ΕΘΝΟΣ Του Μιχάλη Ιγαντίου

Ο πρωθυπουργός ξεκινάει μπαράζ επαφών με παράγοντες του Λευκού Οίκου, της ομογένειας, του εβραϊκού λόμπι με στόχο την προώθηση των ελληνικών θέσεων αλλά και την προσέλκυση «ζεστού» χρήματος.  Σημαντικές επαφές που στοχεύουν στην αναζήτηση ξένων επενδύσεων θα έχει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έφτασε χθες στην αμερικανική μεγαλούπολη συνοδευόμενος από υπουργούς και αξιωματούχους της κυβέρνησής του. Ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τους χώρους του αμερικανικού χρηματιστηρίου και θα παρακαθίσει σε πρόγευμα στο οποίο θα συμμετάσχουν επιχειρηματίες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας που διαπρέπουν στον αμερικανικό χώρο.

 

Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει επαφές με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, ενώ θα επισκεφθεί την Τρίτη την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, πολύ καλό γνώστη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ο κ. Παπανδρέου θα ξεκινήσει σήμερα τις επαφές του στην έδρα του ΟΗΕ όπου θα γίνει δεκτός από τον γενικό γραμματέα Μπαν Κι Μουν.

Η συνομιλία θα καλύψει θέματα όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό, το Μεσανατολικό ενώ ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει για την κατάσταση στη Βαλκανική.

Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση στο ξενοδοχείο «Le Parker Meridien» με την ηγεσία των εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ.

Θα συζητηθούν τρόποι συνεργασίας με δεδομένη τη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Αναζήτηση συμμάχων
Οι εβραϊκές οργανώσεις έχουν τοποθετηθεί με αρνητικό τρόπο απέναντι στην Τουρκία μετά την επίθεση εναντίον τουρκικών πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και αναζητούν συμμάχους στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Οι επαφές με το ελληνικό λόμπι είναι συχνές και γίνονται με την «ευλογία» της Αθήνας, της Λευκωσίας και του Τελ Αβίβ.

Ο κ. Παπανδρέου, που θα συνοδεύεται από τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνάντηση που θα έχει αύριο το μεσημέρι στη διάρκεια γεύματος με τον επικεφαλής του Χρηματιστηρίου.

Οι αρχές της Γουόλ Στριτ έχουν διευθετήσει συνεντεύξεις του πρωθυπουργού με μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες, ενώ αναμένεται να δώσει «ζωντανή» συνέντευξη στο οικονομικό δίκτυο CNBC στη διάρκεια της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τον κ. Παπανδρέου να απευθυνθεί στην αμερικανική οικονομική κοινότητα, ιδιαίτερα στους Αμερικανούς επενδυτές.

Οι δύο στόχοι του Χάρη Παμπούκη
Ανάλυση του «fast track» και ενημέρωση για τις αγορές

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει την αναπτυξιακή της ατζέντα και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Παμπούκη να τον συνοδεύσει στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με ενημερωμένη κυβερνητική πηγή, στόχος του υπουργού Επικρατείας είναι:

1. Να ενημερώσει τους Αμερικανούς επενδυτές για τις δομικές αλλαγές που πρόκειται να γίνουν σε επίπεδο απλούστευσης νόμων και διαδικασιών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για νέες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξηγήσει τον τρόπο λειτουρ-γίας του «fast track», ενός εγχειρήματος που στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων και στην αλλαγή κλίματος στην ελληνική οικονομία. Ηδη, Αμερικανοί επιχειρηματίες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με την ευρύτερη φιλοσοφία και το νέο καθεστώς κινήτρων που η νέα νομοθεσία εισάγει για την προσέλκυση επενδύσεων.

2. Ο υπουργός Επικρατείας θα συμμετάσχει στο γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός στα μέλη του Investment Board, ενός υψηλού κύρους δικτύου που έχει δημιουργήσει ο κ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή πολύ σημαντικών Ελληνο-αμερικανών επιχειρηματιών που κατέχουν κορυφαίες θέσεις στην επιχειρηματική ελίτ της Αμερικής.

Είναι μια καινοτόμος προσπάθεια του κ. Παπανδρέου που στόχο έχει την κατάθεση ιδεών και προτάσεων στον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση οι οποίες θα συμβάλουν αποφασιστικά στην οικονομική ανάταξη της χώρας και στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου.

Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν ανιδιοτελώς ηγετικά στελέχη της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας. Στόχος του κ. Παμπούκη είναι η συστηματοποίηση της επικοινωνίας με τα στελέχη αυτά που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν τις σύγχρονες τάσεις της διεθνούς αγοράς και εφαρμόζουν καινοτόμα εργαλεία στις επιχειρήσεις τους.

Ημερίδα
Την Τετάρτη θα διογρανωθεί σημαντική ημερίδα προς τιμήν του πρωθυπουργού από το Economic Club της Νέας Υόρκης στο ξενοδοχείο «Plaza».

Εχει προσκληθεί η αφρόκρεμα του επιχειρηματικού και επενδυτικού κόσμου της Νέας Υόρκης. Τον κ. Παπανδρέου θα προσφωνήσει ο πρόεδρος της οργάνωσης Αντριου Τις, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Loews Corporation.

Τις ερωτήσεις στον πρωθυπουργό θα απευθύνει ο Ρόντζιν Κοέν, πρόεδρος της Sullivan & Cromwell και του Observatory Group.

ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
Θα ανταλλάξει απόψεις για  την εξωτερική πολιτική

Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη ο κ. Παπανδρέου θα έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί και με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εκτός της συνάντησης που θα έχει με τον κ. Μπαν Κι Μουν, θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Επίσης θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους προέδρους της Παλαιστινιακής Αρχής, της Σερβίας, της Γεωργίας, τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Θα λάβει μέρος στις δεξιώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, της Ανγκελα Μέρκελ και του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. Ακόμα θα παραστεί σε εκδήλωση για την Ομογένεια στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης.

Με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εκατομμυριούχων
Ιδρύεται το Συμβούλιο Επενδύσεων

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει την Τετάρτη την ίδρυση του Συμβουλίου Επενδύσεων (Investment Board), στο οποίο θα συμμετέχουν επιφανείς Ελληνοαμερικανοί εκατομμυριούχοι και ομογενείς πρόεδροι μεγάλων αμερικανικών εταιρειών. Την ευθύνη εκ μέρους της κυβέρνησης θα έχει ο Χάρης Παμπούκης, ενώ τον συντονισμό των Ελληνοαμερικανών αναμένεται να αναλάβει ο πρόεδρος της εταιρείας Dow Chemical, Αντριου Λιβέρης. Ο πρωθυπουργός θα παραθέσει πρόγευμα στους ομογενείς επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο «Le Parker Meridien».

Ανάμεσα σ’ αυτούς που προσκλήθηκαν στο πρόγευμα είναι ο Τζορτζ Τσούνης της Chartwell Hotels, ο Τζον Κάλαμος της Calamos Investments, ο Τζον Κατσιματίδης της Red Apple Co., ο Τζέιμς Τσέινος της Kynikos Associates -είναι ο μεγαλύτερος short seller στις ΗΠΑ- ο Τζον Τζόρτζες της Georges Enterprises, ο Πίτερ Γεωργόπουλος της General Maritime Group, ο Τζιμ Γιαννόπουλος της Fox Filmed Entertainment, η Βενετία Κοντογούρη της Trident Capital, ο Τεντ Λεονσής των Washington Capitals, η Ελίζαμπεθ Λινού, ο Ντένις Μίελ της Four M Investments LLC (Investment Company) και της U.S. Corrugated Inc., ο Ντιν Μητρόπουλος της C. Dean Metropoulos and Company (Private Equity Firm), ο Τζέιμς Μοσχοβίτης της Marsh Enterprises, ο Πίτερ Πάπας της PJ Mechanical, ο Τζόρτζ Σακελλάρης της Ameresco, ο Χρήστος Σπυρόπουλος της BC International Group Inc. και ο Κυριάκος Τσακόπουλος της AKT Development Corp.

Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστός ο κατάλογος αυτών που αποδέχθηκαν την πρόσκληση, αλλά πιστεύεται ότι οι περισσότεροι θα συμμετάσχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποσταλεί πρόσκληση και στον ιδρυτή της RIM (κατασκευάστρια των κινητών Blackberry), Μάικ Λαζαρίδη.