του Νικου Παπαχρηστου / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τριγμούς στο εσωτερικό της Ιεραρχίας προκαλεί για άλλη μια φορά η εκκλησιαστική ΜΚΟ «Αλληλεγγύη». Με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Εκκλησιαστικών Οικονομικών, το περιεχόμενο της οποίας ήδη συζητείται μεταξύ των αρχιερέων και αναμένεται να απασχολήσει και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνεδριάζει από σήμερα στη Μονή Πετράκη, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), ζητάει να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος στη ΜΚΟ «Αγάπη» (πρώην «Αλληλεγγύη») για τα τελευταία δύο χρόνια, να αντικατασταθεί ο γενικός διευθυντής της, να περιορισθεί το προσωπικό της και να ληφθούν αποφάσεις για την εξυγίανση του πολύπαθου οργανισμού. «Να λειτουργήσει η εταιρεία κάτω από συνθήκες κρίσης και όχι όπως τώρα (μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει και εις υγιείαν του κορόϊδου)», επισημαίνει ο μητροπολίτης Ιωαννίνων στην τετρασέλιδη επιστολή του, με ημερομηνία 14 Ιουλίου 2010 και υπό τον τίτλο, «Η σημερινή κατάστασις της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη / Αγάπη” και η επόμενη ημέρα». Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή του Ιωαννίνων Θεόκλητου, αποσπάσματα της οποίας φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ», προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού, εκπροσώπου της Εκκλησίας στη γενική συνέλευση της ΜΚΟ και πρώην προέδρου του Δ.Σ. της «Αλληλεγγύης».

Πακτωλός χρημάτων

«Παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς την πορεία της εταιρείας εδώ και δυόμισι σχεδόν χρόνια, καταλήγω άφοβα στο συμπέρασμα ότι υπάρχει έλλειψη διαχειριστικής επάρκειας και διοικήσεως εις την ΜΚΟ και αυτό συνάγεται εις τον πακτωλό χρημάτων που έχουν διαχειρισθεί έως σήμερον κατά το τελευταίον αυτό διάστημα (3.915.000 ευρώ) όλα επιχορηγούμενα υπό της ΕΚΥΟ χωρίς να έχει προβεί ουσιαστικά σε κανένα βήμα εκσυγχρονισμού και δραστικής μειώσεως δαπανών», σημειώνει ο Ιωαννίνων Θεόκλητος ο οποίος εμφανίζεται ανήσυχος από το γεγονός ότι δεν έχουν διευθετηθεί οι εκκρεμότητες με προγράμματα του υπουργείου Εξωτερικών, «με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ΜΚΟ και η Εκκλησία να μείνουν έκθετες απέναντι εις την Πολιτεία».

Ο μητροπολίτης Θεόκλητος σημειώνει ότι θα πρέπει να καθοριστεί η μελλοντική πορεία του οργανισμού, αφού η αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών και των λειτουργικών εξόδων του επιβαρύνουν «τα διαθέσιμά μας και τον ετήσιο προϋπολογισμό με σημαντικά ποσά που σ’ αυτήν την χρονική συγκυρία είναι αμφίβολον εάν τα διαθέτουμε».

Αναφορικά με την ανάγκη πραγματοποίησης άμεσου διαχειριστικού ελέγχου για την περίοδο από το 2008 μέχρι σήμερα ο κ. Θεόκλητος εκτιμά ότι «έτσι, θα πληροφορηθεί και η Διοικούσα Αρχή, δηλαδή η ΕΚΥΟ, το τι έχει συμβεί τα δύο τελευταία έτη και που έχουν αναλωθεί τα κεφάλαιά της».