπεύουμε να οργανώσουμε και κάποιες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και στην Αθήνα, ενώ σκοπεύουμε να παρακολουθήσουμε πολύ στενά την εξέλιξη της υπόθεσης. Θέλω να καταγγείλω ότι το πτώμα δεν εξετάστηκε από ιατροδικαστή ενώ ακόμη δεν έχουν μεταβεί στη Χειμάρρα εισαγγελέας και ανακριτής για να πάρουν κατάθεση από αυτόπτες μάρτυρες. Αυτό σημαίνει πως όταν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο, δε θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία και οι δράστες θα πέσουν στα μαλακά.

Εσείς θεωρείτε ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό;

Ναι. Τα άτομα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση, προπηλάκιζαν κόσμο ήδη από το πρωί της ημέρας της δολοφονίας. Μάλιστα, ομάδα Χειμαρριωτών πήγε στο αστυνομικό τμήμα αλλά ο αστυνομικός διευθυντής τους έδιωξε.

Εσείς υποστηρίζετε, δηλαδή, ότι η δολοφονική επίθεση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί;

Βεβαίως. Αν η Αστυνομία είχε περάσει και τους είχε διώξει, δε θα είχε συμβεί τίποτε. Υπάρχει μιι συγκάλυψη. Δυστυχώς, η εμπειρία μας με τους Αλβανούς μάς έχει κάνει πολύ δύσπιστους. Εξάλλου, τα περιστατικά προπηλακισμού είναι καθημερινότητα πια.

Αυτό που ζητούν οι Αλβανοί είναι να μη μιλούν οι κάτοικοι ελληνικά;

Και όχι μόνο. Θέλουν να μη διευρυνθούν τα όρια της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Σίγουρα θα υπάρχουν και Αλβανοί, οι οποίοι δεν είναι ακραίοι ή ρατσιστές.

Ασφαλώς και υπάρχουν.

Συνεπώς υπήρξε κατακραυγή από μερίδα της αλβανικής κοινωνίας;

Οχι, βέβαια. Ολοι οι Αλβανοί είναι εθνικιστές. Δεν προβαίνουν φυσικά όλοι σε δράση. Αν διαβάσει κανείς τις δηλώσεις των κομμάτων σχετικά με τη δολοφονία, θα διαπιστώσει ότι η πιο προωθημένη δήλωση είναι αυτή του Μπερίσα. Τα υπόλοιπα κόμματα, αν και αντιπολιτευόμενα, ήταν περισσότερο «φιλικά» προς τους δράστες. Δεν υπάρχει άρθρο σε αλβανική εφημερίδα, ούτε καν από κάποιον διανοούμενο, που να υπερασπίζεται το θύμα. Ολοι υπερασπίζονται τους θύτες. Μάλιστα, θέλω να πω κάτι και για τους συλλόγους Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα. Διαμαρτύρονται για ένα χαμένο ένσημο, για ένα ένσημο που «έφαγε» από κάποιον ένας εργοδότης και καλά κάνουν. Ομως, δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση συμπαράστασης για μια αποτρόπαια, ρατσιστική πράξη, για μια δολοφονία. Κακώς που υπάρχουν εργοδότες που δεν τους φέρονται σωστά, όμως δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να έχεις ευαισθησία για ένα ένσημο αλλά όχι για την ανθρώπινη ζωή; Η ανθρώπινη ζωή είναι η υπέρτατη αξία.

Θεωρείτε ότι το θέμα δεν πήρε τις διαστάσεις που έπρεπε να πάρει;

Είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις των ελληνικών κομμάτων και του υπουργείου Εξωτερικών. Ομως, το πρόβλημα παραμένει διαχρονικό. Ερχόμαστε εκ των υστέρων να καλύψουμε τις αδυναμίες μας αντί να ασχολούμαστε με την πρόληψη. Θα έπρεπε η ελληνική Πολιτεία να έχει διασφαλίσει τα δικαιώματα των Ελλήνων της Χειμάρρας. Υπάρχουν παραβιάσεις δικαιωμάτων και φτάσαμε τελικά και στο ακραίο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε σχέδιο, ούτε στρατηγική.

*Φρέντης Μπελέρης Πρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ