Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο*, διευθυντή του GreekAmericanNewsAgency.com

O τσάρος της ελληνικής οικονομίας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ολοκληρώνει σήμερα Κυριακή το ταξίδι του στην Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον, μια επίσκεψη μια που πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των προηγούμενων του Γ. Παπανδρέου(Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο 2010) και με σαφώς καλύτερο κλίμα για την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση.

Στην Νέα Υόρκη, ο έλληνας υπουργός είχε συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές στην Federal reserve Bank και στην Merrill Lynch, όπου και παρουσίασε το πρόγραμμα το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής και την πρόοδο του, καθώς και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραχώρησε συνεντεύξεις στο αμερικανικό δίκτυο CNBC και την Wall Street Journal, μια εφημερίδα που μας έχει «περιποιηθεί» ως χώρα καλά… με σχόλια και  αναλύσεις που τις περισσότερες φορές ξέφευγαν από τα όρια της αυστηρής κριτικής και άγγιζαν την υπερβολή.  Στην ωριαία επίσκεψη στην έγκυρη κατά τα άλλα Wall Street Journal, ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ζητήσει από την τρόικα επέκταση του μηχανισμού στήριξης πέρα από το 2012, ενώ επέλεξε να αποκαλύψει εκτός συνόρων και μάλιστα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα ελληνικά ταχυδρομεία από μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο. Ο Τσάρος μας επανέλαβε ότι Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της, εξέφρασε την βούληση της κυβέρνησης Παπανδρέου να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατό, χωρίς ωστόσο να πει αν αυτό θα γίνει το 2011 ή το 12, και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

 

Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την εκχώρηση για ιδιωτικοποίηση σε αεροδρόμια, λιμάνια, τον τομέα της ενέργειας στις υποδομές, το  real estate, καθώς και στα τυχερά παιχνίδια. Φυσικά ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επενδύσεις του Κατάρ και της Κίνας στην Ελλάδα. Στην Ουάσιγκτον, πέρα από την συμμετοχή του στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της παγκόσμιας Τράπεζας, ο έλληνας υπουργός είχε συναντήσεις με ομολόγους του, έκανε μια ομιλία, συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης, και φυσικά ενημέρωσε σε συνέντευξη τύπου τους έλληνες και ξένους δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου συμμετείχε στο «World Debate at the IMF», που διοργάνωσε το BBC, με βασικό θέμα την διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης σε πάνελ που περιελάμβανε τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, την μέχρι πρότινος επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του προέδρου Ομπάμα και τον διεθνούς φήμης νομπελίστα οικονομολόγο και φίλο του έλληνα πρωθυπουργού, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ενώ η ομιλία του στο Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη και την δυναμική του χρέους στις αγορές. Συνάντησε τον ρώσο και αμερικανό ομόλογό του, Alexei Kudrin και Τimothy Geithner αντίστοιχα, καθώς και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Κίνας, ZHU Guangyao. Και σήμερα Κυριακή συναντά και τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominic Strauss Kahn.

Η επίσκεψη Παπακωνσταντίνου συμπίπτει σε μια συγκυρία που –ευτυχώς- η Ελλάδα δεν αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος. Φαινομενικά –μακάρι και ουσιαστικά… ο χρόνος θα το δείξει και θα το αποδείξει- το πρόβατο αρχίζει να χάνει την μαύρη απόχρωσή του και να φεύγει από το κάδρο στοχοποίησης άμεσης ή έμμεσης. Τα εύσημα τα πήρε η ελληνική κυβέρνηση, πριν έναρξη της συνόδου του ΔΝΤ, από τον επικεφαλής του οργανισμού, Dominic Strauss Kahn, ο οποίος είπ[ε ότι αυτά που κάνει (η ελληνική κυβέρνηση) κινούνται απόλυτα στη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι σε πολλά σημεία αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο, αν και, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν»… Για να είμαστε βέβαια και ειλικρινείς, αυτό το «αν και μένουν πολλά να γίνουν…» δημιουργεί μια ανησυχία για το τι θα επακολουθήσει. Νέα μέτρα; Περικοπές εκ νέου; Οψόμεθα και ευελπιστούμε ότι ο μέσος έλληνας δεν θα αναγκαστεί να κόψει και να περικόψει, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο το ζωνάρι. Οι κυβερνητικοί μας λένε ότι δεν θα υπάρχουν άλλα μέτρα, αλλά δυστυχώς πολλά μας είπαν και στο παρελθόν, αλλά δεν τα τήρησαν. Ίδιον των πολιτικών, των εραστών και μόνο της εξουσίας ή απλώς στρεβλή πρόσληψη της πραγματικότητας, από λανθασμένα στοιχεία; Μεγάλη συζήτηση, που δεν είναι της παρούσης. Της παρούσης είναι ότι στην αμερικανική πρωτεύουσα περπατάμε πια με λίγο περισσότερη άνεση. Ίσως και με χαμόγελο, που επιδεικνύει μια ενδόμυχη υπερηφάνεια για αυτό που καταφέραμε… και ποιο είναι αυτό; Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Δεν κάναμε τίποτε περισσότερο από το αυτονόητο! Αυτά που θα έπρεπε να έχουν κάνει πολλά χρόνια πριν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, να βάλουν φραγμό στις αλόγιστες σπατάλες και «να κόψουν» αρκετά χέρια που καρπώνονταν παράνομα αλλά πάντα νομότυπα κονδύλια της ΕΕ… και όχι μόνο. Μόνο που τώρα μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά… Η μπάλα παίρνει πολλούς με την πλειοψηφία των πολιτών να υποφέρει, γιατί εδώ και τόσα χρόνια κάποιοι –μάλλον πολλοί είναι αυτοί- επιτήδειοι λυμαίνονται τον κατά τα άλλα απρόσωπο κρατικό μηχανισμό… Πολλές φορές περνάει από το μυαλό μου πως αν ο Παπανδρέου δεν βάλει κάποιους φυλακή, η απαξίωση θα συνεχίσει να υφίσταται, και η κοινωνική αντίδραση από την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης ίσως ξεπεράσει τα όρια… άλλα άλλη πάλι συζήτηση αυτή…

Τώρα, λοιπόν, στην Ουάσιγκτον, περάσαμε σε άλλη φάση… δεν υπήρξε πια το στιγμιότυπο να μας έχουν στριμώξει στον τοίχο. Δεν είμαστε με την θηλιά στο λαιμό, αφήνοντας έναν αναστεναγμό που συνειδητά ψιθυρίζει «ευτυχώς την γλυτώσαμε για ακόμη μια φορά»… Δεν παίζουμε πια αμυντικά, αλλά βέβαια δεν παίζουμε ούτε και επιθετικά. Είμαστε στην φάση ξεμουδιάσματος… προσπαθούμε να πάρουμε τα πάνω μας. Να έχουμε και οπωσδήποτε να διατηρήσουμε την εικόνα του καλού παιδιού, που περιμένει το μπράβο από τους κηδεμόνες του, κάνοντας πρώτα αυτό που πρέπει, χωρίς να παρεκκλίνει στο ελάχιστο…

Στην παρούσα σύνοδο έχουν άλλους έβαλαν στον τοίχο. Ιρλανδία και Ισπανία. Πιο σημαντικός όπως ήταν ο πόλεμος χαρακωμάτων, σε προσκήνιο και παρασκήνιο εναντίον του κόκκινου δράκου που πληρώνει και αγοράζει με γουάν… δεν καταπίνεται εύκολα αυτή η ταχύτατη ανάπτυξη, με τις πιέσεις προς το Πεκίνο για ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος να είναι ασφυκτικές και από όλες τις πλευρές. Πλέον ο νομισματικός πόλεμος καλά κρατεί και μπορεί να οδηγήσει σε νέα οικονομική κρίση. Τάδε έφη, ο κ. Strauss Kahn. Ανάφερε μάλιστα ότι «ο νομισματικός πόλεμος δεν είναι για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας» και ότι «δεν υπάρχει αυξημένη θέληση ανάμεσα στις χώρες να δουλέψουν μαζί και να συνεργαστούν και αυτό είναι που ουσιαστικά αποτελεί την πραγματική απειλή».

Το ΔΝΤ, λοιπόν, ζήτησε την περασμένη Πέμπτη από την Κίνα να προχωρήσει στην ανατίμηση του γουάν, μετά τα όσα ο πρωθυπουργός της Κίνας είπε στους ευρωπαίους ηγέτες να μην επεμβαίνουν στην νομισματική πολιτική της χώρας του. Σαφής και κατηγορηματικός ο κ. Γουέν Τζιαμπάο. Μάλλον ήθελε να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Μα κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκεί όπου η Ουάσιγκτον παρακολουθεί πολύ στενά τις κινήσεις του Πεκίνου και φυσικά προσπαθεί με κάθε τρόπο να πιέσει για την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος. Και όπως μας έχει δείξει το παρελθόν, η αποτυχία στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, θα επιφέρει περισσότερες τριβές στις σινο-αμερικανικές σχέσεις… Αλλά από ό,τι φαίνεται το Πεκίνο δεν καταλαβαίνει από πιέσεις…

Μάλιστα οι αμερικανοί από την δική τους πλευρά, επιμένουν ότι το υποτιμημένο γουάν δημιουργεί ένα Unfair υπέρ της Κίνας στις συναλλαγές, αποτελώντας παράλληλα πηγή εντάσεων για την παγκόσμια οικονομία. Το ίδιο είπε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Strauss Kahn τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Η υποτίμηση του γουάν αποτελεί πηγή εντάσεων για την παγκόσμια οικονομία, ενώ σε συνέντευξή πάλι την περασμένη Πέμπτη στην γαλλική le monde υποστήριξε ότι η επιτάχυνση της ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα οικονομική κρίση. Μήπως να υποθέσουμε ότι το επόμενο «πρόβατο» αρχίζει να βάφεται μαύρο;

Και μη ξεχνάμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες,  πιέζουν εδώ και καιρό την Κίνα να αφήσει να ανατιμηθεί το νόμισμά της, με το Πεκίνο να απαντά ότι η υποτίμηση του  επίσημου κινεζικού νομίσματος   δεν είναι τεχνητή και ότι το κινεζικό νόμισμα δεν ευθύνεται για το αμερικανικό έλλειμμα(με χρέη 13.000.000.000.0000$-τρις- προς την Κίνα!!!), ενέκριναν νομοσχέδιο τον προηγούμενο μήνα για κυρώσεις οικονομικές για χώρες που έχουν υποτιμημένα νομίσματα… τυχαίο; Θα δείξει..

Ο Ελληνας  υπουργός συμμετείχε και στην καθιερωμένη ετήσια συνέλευση συνάντηση του διεθνούς νομισματικού ταμείου(IMF) μαζί με παράγοντες της εθνικής τραπέζης Ελλάδος. Μάλιστα σχολιάστηκε έντονα η πολυπληθής αντιπροσωπεία ελλήνων γνωστών 28 Ελλήνων δημοσιογράφων τα έξοδα της οποία ανέλαβε να καλύψει η εθνική τράπεζα της Ελλάδος και που πάντα συνοδεύει την αντιπροσωπεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην σύνοδο του IMF.

Όσο για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου σύντομα θα επιστρέψει στην ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριου (σε γνωστό οικονομικό συνέδριο ΕλληνοΑμερικανικού οργανισμού) για δρέψει καρπούς από όσα  έκανε σε αυτούς του 12 μήνες η ελληνική κυβέρνηση. Ίδωμεν.

Tο παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα το Άρθρο στις 10/10/2010