Στις 9 το πρωί της Κυριακής δόθηκε η εκκίνηση του 28ου Μαραθωνίου, που φέτος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω της επετείου των 2.500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα.

Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας και εθνικότητας, αθλητές, πολιτικοί, προσωπικότητες και καλλιτέχνες δίνουν το παρών. Φέτος καταρρίπτεται και το ρεκόρ συμμετοχών καθώς αγωνίζονται περισσότερα από 20.000 άτομα από 88 χώρες όλου του κόσμου, αθλητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μέχρι και από το Μακάου, τις Παρθένους Νήσους, τη Σρι Λάνκα και το Παλάου.

Στα 10 χιλιόμετρα έτρεξε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κι έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πριν από 2.500 χρόνια είχαμε τη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης. Σήμερα, γιορτάζει όλη η ανθρωπότητα μέσα από το πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιορτάζουμε τις κοινές μας αξίες, της ειρήνης, της συνεργασίας, της αγάπης, του αθλητισμού. Και για μένα, είναι μεγάλη χαρά που είχα την ευκαιρία να τρέξω έστω αυτά τα λίγα χιλιόμετρα, αυτή την ιστορική ημέρα, που προβάλει την Ελλάδα, την Ελλάδα που έχει και αυτή το δικό της μαραθώνιο, αλλά που σίγουρα όλοι μαζί θα τερματίσουμε και ελπίζω το γρηγορότερο. Να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση αυτής της πάρα πολύ ωραίας γιορτής. Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές που συμμετέχουν».

Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Σερβίας πήρε μέρος για πρώτη φορά σε μαραθώνιο, όπως και μέλη της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν. Στα δέκα χιλιόμετρα συμμετείχε ο υπουργός εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ενώ ο ομόλογός του της Σλοβενίας Σάμουελ Ζμπόγκαρ -πιο τολμηρός- τρέχει στην κλασική διαδρομή.

Τις αντοχές τους δοκιμάζουν αρκετοί καλλιτέχνες και γενικότερα άνθρωποι του θεάματος, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μαρίας Μενούνος. Για όλους άλλωστε αποτελεί τιμή να τρέξουν τη κλασική διαδρομή στην οποία δοξάστηκε ο Σπύρος Λούης το 1896.

Νικητής ο Ρέιμοντ Μπετ

Ο Ρέιμοντ Μπετ από την Κένυα ήταν ο νικητής του 28ου Κλασσικού Μαραθώνιου της Αθήνας. Ο Αφρικανός δρομέας τερμάτισε σε χρόνο 2:12:39, καταπίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 2:12:42.

Λίγα λεπτά μετά την κούρσα του, ο Μπετ δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που κερδίζω έναν μαραθώνιο. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που κέρδισα στην Αθήνα. το έδαφος είναι διαφορετικό εδώ σε σχέση με άλλες διοργανώσεις. Είναι πολύ διαφορετικό να τρέχεις στον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η Τροχαία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις 9 το πρωί έως τις 17.30, στη διαδρομή: Λ. Μαραθώνος-οδός Μαραθωνοδρόμων-Τύμβος Μαραθώνα-οδός Μαραθωνοδρόμων-Λ. Μαραθώνος-Λ. Μεσογείων-Μιχαλακοπούλου-Φειδιππίδου – Λ. Β. Σοφίας-Ηρώδου Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η διαδρομή του αγώνα 5 χιλιομέτρων (εκκίνηση από Παναθηναϊκό Στάδιο) είναι Βασιλέως Κωνσταντίνου- Ριζάρη- Βασιλίσσης Σοφίας- Λεωφόρος Αμαλίας- Στύλοι Ολυμπίου Διός- Διονυσίου Αρεοπαγίτου (αναστροφή στο Ηρώδειο)- Βασιλίσσης Ολγας- Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η διαδρομή του αγώνα 10 χλμ (εκκίνηση από Παναθηναϊκό Στάδιο) είναι Βασιλέως Κωνσταντίνου- Βασιλίσσης Σοφίας- Λεωφόρος Μεσογείων- Φειδιππίδου- Μιχαλακοπούλου- Μεσογείων- Ανισόπεδος Κόμβος Κατεχάκη- Στρατόπεδο Πλέσσα (αναστροφή)- Λεωφόρος Μεσογείων- Μιχαλακοπούλου- Φειδιππίδου- Κόμβος Κηφισίας/ Αλεξάνδρας- Βασιλίσσης Σοφίας- Ηρώδου Αττικού- Παναθηναϊκό Στάδιο.

Όσο για τη διαδρομή του Μαραθωνίου είναι: Μαραθώνας- Λεωφόρος Μαραθώνος- Είσοδος Τύμβου- Λεωφόρος Μαραθώνος- Σταυρός- Μεσογείων- Μιχαλακοπούλου- Φειδιππίδου- Κόμβος Κηφισίας/ Αλεξάνδρας- Βασιλίσσης Σοφίας- Ηρώδου Αττικού- Παναθηναϊκό Στάδιο.

Σημαντικοί δρόμοι που επίσης επηρεάζονται από τις διαδρομές των αγώνων και θα αντιμετωπίσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα για πολλές ώρες είναι οι έξοδοι της Αττικής Οδού προς Ραφήνα, από 08.00 έως 13.30, προς Παλλήνη από 08.00 έως 15.00, τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μαραθώνος και στο τμήμα από Πικέρμι έως Σταυρό από 08.30 έως 15.10.

Λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οι οδηγοί μπορούν να ακολουθούν τις παρακάτω εναλλακτικές διαδρομές:

Από λιμάνι Ραφήνας προς Αθήνα, μέσω Αρτέμιδος (Λούτσας)

-Λιμάνι Ραφήνας – αριστερά Χρ. Σμύρνης – δεξιά Λεωφ. Καραμανλή – Λεωφ. Σπάτων – δεξιά περιφερειακός Δημάρχου Χρ. Μπέκα – δεξιά Λεωφ. Σπάτων – αριστερά Θεοτοκοπούλου και στη συνέχεια:

-Για Χαλάνδρι, Βριλήσσια κ.λ.π.: κόμβο Λεονταρίου – δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – κάθετη διέλευση Σταυρού – Κλεισθένους κ.λ.π.

-Για Αγ. Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ηλιούπολη κ.λ.π.: δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – αριστερά Τρικάλων (πριν Κόμβο Σταυρού) – δεξιά Γραβιάς – δεξιά Αγ. Ιωάννου – αριστερά Τασσοπούλου κ.λπ.

-Για νότια προάστια : Κόμβο Λεονταρίου – αριστερά Λεωφ. Λαυρίου – δεξιά Λεωφ. Κορωπίου/Βάρης κ.λ.π.

Από Μαραθώνα για βόρεια προάστια – λιμάνι Πειραιά και Παναθηναϊκό Στάδιο:

Μέσω οδού Δημοκρατίας – αριστερά Λεωφ. Λίμνης Μαραθώνος – δεξιά Χελμού – αριστερά Κρυονερίου – αριστερά Ν.Ε.Ο.Α.Λ.- συνέχεια Λ. Κηφισού κ.λπ.

Από Νέα Μάκρη προς βόρεια προάστια: Μέσω Λεωφ. Διονύσου – Αγίου Πέτρου.

kathimerini.gr με πληροφορίες ΣΚΑΪ