Του Οδυσσέα Αγγελίδη

Στο θέμα αυτό έχω αναφερθεί δεκάδες φορές από το 2004 μέχρι σήμερα. Δυστυχώς η πολιτική του εξευμενισμού και του ευσεβοποθισμού από όλες ανεξαίρετα τις Ελληνικές κυβερνήσεις, που συμπαρασύρουν και τις Κυπριακές, δεν επέτρεψαν στη Κ.Δ. να ακολουθήσει μια   συγκροτημένη και καθαρά κυπροκεντρική πολιτική απέναντι στη Τουρκία και τις επιδιώξεις της να καταστεί πλήρες μέλος της Ε.Ε.

Τώρα έχει πλέον καταστεί οφθαλμοφανές σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που βαυκαλίζονταν με ψευδαισθήσεις, ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να αλλάξει πολιτική εάν η Κύπρος συνεχίσει με την ίδια πολιτική απέναντι της, δηλαδή να μην της προκαλεί κόστος στη πορεία της προς την Ε.Ε. και να εγείρει αδιαπέραστα εμπόδια σε αυτή τη πορεία.

Η Τουρκία συνεχώς το διαλαλεί σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου, ιδιαίτερα όμως μέσα στα ίδια τα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε., πως δεν αναγνωρίζει τη Κ.Δ. και πως δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματα της και τους παράνομους εποίκους από τη Κύπρο.

Αυτό μας το επαναλαμβάνει συνεχώς ο Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπεύθυνος για της ευρωπαϊκές υποθέσεις και διαπραγματευτής της Τουρκίας  ακόμα και χθες (26/10/2010) σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, στη παρουσία Κυπρίων Ευρωβουλευτών. Μας το λέγει ξεκάθαρα πως στη Κύπρο αναγνωρίζει μόνο το ψευδοκράτος στο βορρά και στο νότο δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάποιο κράτος και δεν γνωρίζει αν είναι καν χώρα!!!  Για το λόγο αυτό είναι καιρός η Κύπρος να αναθεωρήσει και να διορθώσει τη πολιτική και τη τακτική της απέναντι στη Τουρκία.

Το ΔΟΓΜΑ της Κ.Δ., το έχω πει πολλές φορές, πρέπει να γίνει: «Η Κ.Δ. ΔΕΝ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με τις σημερινές συνθήκες. Η στήριξη της Κύπρου προς αυτή τη πορεία θα επανεξεταστεί όταν η Τουρκία αποδείξει με πράξεις τη βούληση της προς επίλυση του Κυπριακού, με απόσυρση των κατοχικών της στρατευμάτων και εποίκων». Από τώρα και στο εξής η Κύπρος δεν πρέπει να επιτρέψει το άνοιγμα ούτε ενός κεφαλαίου προς διαπραγμάτευση και με κάθε τρόπο να επιδιώξει το πάγωμα όλων των κεφαλαίων και να ζητήσει όπως διακοπούν όλες οι χορηγίες προς τη Τουρκία που έχουν σκοπό την εναρμόνιση της με το Κοινοτικό Κεκτημένο για μια χώρα που δεν το σέβεται έμπρακτα, όπως συμβαίνει με το Πρωτόκολλο 10 και την αναγνώριση της Κ.Δ.

Αν αυτά τα αυτονόητα δεν γίνονται κατανοητά από τη κυβέρνηση μας και από τον ίδιο τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια, τότε να μου επιτρέψετε να πω πως η Κύπρος δεν έχει μέλλον, γιατί η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί ξεκάθαρα στη παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής, δηλαδή της ευρωδιχοτόμησης, αυτό δηλαδή που ο πρόεδρος διατείνεται πως προσπαθεί να αποτρέψει.