Στο άρθρο της ‘greekamericannewsagency’ (23 Οκτ. 2010), με τίτλο: «Δριμύ κατηγορώ και καταγγελίες για την Στέλλα Κοκόλη από την πρόεδρο του ιδρύματος Cordell!!» (http://www.greekamericannewsagency.com/main/index.php?option=com_content&view=article&id=9428:————-cordell-&catid=38:2010-02-21-14-16-01&Itemid=42), η Δέσποινα Συριοπούλου περιγράφει με γλαφυρά, διασταυρωμένα γεγονότα, ένα περίφημο γεύμα στην Ουάσιγκτον, στο οποίο παρουσιάστηκε, από την πρόεδρο της ‘ανύπαρκτης’ Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κα. Στέλλα Κοκόλη, και από τον κ. Θεόδωρο  Σπυρόπουλο, συντονιστή του επίσης ‘ανύπαρκτου’ ΣΑΕ Αμερικής—το οποίο εδώ και οκτώ μήνες έχει αναστείλει πλήρως τις εργασίες του—ως επίτευγμα δικό τους η επέκταση της visas των Ελλήνων εκπαιδευτικών.

Tα όσα μας αποκαλύπτει η κα. Marianne Mason, Πρόεδρος του Cordell Hull Foundation, ενός ισχυρού αμερικανικού non-profit οργανισμού, που βοηθά και στηρίζει εκπαιδευτικούς από περισσότερες των 55 εθνικοτήτων στην Αμερική, δεν είναι απλώς ενδιαφέροντα αλλά εξόχως αποκαλυπτικά. Το άρθρο όμως τούτο της κ. Συριοπούλου δεν είναι τίποτε ίσως άλλο από ένα σύμπτωμα της ΜΗ οργάνωσης του Ελληνικού κόσμου, όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Έχει επίσης να κάνει το σύμπτωμα τούτο με την άκρως κατατροφική ανάμιξη ελληνικών κυβερνήσεων και κομμάτων στον απόδημο Ελληνικό κόσμο μας στις ΗΠΑ και αλλού.

Όπως ακριβώς στην Ελλάδα, στην μητέρα πατρίδα μας, ο Εμμανουήλ Σαρίδης της ‘Berlin-Athen’ βλέπει πληροφορίες να ταυτίζονται με τον ‘κλειστό πυρήνα’ της κυβέρνησης, έτσι και στον ανοργάνωτο Ελληνικό κόσμο των ΗΠΑ, ένας κλειστός πυρήνας ατόμων όπως, π.χ., η κα. Στέλλα  Κοκόλη και ο κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, μας πληροφορούν ό,τι και όπως θέλουν, ενώ ταυτίζονται με πρακτικά ανύπακτους θεσμούς όπως, π.χ., την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και το ΣΑΕ Αμερικής, αντιστοίχως.

Η οργάνωση του Ελληνικού κόσμου στις ΗΠΑ με πραγματικούς θεσμούς και πραγματικά ελληνική αγωγή και παιδεία, όπως, π.χ., με ‘ελληνικά κοινά’, θα μπορούσε,  με την ευρύτερη έννοια του όρου, να ταυτίσει ένα ελληνοαμερικανικό λόμπι με την παρουσία και δράση όλων των Αμερικανών ελληνικής καταγωγής που κατοικούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Δρ. Θεόδωρος Κουλουμπής, αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, είναι ένας από αυτούς  που μιλούν επίσημα γιά ενάμισι με δύο εκατομμύρια άτομα πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, τα οποία―ασχέτως της ικανότητας χρήσης της ελληνικής γλώσσας―νοιώθουμε ότι έχουμε άμεση ή έμμεση σχέση με την πατρίδα μας την Ελλάδα και τον Ελληνικό μας κόσμο (http://www.greekamericannewsagency.com/main/index.php?option=com_content&view=article&id=1292&catid=1:2010-01-19-17-32-13&Itemid=7).

Ζούμε συνήθως σε μεγάλα αστικά κέντρα (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Ατλάντα, Τάρπον Σπρινγκς, Σικάγο, Λος Αντζελες κ.ά.). Και κάποιοι μας θεωρούν ότι αποτελούμε μία από τις πιο εύπορες, μορφωμένες και δημιουργικές εθνοτικές ομάδες της Αμερικής.

Πότε λοιπόν, με βάση το έθος των Ελληνίδων και Ελλήνων, το ελληνικό μας έθνος θα οργανωθεί κοινωνικά και πολιτικά? Μπορούμε να το κάνουμε γύρω από ελληνικά κοινά? Που θα κάνουμε την αρχή? Στην Νέα Υόρκη, στην Βοστώνη, στην Ατλάντα, στο Τάρπον Σπρινγκς, στο Σικάγο ή στο Λος Αντζελες? Που θα είναι πλέον δριμύς ο έρως μας ο πολιτικός γιά την επιστροφή των Ελληνίδων και των Ελλήνων, εκπαιδευτικών και όχι μόνον?

Αν και όταν τα καταφέρουμε εδώ στις ΗΠΑ, ίσως μετά να ξυπνήσουμε το ελληνικό μας έθνος―εθνοτικά, όχι εθνικιστικά―όχι μόνο παγκόσμια, αλλά και στην μητέρα Ελλάδα. Ειδικά τώρα που είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών κατά την διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού, που έχει προαναγγελθεί γιά την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010 (http://www.newstrap.gr/m-politiki/3947-diakanaliki-synenteyksi-ti-deytera-o-papandreoy-myrizoyn-proores-ekloges….html).