Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο, διευθυντή του GreekAmericanNewsAgency.com

Τις ημέρες που ήταν σε  πλήρη εξέλιξη το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη είχε την ευκαιρία ο  Γιώργος Παπανδρέου να έρθει  σε επαφή και επικοινωνία για λίγο μέσα από μια λιτή εκδήλωση στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης στις 23 Σεπτεμβρίου.  Τους μίλησε για το πόσο στηρίζει και σέβεται η Ελλάδα την Ομογένεια και για το ομόλογο της διασποράς.  Τους λίγους παραβρισκόμενους που ήρθαν να του σφίξουν το χέρι και να τον ακούσουν παρέπεμψε στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Δόλλη ο οποίος έχει αναλάβει να βγάλει…τα κάστανα από την φωτιά με την ουσιαστική κατάργηση του ΣΑΕ και επανίδρυση του ως ένα νέου υγιή οικονομικά και προ πάντων αυτοχρηματοδοτούμενου οργανισμού που θα νοιάζεται για τον απόδημο Ελληνισμό.   Η εντολή του Γιώργου Παπανδρέου προς τον αρμόδιο Υφυπουργό αλλά και τον προκάτοχο του Σπύρο Κουβέλη δείχνει να είναι σαφής και ξεκάθαρη. «Απαλλάξτε από αυτό το βάρος τον οικονομικό προϋπολογισμό, βρείτε τρόπο να το καταργήσετε… φτιάξτε κάτι άλλο δημιουργικό και αποδοτικά αμφότερα… »  

Την  πρώτη γεύση των προθέσεων του για αυτό το κρατικοδίαιτο λεβιάθαν που κατατρώει τα σωθικά έστω και της τυπικά υπάρχουσας και με μεγάλες προσπάθειες αντιστεκόμενης Ομογένειας, τις έδωσε στις 20 Ιουνίου στην συνάντηση του με τους Έλληνες δημοσιογράφους της Ομογένειας στην Νέα Υόρκη όπου έδωσε πάσες για να τον  ρωτήσουν  αλλά ουδείς από τους ομογενείς –όχι τους ανταποκριτές για να το ξεκαθαρίζουμε – ρώτησε ούτε λέξη! Αντιθέτως ενώ τους έλεγε με κάθε τρόπο ο κ. Παπανδρέου θα το καταργήσουμε «το σκεφτόμαστε… θα το επανελέγξουμε… θα το ξανά δούμε… σε νέα διαφορετική βάση…θα το ξανά χτίσουμε… » Ουδείς ρώτησε! Το γιατί είναι απλό. Διότι εδώ και 15 χρόνια όλοι τρώνε από τον οργανισμό κρατικό χρήμα δια των καταχωρήσεων σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο! Αυτή είναι μια αλήθεια που ακούστηκε από κυβερνητικά χείλη και αυτής της κυβέρνησης αλλά της προηγούμενης. Ουδείς όμως αποτόλμησε να θίξει μια ιστορία «κεκτημένων» και ένα σκάνδαλο οικονομικό που ξεπερνά τα 75.000.000 euros μέσα σε μια 15ετια που έχουν δαπανηθεί χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο οικονομικό. Χωρίς προϋπολογισμό. Χωρίς απόδοση οικονομικών.

 

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Δόλλη να βρει τον τρόπο χωρίς να προσκρούει στο σύνταγμα  «να καταργηθεί το υπάρχον πολυέξοδο  όργανο και στην θέση του να δημιουργηθεί ένας υγιής θεσμός αυτοχρηματοδοτούμενος». Η είδηση είναι κάτι περισσότερο από καρατσεκαρισμένη όπως θα έλεγε και η αείμνηστη Μαλβίνα. Διασταυρωμένη  από πολλές και διαφορετικές κυβερνητικές πηγές… Το μόνο που απομένει είναι να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη της ομογένειας για αυτό και τον επόμενο μήνα (τον Νοέμβριο) θα ξεκινήσει μια σειρά ταξίδια ο αρμόδιος ΥΦ/Υπουργός κ. Δόλλης  προς όλα τα μήκη και πλάτη που εκτείνεται ο Ελληνισμός, ώστε να μαζέψει αντιδράσεις. Να κόψει κίνηση και να συλλέξει ιδέες για το διάδοχο σχήμα με ανοιχτές συζητήσεις με ομογενείς και παράγοντες της Ελληνικής διασποράς!  Θα ξεκινήσει ένα μακρύς διάλογος αφού πρώτα κλείσει εντελώς η στρόφιγγα χρηματοδότησης του αμαρτωλού ΣΑΕ με εντολή του Πρωθυπουργού. Αυτό που λέμε εμείς στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και το επιτελείο του  αφού πήρε τελικά την απόφαση να γκρεμίσει επιτέλους και να αποδομήσει  ένα φορέα που μόνο κόστος ήταν για το ελληνικό δημόσιο. Το ακόμα χειρότερο;  είναι ότι διέσπασε, έστω και την υποτυπώδη,  όταν και όποτε αυτή υπήρξε και πάντως πολύ πριν το 1995 όταν ειδικά η Ομογένεια των ΗΠΑ έκανε συλλαλητήρια για Κύπρο και Σκοπιανό  με χιλιάδες ομογενείς και όχι τώρα που κάνουν συναντήσεις, σε Θεσσαλονίκη ή στις επτά  περιφερειακές που  μαζεύονται οι ίδιοι αυτοαναγορευθέντες  «ηγέτες»…  «Ηγέτες»  και ψώνια με θράσος που  εμφανίζονται και  ως  ηγέτες  της Ομογένειας χωρίς να έχουν εκλεγεί καν ή να διαθέτουν έστω την δεδηλωμένη έξωθεν καλή μαρτυρία..  Το ΣΑΕ –χωρίς να έχουμε τίποτα απολύτως με πρόσωπα –γιατί στα χρόνια αυτά έγινε η αιτία να ξεπηδήσουν και θετικές προσωπικότητες όπως ο Στέφανος Ταμβάκης που προσέφεραν αν και στο τέλος τα χάλασε αρκετά με τις υπαναχωρήσεις και την τακτική «τα έχω με όλους καλά για να ξανά βγω…»-  υπήρξε δυστυχώς μια κοιτίδα παραγωγής και συναγωγής πολλών αμαρτιών και πηγή σκανδάλων οικονομικών και διοικητικών. Ουδέποτε ελέγχθηκε από κανέναν! Ουδέποτε έδωσε λογαριασμό για τα έξοδα της κάποια περιφέρεια! Η ακόμα χειρότερη πρόκληση ήταν ότι οι πλούσιοι ΕλληνοΑμερικανοί που διατρανώνουν την οικονομική τους ευμάρεια –και για αυτό ακριβώς είναι όχι απλά ντροπή αλλά και αίσχος – να δέχονται χρηματοδότηση από το Ελληνικό δημόσιο!  Η κυβερνητική πηγή μας είπε λέξη προς λέξη « αν εσύ φωνάζεις πέντε χρόνια εγώ τα λέω 10! Θα κλείσει. Ψάχνουμε απλά τον τρόπο να μην προσκρούσουμε στο σύνταγμα. Θα αλλάξει όλο το πλέγμα. Περιμένετε και θα δείτε λίαν  συντόμως. Μη βιαστείτε να γράψετε… αυτό μόνο είναι απόφαση να κλείσει το υπάρχον σχήμα»

Ήταν  ένας  κρατικοδίαιτος οργανισμός που απομυζά το Ελληνικό Δημόσιο –δηλαδή όλους εμάς τους έλληνες φορολογούμενους πολίτες- που ενισχύει το προφίλ και την ματαιοδοξία αρρωστημένων θλιβερών  υπάρξεων που έχουν αυτοαναγορευθεί σε “ηγέτες” και Σωτήρες πλούσιοι που όμως δέχονται τα κρατικά ελληνικά κονδύλια για να κάνουν δημόσιες σχέσεις με τα τοπικά ανύπαρκτα ομογενειακά (δήθεν) Ομογενειακά ΜΜΕ. ΟΜΜΕ  τα οποία διαρκώς ζητάνε οικονομική ενίσχυση!

Το τι αισθάνεται ο Έλληνας της διασποράς ειδικά για το ΣΑΕ ένα θεσμό που τελικά απέτυχε στο σύνολο του θεσμικά και διοικητικά με σωρεία καταγγελιών για ατασθαλίες και κακοδιοίκηση στις ανά τον κόσμο επτά περιφέρεις του,   αποτυπώνεται στην έρευνα που διεξήχθη το 2007  από την Κάπα research  σε ένα δείγμα –το μεγαλύτερο στην ιστορία των ελληνικών δημοσκοπήσεων – 15.640 άτομα για λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΣΑΕ. Η έρευνα φυσικά έμεινα στα αζήτητα και τα ευρήματα της ουδέποτε αξιοποιήθηκαν ούτε από την τότε κυβέρνηση και τον Θεόδωρο Κασσίμη ούτε φυσικά και από την διάδοχη κατάσταση .   Από αυτά τα άτομα  που συμμετείχαν στην έρευνα  οι 10.846 ήσαν έλληνες της διασποράς, 1270 κύπριοι και 3.506 Έλληνες της επικράτειας.  Μεταξύ των ερωτηθέτων  σε μια από τις ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν είναι και η εξής. «πως αξιολογείτε το ρόλο των ελληνικών φορέων στην ενίσχυση των Ελλήνων στη χώρα διαμονής;»

Αναφορικά με το ΣΑΕ το 39,9 απάντησε θετικά για το ΣΑΕ. Το 37,5 ελάχιστα +καθόλου σημαντικός  και το 22,6 Δεν Γνωρίζω / Δεν απαντώ.

Σε μια ακόμα πιο μια άλλη επόμενη  ερώτηση στην ίδια έρευνα « «η ελληνική πολιτεία θυμάται τους  Έλληνες της Διασποράς μόνο  όποτε τους έχει ανάγκη» το 80,9 απάντησε: Συμφωνώ + μάλλον συμφωνώ.  Το 12,5 Διαφωνώ και το 6,6 ΔΓ/ΔΑ

Σε επόμενη ακόμα μια παρόμοια ερώτηση « η Ελληνική πολιτεία  έχει ξεχάσει τους Έλληνες της διασποράς» το 58,8 απάντησε συμφωνώ. Το 34, 3 μάλλον διαφωνώ. Και το 6,9 ΔΓ ΔΑ.

Μια άλλη ερώτηση  που το μέγεθος του ποσοστού  των αρνητικών  απαντήσεων στην μέτρηση αυτή καταδεικνύει πλήρως και αποτυπώνει το πώς βλέπουν οι Έλληνες της διασποράς την ελληνική πολιτεία και τις ενέργειες της (μέσω του ΣΑΕ κυρίως). Η ερώτηση λοιπόν ανέφερε « η ελληνική πολιτεία έχει ξεκάθαρη πολιτική για τους έλληνες της διασποράς;» και ιδού οι απαντήσεις.

20,8 συμφωνώ.  71,0 Μάλλον διαφωνώ και διαφωνώ. Και το 8,2 ΔΓ/ ΔΑ.

Άλλη ερώτηση σχετική και επίσης ενδεικτική.  «η ελληνική πολιτεία προστατεύει και ενισχύει τους έλληνες της διασποράς;»

17,6 συμφωνώ. 74,9 διαφωνώ μάλλον διαφωνώ. Και 7,5  ΔΓ/ ΔΑ

Ρωτήθηκαν όμως οι Έλληνες της διασποράς αν η Ελληνική πολιτεία αξιοποιεί το δυναμικό και την εμπειρία των Ελλήνων της διασποράς;»

11,8 συμφωνώ. 81,1 διαφωνώ μάλλον διαφωνώ. Και 7,1 ΔΓ / ΔΑ

Ας δούμε τώρα τι προσδοκά η Ελληνική διασπορά από την Ελληνική πολιτεία με βάση τα ευρήματα της πολύ χρήσιμης έρευνας.

  1. Καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά των Ελλήνων της Δ. 60,5%
  2. Οικονομικές και νομικές διευκολύνσεις στις επενδυτικές δραστηριότητες των Ελλήνων της Δ στην Ελλάδα 44,6%
  3. Δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές 39,9 %
  4. Περισσότερη ενημέρωση και εκδηλώσεις για τον πολιτισμό 27,4 %
  5. Ελαστικότερη στρατολογία 22,4%
  6. Μεγαλύτερη ευκολία στην είσοδο των ελληνικής καταγωγής φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια 21,1 %
  7. Μεγαλύτερη ευκολία στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. 13,4%
  8. Τίποτα από τα παραπάνω. 4,3%

Τα ευρήματα της έρευνας είναι πολύ χρήσιμα όχι μόνο για την ελληνική πολιτεία σε κάθε έκφανση της και κυρίως για το Υπουργείο εξωτερικών και εκείνο της παιδείας αλλά και για τον ίδιο τον έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος μάλλον φάνηκε να τα γνωρίζει όλα αυτά για αυτό και έχει δώσει σχετική εντολή στον κ. Δόλλη στην προσεχή συνάντηση του στην Θεσσαλονίκη  την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου με τα προεδρεία του ΣΑΕ να διερευνήσει κατ αρχήν προθέσεις και διαθέσεις. Να λάβει ιδέες και να ανακοινώσεις τις προθέσεις και αποφάσεις  της ελληνικής κυβέρνησης   μέσω νέων ιδεών που θα κληθούν να καταβάλλουν. Ενώ ήδη έχει αποφασιστεί το θέμα της συνέχεια ή όχι του ΣΑΕ να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση κατά την πάγια τακτική του κυβερνώντος σχήματος.

Όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιήθηκε για  ταξίδια φίλων και ημετέρων. Για να ανεβοκατεβαίνουν στην Ελλάδα με δωρεάν ταξιδάκια αναψυχής  τα διάφορα λαμόγια που αναδεικνύονται μέσα από κούφιες και διάτρητες διαδικασίες ως ηγέτες.  «Ηγέτες»  σε οργανισμούς και ομοσπονδίες εθνικές και εθνικοτοπικές  με 10αδες  μέλη αλλά στις εκλογές προσέρχονται 10 και 20 άτομα! Και έτσι εκλέγουν την εκάστοτε ηγεσία τους στους οργανισμούς φαντάσματα  μέλη του ΣΑΕ! Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτά τα 15 χρόνια ατόνησαν  ή διαλύθηκαν χρήσιμοι οργανισμοί σε πολλά μέρη που διαβιεί ο Ελληνισμός γιατί εκτός των άλλων  παίχτηκαν και παιχνίδια μικροκομματικά.  Τις επόμενες ημέρες θα διαβάσετε μια μεγάλη αποκάλυψη, που θα συγκλονίσει  και θα προκαλέσει αναταράξεις στην Νέα Υόρκη και το σάπιο οικοδόμημα της δήθεν οργανωμένης ομογένειας  με την οποία θα παραμιλά πάλι όλη η ομογένεια και ο Ελληνισμός της Αμερικής για να καταλάβετε πώς και από ποιους χρησιμοποιήθηκε το ΣΑΕ ειδικά από άτομα μειωμένου κύρους και ήθους… θα διαβάζετε και δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας… Θα δείτε με στοιχεία πως και ποιοι χρησιμοποιούν τον Θεσμό για προσωπική αυτοπροβολή παρουσιάζοντας ως δικές τους επιτυχίες ζητήματα που ούτε καν διαχειρίστηκαν…!

Το ΣΑΕ δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε για ρουσφέτια! Καθε είδους  λογής και διαλογής…Για καταχωρίσεις σε ανύπαρκτα ομογενειακά ΜΜΕ χωρίς κυκλοφορία ή αναγνωσιμότητα! Χρησιμοποιήθηκε από ανθρώπους με ιδιοτέλεια και καιροσκοπισμό προς ίδιον όφελος. Για χρηματοδοτήσεις σε ημέτερους και υμέτερους. Για ταξιδάκια αναψυχής με “συνοδούς πολυτελείας”…Δεν αρκεί όμως αυτό! Πρέπει το μαχαίρι να μπει πιο βαθιά. Να δημιουργηθεί  διαρκής  εξεταστική επιτροπή  έρευνας για να δούμε και να μάθει ο Ελληνικός λαός που και ποιοι δαπάνησαν χωρίς εγκρίσεις απίστευτα ποσά που όλα αυτά τα χρόνια ξεπέρασαν τα 75.000.000 euros! Ένα απίστευτο -μέσα στα πολλά όπως έχουμε ξανά γράψει- σκάνδαλα που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να έχει ευαισθητοποιήσει ένα Έλληνα εισαγγελέα Ώστε η ανεξάρτητη  Ελληνική δικαιοσύνη να κάνει αυτό που δεν τολμούν οι πολιτικοί μας κάθε χρώματος και ιδεολογικής απόχρωσης… Να είστε σίγουροι κύριοι της κυβέρνησης ότι αν βρεθεί ένα τολμηρός εισαγγελέας και κάνει την δουλειά του καλά τότε θα βρείτε και θα μάθουμε  πολλά…