Σε αδιαμφισβήτητο παράγοντα εξελίξεων σε Αφγανιστάν και Ιράκ αναδεικνύεται η επιρροή της Τεχεράνης, η οποία επιδιώκει να επωφεληθεί τα μέγιστα από το πολιτικό κενό που δημιουργείται στις δύο χώρες εν όψει της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της βρετανικής «Guardian», το Ιράν ήταν ο διαμεσολαβητής μιας σημαντικής παρασκηνιακής συμφωνίας μεταξύ των γειτόνων του, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια φιλο-ιρανική κυβέρνηση στο Ιράκ. Διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο σχηματισμό μιας συμμαχίας ανάμεσα στον απερχόμενο Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, που επιζητά μια δεύτερη θητεία, και στον πανίσχυρο σκληροπυρηνικό σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ Σαντρ που ήταν ορκισμένος εχθρός του.


Η συμφωνία -στην οποία εμπλέκονται η Συρία, η οργάνωση Χεζμπολά του Λιβάνου και οι ανώτατες αρχές του Σιιτικού Ισλάμ- τοποθετεί τον Μαλίκι σε προνομιακή θέση για την επιστροφή του στην πρωθυπουργία, παρά το εφτάμηνο αδιέξοδο μετά τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου. Τοποθετεί σε επίσης προνομιακή θέση το Ιράν, που «μπαίνει σφήνα» στα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράκ, σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μεταπηδήσει από το ρόλο του στρατιωτικού ηγεμόνα σε αυτόν του πολιτικού εταίρου της Βαγδάτης.

Την ίδια ώρα το Ιράν συμμετέχει για πρώτη φορά στην Ομάδα Επαφής για το Αφγανιστάν, με τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν επισήμως το ρόλο του. «Αναγνωρίζουμε ότι το Ιράν έχει να διαδραματίσει ένα ρόλο στην ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή της Τεχεράνης στις συνομιλίες της Ομάδας Επαφής στη Ρώμη «αποτελούν άλλη μια ένδειξη των εν εξελίξει διεθνών προσπαθειών για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν» και ότι «δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των πολιτισμών».

Στο ίδιο πνεύμα ο Ιταλός ομόλογός του Μάσιμο Ιανούτσι τόνισε ότι «το Ιράν είναι πολύ σημαντικό για να αποκλειστεί από αυτές τις συνομιλίες», αφού «αποτελεί μέρος της λύσης». Στις συνομιλίες της Ρώμης συμμετείχαν διπλωμάτες 46 χωρών, μεταξύ των οποίων εννέα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Ο Γερμανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν Μίχαελ Στάινερ δήλωσε ότι το εναρκτήριο λάκτισμα της διαδικασίας μετάβασης της εξουσίας στο Αφγανιστάν θα δοθεί από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο στη Λισαβόνα. Τόνισε ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει το 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2014, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη πλήρη απόσυρση των ξένων στρατευμάτων, η οποία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της μετάβασης.
(Πηγές: www.guardian.co.uk- Γαλλικό Πρακτορείο)