Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Πακιστανό ομόλογό του Άσιφ Άλι Ζαρντάρι χθες Τρίτη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς η Ουάσινγκτον εντείνει τις πιέσεις της στο Ισλαμαμπάντ προκειμένου να “κάνει περισσότερα” εναντίον των μαχητών των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα.

Ο Ομπάμα κάλεσε το Ζαρντάρι να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του προωθώντας φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο. Το Πακιστάν –το οποίο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ξένη βοήθεια– αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα φοροαποφυγής.

Η Ουάσινγκτον, που την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2 δις δολαρίων για το Πακιστάν, θέλει από το Ισλαμαμπάντ να εξαπολύσει επιχειρήσεις εναντίον του δικτύου Χακάνι, που συνδέεται με τους Ταλιμπάν και την αλ Κάιντα, στο Βόρειο Ουαζιριστάν. Η Ουάσινγκτον επιρρίπτει στην παράταξη αυτή την ευθύνη για αιματηρές επιθέσεις εναντίον αμερικάνικων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

“Τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο πρόεδρος Ζαρντάρι αναγνώρισαν ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η ευθεία απειλή για τις χώρες μας που θέτουν τρομοκρατικές οργανώσεις στο Πακιστάν”, ανέφερε ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

Ανώτατο στέλεχος των ένοπλων δυνάμεων του Πακιστάν δήλωσε χθες Τρίτη ότι η έναρξη επιχειρήσεων στο Βόρειο Ουαζιριστάν θα πρέπει να αναβληθούν έως ότου η περιοχή “σταθεροποιηθεί”.

Αμερικάνοι αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι μυστικές υπηρεσίες εκπληρώνουν τις “δεσμεύσεις” τους να καταδιώξουν τους Ταλιμπάν και άλλες ένοπλες ομάδες στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών. Υπάρχουν επανειλημμένα δημοσιεύματα περί του ότι βοηθούν τους μαχητές που πολεμούν τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την δυνητική επιρροή της Ινδίας στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα έθιξε, στη συνομιλία του με το Ζαρντάρι, το θέμα της “αμοιβαίας εμπιστοσύνης”, καθώς και της “οικοδόμησης μιας ισχυρότερης, στρατηγικής και πιο συνεργατικής” διμερούς σχέσης.

Ο Ομπάμα επισκέπτεται την Ινδία, την Ινδονησία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο 10ήμερης περιοδείας του στην Ασία–που όμως δεν περιλαμβάνει στάση στο Πακιστάν. Προγραμματίζει να επισκεφθεί το Ισλαμαμπάντ εντός του 2011. Επίσης το 2011 ο Ζαρντάρι αναμένεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα κάλεσε το Ζαρντάρι να περικόψει τις επιδοτήσεις στον τομέα της ενέργειας–κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά η Ουάσινγκτον “θεωρεί απαραίτητη”– προχωρώντας παράλληλα σε μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Η ενδημική φοροαποφυγή στη χώρα προκαλεί σημαντικά προβλήματα στα δημοσιονομικά, με το Ισλαμαμπάντ να ζητά τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2008 για πολλοστή φορά. Το ΔΝΤ χορήγησε στο Πακιστάν δάνειο ύψους 11 δις δολαρίων.

 

http://www.nooz.gr