Εμφύλια σύρραξη στη Νέα Δημοκρατία προκάλεσε η χθεσινοβραδινή εμφάνιση του επίτιμου πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, απ’ όπου αποκάλεσε «λαϊκιστή» τον νυν πρόεδρο της παράταξης Αντώνη Σαμαρά. Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με δελτίο Τύπου τα μεσάνυχτα χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «ναυαγοσώστη της κυβέρνησης»… και του ευχήθηκε «καληνύχτα». 

«Όσο δίκιο είχε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν προεκλογικά έλεγε το υπάρχουν λεφτά, άλλο τόσο δίκιο έχει και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος λέει ότι μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα μέσα στο 2011. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Σαμαράς είναι λαϊκιστής» είπε ο κ. Μητσοτάκης για τον πρόεδρο της ΝΔ. Επιπλέον επέκρινε την εξαγγελία του κ. Σαμαρά ότι όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο λέγοντας πως «είναι ντροπή. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια». Ο κ. Μητσοτάκης αφού υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ήταν πτωχευμένη από το 1990», επεσήμανε πως φταίνε και τα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αν και «δεν είναι ίσες οι ευθύνες». 

Αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να συστήσει Εξεταστική για την οικονομία, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι είναι «κωμικό, γελοίο και επιζήμιο», προσθέτοντας πως «τα ίδια ισχύουν και για τον Σαμαρά». Σε ερώτηση της παρουσιάστριας εάν ισχύει για τον κ. Σαμαρά το ότι δεν θα γίνει κανείς λαϊκιστής πρωθυπουργός, η απάντηση του κ. Μητσοτάκης ήταν: «Συ είπας». 

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε επιθετικά τις κυβερνήσεις Καραμανλή και υποστήριξε πως «το ήξερε και αυτός, όπως το ήξεραν όλοι, ότι ο τόπος πήγαινε για χρεοκοπία» και ότι «ήταν μια περίοδος στην οποία μπορούσε να φέρει τα πράγματα σε καλύτερη κατάσταση και δεν το έκανε». Μάλιστα διαφώνησε με τις πρόωρες εκλογές που αποφάσισε ο κ. Καραμανλής και, αφού υπογράμμισε ότι δεν έπρεπε να τις κάνει, είπε: «Έπρεπε να λάβει τα σκληρά μέτρα και ας βουλιάζαμε με τη σημαία ψηλά». Παρά την κριτική, όμως, υποστήριξε πως είναι δικαίωμα του κ. Καραμανλή να μιλήσει όταν εκείνος θέλει. 

Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας , η οποία χαρακτηρίζει τον επίτιμο Πρόεδρο της ΝΔ «ναυαγοσώστη του Γιώργου Παπανδρέου» επιρρίπτοντας του δόλο να πλήξει την παράταξη. «Τέσσερις εβδομάδες πριν τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης, ενεργώντας σαν ναυαγοσώστης του κ. Παπανδρέου, επιτέθηκε απόψε εναντίον της Παράταξης, που τον ανέδειξε στα ύψιστα αξιώματα της χώρας, σε μια στιγμή που είναι ορατή η ραγδαία φθορά του ΠΑΣΟΚ και η ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά ο λαός μας έχει μνήμη, γνώση και κρίση» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ. Η απάντηση της ΝΔ ολοκληρώνεται με τη σκωπτική φράση «καλή σας νύχτα κ. Μητσοτάκη…». 

«Δε συμφωνώ με την άποψη του πατέρα μου και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε τρία διαφορετικά άτομα στην ίδια πολιτική οικογένεια και δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό. Πρόσθεσε, πάντως, ότι θεωρεί άκομψη την απάντηση της Ρηγίλλης για τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης, σε ερώτηση για το τί θα επιλέξει αν δεχθεί πρόταση από την αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, να την ακολουθήσει στο δικό της κόμμα, απάντησε: «Εκλέχθηκα με το κόμμα της ΝΔ, είμαι στέλεχός της και σκοπεύω να παραμείνω σε αυτή». 

Στο χορό μπήκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά «λαϊκιστή του αισχίστου είδους», συμφωνώντας με την εκτίμηση του Κων/νου Μητσοτάκη ότι είναι αφελέστατη η άποψη ότι μπορούν να μειωθούν οι φόροι, να αυξηθούν τα εισοδήματα και να μειωθεί το έλλειμμα.