Του Πάρη Καρβουνόπουλου

 

Την ίδια ώρα που στην Αθήνα πιθανόν να ζούμε με το άγχος αν το αποτέλεσμα της κάλπης σήμερα θα μας ξαναοδηγήσει σε κάλπες σύντομα,τα μάτια πολλών διπλωματών αλλά και στρατιωτικών είναι στραμμένα στα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Θράκη και ειδικότερα σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Η κάθοδος δύο ανεξάρτητων «τουρκικών» συνδυασμών ας μη γελιόμαστε αποτελεί μία πραγματική «καταμέτρηση δυνάμεων» από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν οι δυο συνδυασμοί του θα καθορίσουν όχι τις εξελίξεις που επιδιώκει η Άγκυρα στη Θράκη ,αλλά την ταχύτητα με την οποία θα τις προωθήσει.

Τα όσα ειπώθηκαν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των δύο «τουρκικών συνδυασμών» είναι ασύλληπτα για μια ευρωπαϊκή χώρα και η ανοχή που επιδεικνύει διαχρονικά η Αθήνα σε απράδεκτες συμπεριφορές ακραίων στοιχείων της μειονότητας είναι αξιοθαύμαστη μεν ,ανεξήγητη δε.  Είναι παρήγορο το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών με διάβημά του διαμαρτυρήθηκε στο Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα για την απαράδεκτη εμπλοκή του πρόξενου της Κομοτηνής σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας,όπως είναι η εκλογές για τη τοπική αυτοδιοίκηση.Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόξενος προκαλεί την οργή της Αθήνας,η οποία όμως μένει πάντα σε θεωρητικό επίπεδο και σε κατ΄ ιδίαν παραδοχές ακόμη και κορυφαίων πολιτικών ότι «το Προξενείο έπρεπε να έχει ήδη κλείσει».

Η Άγκυρα βρίσκει και τα κάνει. Από το σχεδιασμό του «Καλλικράτη»,ο οποίος διευκολύνει τους ακραίους της Θράκης,μέχρι την επιλογή των υποψηφίων των συνδυασμών ελληνικών κομμάτων με κριτήριο και την άποψη αυτών των κύκλων,όλα αποτέλεσαν «βούτυρο στο ψωμί» της Άγκυρας για να κάνει σήμερα ανενόχλητη το πρώτο πραγματικό τέστ της πολύχρονης πολιτικής της στη Θράκη. Τα «κουκιά» προς τους «τούρκους» υποψηφίους θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της Θράκης,αλλά και για τις επιλογές κάποιων στην Αθήνα. 
Ελπίζουμε κι ευχόμαστε τα όσα είχε δηλώσει στο OnAlert , ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης,να αποδειχτούν υπερβολές και να μην έχει παιχτεί η Θράκη «για μια χούφτα μειονοτικούς ψήφους».