Η διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας στις συνθήκες της σκλήρυνσης της γενικής ανταγωνιστικότητας είναι το κύριο θέμα της Διεθνούς Ενεργειακής Εβδομάδας, που άρχισε στη Μόσχα στις 25 Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στους μετέχοντες στην Εβδομάδα είναι ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Γιουκία Αμάνο, ο οποίος για πρώτη φορά επισκέπτεται τη Μόσχα σ΄αυτη την ιδιότητα, καθώς επίσης και ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Νόμπουο Τανάκα.

Οι μετέχοντες στο φόρουμ συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα προκειμένου να συντονίσουν τις θέσεις τους στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά στις συνθήκες της ανάρρωσης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την κρίση. Αναμένεται ότι η Διεθνής Ενεργειακή Εβδομάδα στη Μόσχα θα δώσει στους εισαγωγείς των ενεργειακών πόρων ένα ξεκάθαρο σήμα σχετικά με τις πιθανές δυνατότητες των παραγωγών τους. Σε σχέση με αυτό ο Αλεξάντρ Πάσετσνικ, διευθυντής της Αναλυτικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας είπε: «Στην Ευρώπη τα φαινόμενα της κρίσης και μετά την κρίση, καθώς επίσης και το τεράστιο δημόσιο χρέος μιάς σειράς χωρών προκάλεσαν την λεγόμενη αναβληθείσα ζήτηση του φυσικού αερίου. Είναι ολοφάνερο ότι οι μεγάλες οικονομίες αργά ή γρήγορα θα βγουν σε υψηλό επίπεδο κατανάλωσης των ενεργειακών πόρων, τέτοιο που υπήρχε πριν την κρίση. Η ρωσική εταιρεία “Γκαζπρόμ” βλέπει με αρκετά μεγάλη αισιοδοξία αυτή την κατάσταση και σχεδιάζει το 2013 κιόλας να βγει στο επίπεδο εξόρυξης ενεργειακών πόρων που είχε πρίν την κρίση»,- παρατήρησε ο Αλεξάντρ Πάσετσνικ.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ενεργειακής Εβδομάδας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τελετή παρουσίασης των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου που κατασκευάζονται ή που προβλέπεται να κατασκευαστούν. Ανάμεσά τους είναι τα διεθνή σχέδια “North Stream” και “South Stream” για την μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους είναι επίσης και ο πετρελαιαγωγός Ανατολική Σιβηρία-Ειρηνικός ωκεανός, μέσω του οποίου μεταγγίζεται ήδη το ρωσικό πετρέλαιο ως τα σύνορα με την Κίνα, και μετά στην ρωσική παραλία του Ειρηνικού ωκεανού φορτώνεται σε τάνκερς σχεδόν 10 χωρών της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού ωκεανού. Ταυτόχρονα από τη Σαχαλίνη το υγροποιημένο φυσικό αέριο με αεριοφόρα μεταφέρεται στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και μερικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. 

Μπορούμε να πούμε πολύ δικαιολογημένα ότι στη ρωσική ΄Απω Ανατολή δημιουργείται ουσιαστικά ένα νέο περιφερειακό ενεργειακό Κέντρο. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ενεργεικής Εβδομάδας επίσης θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα για πρώτη φορά Διάσκεψη των Υπουργών Ενέργειας των χωρών της ομάδας ΒΡΙΚ -της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας. Οι εταίροι στην ομάδα ΒΡΙΚ κάνουν διαβολεύσεις για την εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών των αναπτυσσόμενων τους οικονομιών. Δεν αποκλείεται ότι με βάση τα αποτελέσματα των συζητήσεών τους στη Μόσχα οι χώρες της ομάδας ΒΡΙΚ θα προχωρήσουν στην επεξεργασία κοινής τους θέσης στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.