Του Μάριου Δημητρίου, sigmalive

Ένα καυτό ζήτημα σε γραμμή ανοικτής πολιτικής σύγκρουσης

Σε γραμμή ανοικτής πολιτικής σύγκρουσης για το καυτό ζήτημα της μετανάστευσης στην Κύπρο, βρίσκονται πλέον οι αντιρατσιστικές δυνάμεις και οι οργανώσεις που θεωρούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ξένων μεταναστών ως «τον Δούρειο Ίππο, μέσω του οποίου η Τουρκία προοδευτικά θα αλώσει και το ελεύθερο τμήμα της πατρίδας μας».

Την εβδομάδα που πέρασε, το πολιτικό θερμόμετρο στο θέμα αυτό ανέβηκε κατακόρυφα με τη συγκέντρωση της Τρίτης, 2 Νοεμβρίου 2010, στο ξενοδοχείο Atrium Zenon, στη Λάρνακα, με θέμα «Η απειλή της λαθρομετανάστευσης» και με τις δύο αντίπαλες εκδηλώσεις του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης και της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, προχθές Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010, στην ίδια πόλη, στις Φοινικούδες. Μεταφέρουμε αποσπάσματα των ομιλιών των συμμετασχόντων στην εκδήλωση του Atrium Zenon.

Οι κλειδαράδες, οι προοδευτικοί και το βίτσιο

Σταύρος Καρκαλέτσης, Πρόεδρος ΕΛΚΕΔΑ Ελλάδος (Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων): «Στην Ελλάδα του σήμερα, των ανέργων, της εξαθλίωσης, της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν δύο επαγγέλματα τα οποία η κρίση δεν άγγιξε καθόλου. Το πρώτο επάγγελμα που κάνει χρυσές δουλειές είναι οι κλειδαράδες, γιατί δεν υπάρχει Ελλαδίτης από την Αθήνα μέχρι το τελευταίο χωριό, που να μην τρέχει κάθε μέρα τον κλειδαρά του για μπάρες, για κλειδαριές, για λουκέτα με την εγκληματικότητα να απειλεί τους πάντες – σας μιλάει ένας ακόμα παθών. Και βεβαίως εδώ υπάρχει η γνωστή προπαγάνδα των αυτοαποκαλούμενων προοδευτικών ότι η εγκληματικότητα δεν έχει καμιά σχέση με τη λαθρομετανάστευση. Αν δεν έχει καμιά σχέση, ας μας εξηγήσουν πώς με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, η παραβατικότητα των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα είναι τρεις και τέσσερις φορές πάνω, σε σχέση με των Ελλήνων. Ο δεύτερος κλάδος που τα πάει πολύ καλά στην Ελλάδα, είναι όσοι δηλώνουν επάγγελμα «προοδευτικός».

 

Ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικοπολιτικό χώρο, κατά κανόνα κατοικούν στα βόρεια και καλά προάστια των Αθηνών, κατεβαίνουν στον Άγιο Παντελεήμονα στα Πατήσια εκεί που δεν υπάρχει Έλληνας -κάτι ηρωικοί παππούδες έχουν μείνει- για να συμπαρασταθούν στους λαθρομετανάστες, ικανοποιούν εκεί πέρα το πολυπολιτισμικό τους βίτσιο και ξαναγυρίζουν στη βίλα τους στην Εκάλη, στην Πολιτεία, στην Κηφισιά. Αυτό που απαιτείται, αυτό που δεν έχουμε σε Αθήνα και Λευκωσία, είναι να φύγουμε από την ιδεοληψία και την ψευδαίσθηση και να κάτσουμε να δουλέψουμε πάνω σε ορθολογική πολιτική ρεαλισμού όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

»Αυτό που προέχει τώρα και σε αυτό στοχεύει η αποψινή εκδήλωση, είναι να σπάσει η σιωπή. Δεν μπορεί να είναι ταμπού αυτό το θέμα που μας αγγίζει όλους. Δεν μπορεί η Ελλάδα να ασχολείται με την αναπαραγωγή των πιγκουίνων ή την ψυχολογία της χελώνας καρέτα-καρέτα και να μη μιλάμε για τη λαθρομετανάστευση γιατί έχει επιβληθεί πέπλο σιωπής. Χρειάζεται λοιπόν δημόσιος διάλογος και στη Λευκωσία και στην Αθήνα. Τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς, η κοινωνία των πολιτών, να κάτσουμε να αποφασίσουμε με κριτήρια τεχνικά και μετά πολιτικά ότι η κοινωνία μας αντέχει «τόσους» γι’ αυτά τα εξειδικευμένα επαγγέλματα, σε λογικούς αριθμούς – είναι η λογική της ποσόστωσης, η οποία εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη αλλά εδώ δεν επιτρέπεται».

 

Η γκρίζα κοινωνική ζώνη

Άρης Χατζηπαναγιώτου, Πρόεδρος ΠΑΚ: «Ζουν στη χώρα μας πέραν των 200 χιλιάδων μεταναστών, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός διαμένουν παράνομα. Ως αποτέλεσμα τούτου, στη μικρή κοινωνία της Κύπρου ο αριθμός των μεταναστών έχει ξεπεράσει το 20% του πληθυσμού και από αυτούς το 50% περίπου είναι παράνομοι. Η αντιστοιχία του αριθμού τους με τους δείκτες εργασίας, άρχισε ήδη να προκαλεί τριγμούς, η δε διαβίωση στο περιθώριο του νόμου, απλώνει μια γκρίζα κοινωνική ζώνη, μέσα στην οποία οι μετανάστες εναλλάσσουν το ρόλο του κοινωνικού θύματος με εκείνον του κοινωνικού προβλήματος. Η περίπτωση της Κύπρου αναδεικνύει μιαν άλλη διάσταση της λαθρομετανάστευσης, που συνδέεται με την εθνική μας ασφάλεια. Η τουρκική κατοχή δημιουργεί στην Κύπρο ιδιόμορφες συνθήκες. Το ψευδοκράτος, οι μυστικές υπηρεσίες της Άγκυρας και το παρακράτος, χρησιμοποιούν τη σκόπιμη διοχέτευση λαθρομεταναστών στην ελεύθερη Κύπρο, ως όπλο για τη δημιουργία προβλημάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία και για την προοδευτική διάλυση τής εθνικής συνοχής της ελεύθερης Κύπρου. Φανταστείτε τι θα συμβεί όταν αυτές οι δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπινων μονάδων αναβαθμιστούν σε τετραγωνικές ρίζες και σε περιοχές κατ’ εξοχήν ζωτικής σημασίας όπως είναι το νησί μας. Ξαφνικά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης παίρνει τρομακτικές διαστάσεις και η δική μας πατρίδα ιδιαίτερα, που έχει να αντιμετωπίσει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό στα κατεχόμενα εδάφη μας, θα βρεθεί μπροστά στη δίνη και των τεράστιων προβλημάτων που επιφέρει η μαζική παράνομη μετανάστευση. Και σ’ εκείνους που θα μας κατηγορήσουν ως ρατσιστές, εμείς απαντούμε ότι αν η αγάπη για την πατρίδα και ο αγώνας για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων σου, αλλά και της πανταχόθεν βαλλόμενης, υποσκαπτόμενης εθνικής σου ταυτότητας, είναι ρατσισμός, ας μας αποκαλέσουν όπως τους αρέσει».


«Σε λίγο θα είμαστε θλιβερή μειονότητα»

Πέτρος Στυλιανού, Πρόεδρος της Κίνησης για τη Σωτηρία της Κύπρου: «Σήμερα υπολογίζεται πως το 50% των παιδιών που γεννιούνται στην Κύπρο, είναι παιδιά ξένων. Ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός μόλις και μετά βίας σήμερα προσεγγίζει το 53% από το 72% που ήτανε πιο πριν, ενώ σε λίγα μόλις χρόνια θα είναι θλιβερή μειονότητα. Ζητείται ριζική και εκ βάθρων αναθεώρηση του συστήματος αντίκρισης και διερεύνησης παροχής του δικαιώματος εγκατάστασης και εξάσκησης επαγγέλματος στην Κύπρο. Γιατί ενώ στο εξωτερικό οι αιτήσεις διερευνώνται σε ένα μόλις μήνα και τα 99% απελαύνονται, σ’ εμάς ο γραφειοκρατικός μηχανισμός οδηγεί σε συνεχείς διερευνήσεις σε δύο και περισσότερα χρόνια με τις γνωστές οδυνηρές επιπτώσεις». 


«Το δεύτερο εθνικό μας θέμα»

Άγγελος Κοτσώνης, δημοσιογράφος: «Το πρόβλημα της λαθρομετανάσευσης αποτελεί το δεύτερο εθνικό μας θέμα μετά το Κυπριακό. Αν σήμερα το θέμα αυτό μας προβληματίζει τόσο σοβαρά, σίγουρα δεν έχουμε κίνητρα ρατσιστικά. Έχουμε διαχρονικά αποδείξει πόσο ανθρώπινοι είμαστε σαν λαός έναντι κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, γλώσσα, εθνικότητα και θρησκεία. Χιλιάδες συμπατριώτες μας υπήρξαν μετανάστες σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες συμπατριώτες μας εξακολουθούν να ζουν με τις οικογένειές τους σε διάφορες χώρες του κόσμου. Εντάχθηκαν, ενσωματώθηκαν στις τοπικές κοινωνίες, σεβόμενοι τους θεσμούς, τα ήθη και έθιμα των χωρών αυτών που τους φιλοξένησαν και τους φιλοξενούν. Άρα και στον τόπο μας όλους τους μετανάστες που νόμιμα βρίσκονται εδώ, τους σεβόμαστε και τους βοηθούμε να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία μας. Δεν μπορούμε, όμως, να παρακολουθούμε με απάθεια την εισροή καθημερινά χιλιάδων λαθρομεταναστών, κυρίως μέσω των κατεχομένων, που κουβαλούν μαζί τους το φόβο και τον τρόμο, που απειλούν την ασφάλεια του λαού, τη δημογραφική αλλοίωση, την οικονομία, τον πολιτισμό, την υγεία του λαού μας».

 

 

«Εχθρική ενέργεια, βρετανο-τουρκική συνωμοσία»

Πάνος Ιωαννίδης, Πρόεδρος της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη:
«Η λαθρομετανάστευση στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου δεν είναι απλώς μια κοινωνική απειλή όπως είναι λ.χ. στη Γερμανία ή σε άλλα κράτη της ΕΕ. Για την Κύπρο, η λαθρομετανάστευση είναι μια εχθρική ενέργεια, χειρότερη και από τον παράνομο εποικισμό των κατεχόμενων εδαφών μας. Διότι διενεργείται στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας η νόμιμη κυβέρνηση θωπεύει τους παράνομους για δήθεν ανθρωπιστικούς λόγους, προσβλέποντας ότι πολλοί από αυτούς θα καταστούν νόμιμοι Κύπριοι πολίτες και συνεπώς θα μπορούν να ενταχθούν σε πολιτικό χώρο, που βεβαίως θα είναι το κόμμα που τώρα τους ευνοεί. Η δική μας συμπεριφορά ευνοεί τη λαθρομετανάστευση, η οποία αποτελεί ένα από τα στοιχεία της βρετανο-τουρκικής συνωμοσίας, μεθοδευμένη πολεμική ενέργεια της Τουρκίας. Είναι, με λίγα λόγια, ο τέταρτος Αττίλας. Εξ ου και η συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων εισέρχονται στην ελεύθερη Κύπρο μέσω των βρετανικών Βάσεων και των οδοφραγμάτων. Ένας από τους στόχους είναι να προκληθεί κοινωνική αναστάτωση μεταξύ των Ελλήνων, θυμός για τη μεροληπτική μεταχείριση των παράνομων από την κυπριακή κυβέρνηση, αγανάκτηση από την προβοκατόρικη συμπεριφορά των ίδιων των παρανόμων, όπως λ.χ. η απαίτησή τους να μην ηχούν οι καμπάνες των εκκλησιών μας διότι λέει ενοχλούνται και να προκληθούν επεισόδια εδώ. Διαφωνούμε με τους Βρετανούς, τους Τούρκους και τους ελληνοειδείς που τους υποστηρίζουν και αντιστεκόμαστε στην κατάργηση του ευρωπαϊκού μας κράτους και στην αντικατάστασή του με διζωνικές δικοινοτικές διευθετήσεις της κακιάς ώρας».


Ο «Αράφατ» κατά Παλαιστινίων στη Λάρνακα

Παναγιώτης Γεωργίου, 52 χρονών, από το Κάτω Βαρώσι, μέλος του ΠΑΚ και της πενταμελούς επιτροπής που οργάνωσε την εκδήλωση στο Atrium Zenon, ανάπηρος μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2007: «Σύμφωνα με το δημοσίευμα στον “Πολίτη”, είμαι ρατσιστής. Πώς είμαι ρατσιστής όταν υποστήριζα τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και συνεχίζω να το κάνω; Αρκεί να σας πω ότι έχω τρία παρατσούκλια: Με φωνάζουν “Αράφατ” γιατί πήγαινα και διαδήλωνα με τους Παλαιστινίους έξω από την αμερικανική και την ισραηλινή πρεσβεία, “Καντάφι” γιατί πήγα δυο φορές στη Λιβύη για συνομιλίες και “Σάνταμ Χουσέιν” γιατί έκοψα το δρόμο των Εγγλέζων στρατιωτών στο λιμάνι της Λάρνακας – 10-15 φορτηγά γεμάτα στρατιώτες που θα πήγαιναν Ακρωτήρι να στείλουν ενισχύσεις στον Αραβικό Κόλπο. Στα 16 μου χρόνια, στη διάρκεια του πραξικοπήματος, συνελήφθηκα από τους πραξικοπηματίες γιατί συμμετείχα σε εκδηλώσεις εναντίον του πραξικοπήματος. Μόλις ξέσπασε η τουρκική εισβολή, κατατάχθηκα εθελοντικά στο 336 Τάγμα Πεζικού και μετέφερα πυρομαχικά από το BMH στη γραμμή αντιπαράταξης. Εμένα, λοιπόν, αποκαλούν ρατσιστή. Αλλά, τον γνήσιο πολιτικό πρόσφυγα τον αγκαλιάζω και τον βοηθώ. Δεν είμαι εναντίον, ακόμα και του παράνομου που έρχεται να εργαστεί να ζήσει την οικογένειά του. Αν είναι παράνομος, το κράτος οφείλει να εφαρμόσει τους νόμους. Όμως με ανησυχεί το ότι μαζεύτηκαν στη Λάρνακα όλες αυτές οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι του Ιράκ που πληρώνουν τους Τούρκους και έρχονται στην Κύπρο από τα κατεχόμενα».

 

 

«Είμαι ο Γιάννης Κολοβός και είμαι ξενόφοβος»!
Γιάννης Κολοβός, επικοινωνιολόγος: «Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τις λέξεις και δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι αντίπαλοι για μας. Σε ό,τι με αφορά, είμαι ο Γιάννης Κολοβός και είμαι ξενόφοβος. Υποθέτω κι εσείς που είστε στην αίθουσα εδώ απόψε, επειδή σας ανησυχεί και σας προβληματίζει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, είσαστε κι εσείς, προφανώς, ξενόφοβοι. Όμως αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, προτού αρχίσουμε να ζαρώνουμε από τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι άλλοι για να φοβίσουν, είναι ότι ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό, αυθόρμητο ανθρώπινο συναίσθημα, όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει καταστάσεις τις οποίες αντιλαμβάνεται ότι είναι εκτός ελέγχου. Άρα είναι δικαιολογημένος ο φόβος σας απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όπως είναι δικαιολογημένος και ο φόβος μου απέναντι σε αυτήν την κατάσταση γιατί είναι εκτός ελέγχου».

 

 

Κινδυνεύουν πραγματικά οι γυναίκες;

Κρίνος Μακρίδης, Πρόεδρος Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης: «Θέλω να στηλιτεύσω δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης”, η οποία με ένα υβρεολόγιο και με μια χυδαιότητα κατηγόρησε την αποψινή σύναξή μας. Ειδικότερα θέλω να σταθώ και να σταθούμε στο πλευρό του Παναγιώτη Γεωργίου, που είναι από τους πρωτεργάτες με σκληρή δουλειά και πολλή προσπάθεια της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης, που είχε πολλούς σκοπέλους. Κινδυνεύουν οι άνθρωποί μας που κυκλοφορούν στους δρόμους. Έχουμε στατιστικές και πληροφόρηση από την Αστυνομία ότι κινδυνεύουν οι γυναίκες με παρενοχλήσεις – και πιθανόν να έρθουν και βιασμοί. Υπάρχουν περιοχές από τις οποίες δυσκολευόμαστε να περάσουμε σήμερα στη Λάρνακα και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».