Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Αυτές τις ευλογημένες μέρες που ήρθε ο πατερούλης στον Καναδά είχα την ευκαιρία να ξαναδώ την Ορθόδοξη Εκκλησία του Καναδά με άλλο μάτι, καθώς καθημερινά σχεδόν και όχι επετειακά, επισκεφθήκαμε πολλούς ναούς του Μόντρεαλ καθώς και το Μοναστήρι της Παναγιάς για να συλλειτουργήσει τόσο με τους ιερείς του Μόντρεαλ όσο και με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτήριο.

Ο μητροπολίτης Καναδά στάθηκε με υιική στοργή προς τον πατέρα μου, τιμώντας το ράσο , την ηλικία και την πολύχρονη υπηρεσία του στην Εκκλησία της Λευκάδας.

Κι έτσι αποκαλύφθηκε γιά μιά ακόμη φορά το σεμνό πρόσωπο του κ. Σωτηρίου, ο οποίος πάντοτε  ταπεινά με ένα ξύλινο σταυρό κρεμασμένο απο ένα κομποσκοίνι παρευρίσκεται στις εκτός της Εκκλησίας τελετές, παρουσιάζοντας μια άλλη όψη της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη διακριτική παρουσία του στο επίσημο ταξίδι με τη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά κα Μικαέλ Ζάν πέρισι σττην Ελλάδα με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για του Χειμερινούς Αγώνες του Βανκούβερ και να τον εκτιμήσω βαθύτερα.

 

Ο κ. Σωτήριος στον Καναδά, ωστόσο, είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Κι αυτό γιατί έχει πολλάκις συγκρουσθεί με τις αστικές κοινότητες του Μόντρεαλ, του Λαβάλ, του Τορόντο και του Βανκούβερ, όταν αδυνατούν να αποδώσουν την προκαθορισμένη λογία τους προς τη Μητρόπολη Καναδά.

Οι ως άνω αστικές κοινότητες, που έχουν κυριότητα σε ναούς υπό την εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητρόπολης  οφείλουν –σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων της Μητρόπολης Καναδά- να αποδίδουν ετήσια λογία , το 15% των εισπράξεών τους στη Μητρόπολη , προκειμένου εκείνη να διεκπαεραιώσει το πολύπλευρο και πολυσχιδές έργο της.

Ωστόσο, οι οικονομικες δυσκολίες, οι συνθήκες συρρίκνωσης των κοινοτήτων και άλλοι εξωγενείς παράγοντες , ωθούν τις εκλεγμένες αστικές αρχές τους να μην καταβάλουν στην ώρα τους τη λογία, η οποία είναι απαραίτητη για να προωθηθεί το έργο του Μητροπολίτη. Γιατί εκείνος δεν σταματάει ούτε στιγμή να αναπτύσσει την Εκκλησία του Καναδά σπέρνοντας το σπόρο της Ελληνοθοδοξίας απ΄άκρη σ΄άκρη αυτης της πελώριας χώρας .

Στο ταξίδι μας στο Τορόντο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Μητροπολιτικό Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται  στην καρδιά του Τορόντο, ακριβώς μπροστά από ένα υπέροχο πάρκο, αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για τη συμβολή του στην οικολογική μέριμνα.

Είχα ξαναεπισκεφθεί το Μητροπολιτικό Μέγαρο επ΄ευκαιρία της πατριαρχικής επίσκεψης στον Καναδά το 1998, αλλά τίποτε σήμερα δεν θυμίζει εκείνο το γυμνό φρεσκοαγορασμένο τότε κτίριο.

Σήμερα, σφύζει από ζωή, καθώς ο Μητροπολίτης κ. Σωτήριος έχει αναπτύξει μέσα στη δεκαετία που πέρασε, δυναμικές κοινωνικές υπηρεσίες, φιλανθρωπικό έργο σε διάφορα επίπεδα, κατασκηνώσεις για τα άπορα παιδιά, κατηχητικά σχολεία και όλα όσα συνθέτουν την εκκλησιαστική και κοινωνική ζωή των Ελληνορθοδόξων στη Διασπορά.

fragouliΚορυφαίο του έργο είναι η δημιουργία της Θεολογικής Σχολής, στην οποία φοιτούν νεαροί απόφοιτοι του Λυκείου προκειμένου να διδαχθούν Ορθόδοξη Θεολογία και το λειτουργικό. Η Θεολογική Σχολή συνεργάζεται με γνωστό Πανεπιστήμιο της Οττάβας, απ΄όπου οι φοιτητές παίρνουν πτυχίο ισοτιμίας , άξιο για μεταπτυχιακές σπουδές στα καναδικά και αμερικάνικα πανεπιστήμια.

Ο Μητροπολίτης επιδιώκει να πλάσει τους νέους ιερείς, οι οποίοι θα επανδρώσουν τους Ελληνορθόδοξους ναούς ανά τον Καναδά φέρνοντας τον Ελληνισμό κοντά στις ρίζες της θρησκευτικής και εθνικής του ιστορίας. Κύριο μέλημά του είναι η Θεολογική Σχολή της Μητρόπολης Καναδά να δώσει τη σωστή λειτουργική και κανονική Ορθόδοξη παιδεία στους μελλοντικούς ιερείς, καθώς η επιρρέπεια προς τον Προτεσταντισμό είναι το αγκάθι άλλων σχολών του είδους στη Διασπορά.

Το υπέροχο παρεκκλήσιο στο ισόγειο του Μητροπολιτικού Μεγάρου διακοσμημένο με τοιχογραφίες από άξιο βυζαντινό εικονογράφο, λειτουργεί καθημερινά προκειμένου οι υποψήφιοι ιερείς να ασκούνται στην ψαλμωδία και τη λειτουργική.

Ο εξαίρετος επίσκοπος κ. Χριστόφορος καθώς και ο αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος με σοβαρές σπουδές στη θεολογία και τη φιλολογία αντίστοιχα, είναι παρόντες σ΄αυτό το θεολογικό ίδρυμα, που σκοπό έχει να πλάσει τη νέα γενιά της ιεροσύνης στον Καναδά.

Οι Ελληνες του Καναδά ειναι περήφανοι για το δυναμικό και πολυδιάστατο έργο του Μητροπολίτη κ. Σωτηρίου και θα πρέπει να τον πλαισιώσουν προκειμένου να συνεχίσει την πετυχημένη πορεία του στο πηδάλιο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Καναδά.

Κι αν υπάρχουν κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες, ας λυθούν επιτέλους ειρηνικά, γιατί ο κ. Σωτήριος δε μοιάζει να ανταγωνίζεται τις αστικές κοινότητες. Αντίθετα τις τιμά με την παρουσία του στις σπουδαίες επετείους προσφέροντας τη σκέπη της Μητρόπολής του στις εκκλησίες και τους ναούς τους (όπως δε συμβαίνει ούτε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ούτε σ έκείνη της Αυστραλίας).

Εμείς οι Ελληνες του Καναδά ας βαδίσουμε ενωμένοι με το Μητροπολίτη μας στον αγώνα για την επιβίωση της Ελληνορθοδοξιας, καθώς τα περιθώρια για διενέξεις στενεύουν ασφυκτικά! Η αγάπη, η καταλλαγή, η αλληλοκατανόηση ας γίνουν οι αρετές μας για τη δεύτερη δεκαετία, που ξανοίγεται δυσκολότερη τούτον τον τρέχοντα 21ο αιώνα.