Το δημοσίευμα της εφημερίδας ”Τα Νέα” το οποίο κάνει λόγο για μυστικό δίαυλο διαλόγου για το Αιγαίο που επιχείρησε να ανοίξει η Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο, κλήθηκε να σχολιάσει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στη διάρκεια συνέντευξής του στην ”Πρωινή γραμμή” της ΝΕΤ.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι σαφείς και ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ”κατοχυρώνοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα”.
”Αυτό είναι το πλαίσιο, κι αν θέλετε, και η απόλυτη κόκκινη γραμμή”, τόνισε ο κ. Δρούτσας, επισημαίνοντας με έμφαση: ”ούτε γρατζουνιά σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

“Από εκεί και πέρα είμαστε ανοιχτοί να βρούμε τρόπους συνεργασίας, ακόμα και να προσεγγίσουμε θέματα δύσκολα, είναι προς το συμφέρον μας, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να κάνουμε το επόμενο βήμα, αλλά αυτό το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο”, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που κλήθηκε να σχολιάσει ο κ. Δρούτσας, η Αγκυρα πρότεινε µυστική διαπραγµάτευση για τη µείωση της έντασης στον αέρα και υπέβαλε προτάσεις που επιχειρούν να µετατρέψουν το Αιγαίο σε ουδέτερη ζώνη, όπου τα τουρκικά µαχητικά θα µπορούν να πετούν ανενόχλητα, την ώρα που έβγαζε τα πλοία «Τσεσµέ» και «Πίρι Ρέις» για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Για το ίδιο θέμα απάντησε και στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας