Του Γιάννη Νάκου, Ελεύθερη Ζώνη

 

Κλίμα ραγδαίων εξελίξεων σε ολόκληρο το μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, επιχειρούν να δημιουργήσουν δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων αλλά και «περίεργα» δημοσιεύματα.

Ξεκινώντας από την Πέμπτη, Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Ενεργείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωνε πως η Άγκυρα μελετά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει την εξερεύνηση της θαλάσσιας περιοχής ανοικτά της κατεχόμενης βορείου Κύπρου για τον εντοπισμό αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ακόμη πως έχουν ήδη διεξαχθεί προκαταρκτικές σεισμικές έρευνες στα ύδατα μεταξύ της Μερσίνας στη νότια Μικρά Ασία και των ακτών της κατεχόμενης βορείου Κύπρου.

Άφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο οι έρευνες να οδηγήσουν σε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων που θα βρεθούν μαζί με κάποια άλλη χώρα όπως η Συρία.

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου αναπαρήχθησαν από την τουρκική εφημερίδα Ζαμάν με παράλληλη παράθεση των προσπαθειών που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία για από κοινού έρευνα και συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται μεταξύ των ακτών της και της Αιγύπτου ή του Λιβάνου.

Ανάλογη αίσθηση έχει κάνει και δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Times, με τίτλο «Η Νέμεσις της Τουρκίας, η Ελλάδα είναι ο νέος φίλος του Ισραήλ».

Στο άρθρο επιχειρείται ανασκόπηση των πρόσφατων διπλωματικών κινήσεων για τη σύσφιξη των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων και δίνεται έμφαση στην ιδέα που είχε εκφράσει δημόσια ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος και θα τροφοδοτεί το Ισραήλ.

Υπογραμμίζεται ακόμη η στενή ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, καθώς επίσης και οι στενές σχέσεις που αναπτύσσει η Άγκυρα με το Ιράν.