Το μήνυμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, προς τα διεθνή ΜΜΕ, στη διάρκεια της του ομιλίας στο συνέδριο “NEWSXCHANGE2010”, που διοργανώνουν διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί υπό την αιγίδα της European Broadcasting Union (EBU) σε συνεργασία με την ΕΡΤ, στο ξενοδοχείο Intercontinental, ήταν: «Πείτε όλη την ιστορία (γι’ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα)».

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασκόπηση των κυβερνητικών πεπραγμένων, τονίζοντας ότι τον Οκτώβριο του 2009 οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν για αλλαγή, και επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.

“Δεν θα αφήσουμε τα προβλήματα να χρονίζουν, αλλά τα κοιτάμε κατάματα και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τα επιλύσουμε ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι “είμαστε ένα έθνος που μπορεί να σταθεί στα πόδια του με αξιοπρέπεια και με ελπίδα. Χρησιμοποιούμε αυτή την κρίση ως ευκαιρία για να λύσουμε θέματα που για χρόνια παραμελήθηκαν”, ενώ τόνισε ότι “η αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν αλλάζει τους στόχους της κυβέρνησης για μείωσή του κατά 5,5% φέτος”.

Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, με αντικείμενο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, για την επιτάχυνση της εκδίκασης μεγάλων φορολογικών υποθέσεων.

Διαβάστε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, μεταφρασμένο στα ελληνικά, του Πρωθυπουργού κ. Γ.Α.Παπανδρέου

Κυρίες και κύριοι, θέλω να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί σας. Χαίρομαι που βλέπω τόσους πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται στην υπηρεσία της Δημοκρατίας, για τα δικαιώματα των πολιτών. Διότι στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς κάνετε κάθε μέρα, υπηρετείτε τη Δημοκρατία, διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες, σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε ολόκληρο τον κόσμο, με αντικειμενικότητα, ενημερώνονται για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Και η Δημοκρατία, η μάχη για τη Δημοκρατία, είναι μία πολιτική παράδοση, μέσα στην οποία ανατράφηκα κι εγώ και με την οποία ταυτίστηκα μέσα από τη δική μου, προσωπική εμπειρία.

Ο παππούς μου φυλακίστηκε 6 φορές στη ζωή του, και 2 φορές ο πατέρας μου, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, όταν ήταν νέος. Και πρέπει να πω, βέβαια, ότι δεν ήταν οι μοναδικοί σε αυτή τη χώρα, όμως, αποτέλεσαν έμβλημα της μάχης που έδωσαν πολλές γενιές, για τους δημοκρατικούς θεσμούς εδώ, στην Ελλάδα.

Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που αποφασίσατε να διεξάγετε το φετινό σας Συνέδριο εδώ, στην Αθήνα. Η Αθήνα δεν είναι απλώς η πρωτεύουσα μίας χώρας, η οποία περνάει μία πολύ σοβαρή κρίση. Η Ελλάδα είναι μία χώρα, η οποία είναι και ευγνώμων για την υποστήριξή σας.

Επίσης, η Αθήνα είναι πρωτεύουσα μιας χώρας, η οποία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να διορθώσει τα θεμελιώδη προβλήματα, τα οποία προκάλεσαν αυτή την οικονομική κρίση. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, παίρνουμε θάρρος από την ιστορία μας, για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Έχουμε την τύχη να ανήκουμε σε εκείνη τη χώρα, όπου γεννήθηκαν ακριβώς οι έννοιες της Δημοκρατίας και του διαλόγου. Αυτά είναι και τα θεμέλια των σύγχρονων κοινωνιών μας, που αποτελούν επίσης τους ουσιώδεις κανόνες, επί των οποίων βασίζεται η ενημέρωση και τα ΜΜΕ. Και όταν παραβιάζονται αυτοί οι κανόνες, υποφέρουμε. Και στο παρελθόν, η Ελλάδα υπέφερε όταν παραβιάστηκαν αυτοί οι κανόνες.

Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα σήμερα να σας διηγηθώ μία ιστορία, την ιστορία μίας χώρας, της δικής μου χώρας, της Ελλάδας, η οποία πριν από μερικούς μήνες θεωρούταν παγκοσμίως μία χώρα σε ελεύθερη πτώση, μία χώρα δηλαδή καταδικασμένη να αποτύχει.

Όμως, αντέξαμε και, μέσα σε λίγους μόλις μήνες, η Ελλάδα κατάφερε να ανατρέψει αυτή την καθοδική πορεία. Και έτσι, η Ελλάδα κατάφερε να ανατρέψει και αυτή την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα, η οποία επικρατούσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Βεβαίως, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, αλλά γνωρίζετε πολύ καλύτερα από τον καθένα, ότι η εικόνα της Ελλάδας διαστρεβλώθηκε τους τελευταίους μήνες. Ξέρετε ότι περνάμε την χειρότερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία μας και, όλα αυτά, υπό το βλέμμα, υπό το άγρυπνο βλέμμα των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι μία μοναδική εμπειρία, θα μπορούσα να πω.

Καταρχήν, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, να ευχαριστήσω όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία μέσα σε μία ημέρα κατέστησαν τους Έλληνες πολίτες, ειδικούς επί των οικονομικών θεμάτων. Όλοι πλέον γνωρίζουν τι είναι τα spreads, τι είναι τα swaps και η πιστοληπτική ικανότητα. Όλα αυτά, είναι πλέον γνωστοί οικονομικοί όροι, ακόμα και στα μικρότερα απομακρυσμένα χωριά.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο αναφέρονται στα προβλήματα και τη σοβαρότητα της ελληνικής οικονομικής κρίσης και στο πώς αυτά συνδέονται με τα ευρύτερα προβλήματα του κόσμου, δηλαδή την παγκόσμια διακυβέρνηση και την παγκόσμια οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει και ένας βαθμός κερδοσκοπίας από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που πολλές φορές παρουσιάζουν σοβαρότερα τα οικονομικά προβλήματα – τα οποία όντως υπάρχουν – και αυτό καθιστά ακόμα δυσχερέστερη την επίλυσή τους.

Αυτό που διαπιστώσαμε, όμως, τους τελευταίους μήνες, είναι ακριβώς ότι υπάρχει και μία ψυχολογία όχλου στις αγορές. Πολλές φορές, ο όχλος ενθουσιάζεται ή τρομοκρατείται από τον κίνδυνο. Αυτό διαπιστώσαμε, αυτό είδαμε. Αλλά επίσης, είδαμε ότι αυτή η ψυχολογία της κερδοσκοπίας, πολλές φορές, επιδεινώνεται από την κερδοσκοπία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Έτσι, συνειδητοποιήσαμε, από τη μία πλευρά, ότι έχουμε την ευθύνη να αντέξουμε μέσα στα προβλήματά μας και να αντεπεξέλθουμε – και είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε αυτό. Ήμασταν πάντοτε ανοιχτοί και απόλυτα ειλικρινείς, ως προς τα θέματα που χρειάστηκε να χειριστούμε, αλλά είδαμε όμως και κάποια άδικη κριτική. Επικρίσεις, οι οποίες πολλές φορές πλησίαζαν κάποια στερεότυπα, ως προς τη σημασία της οικονομικής κρίσης. Τα στερεότυπα στην ενημέρωση, πολλές φορές, αποτελούν μία  γκρίζα ζώνη, μία γκρίζα περιοχή.

Από τη μία υπήρξε ενημέρωση, από την άλλη, όμως, υπήρξε και η επώδυνη κριτική των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Πολλές φορές, μας είπαν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την οικονομική μας κρίση, πουλώντας τα ελληνικά νησιά, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Και άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσίασαν την εικόνα της Ελλάδας, ως μίας χώρας που, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, έχει τις περισσότερες ώρες εργασίας μεταξύ των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ.

Άρα, λοιπόν, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε αυτή την οικονομική κρίση σε πολλά διαφορετικά μέτωπα. Όμως, με την επιμονή, την υπομονή και τις προσπάθειές μας, καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να ανατρέψουμε αυτά τα αρνητικά στερεότυπα.

Επίσης, όμως, χρειάστηκε και να αλλάξουμε τη χώρα μας. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Με τη δέσμευσή μας και τη μάχη που δίνει κάθε Έλληνας πολίτης, έχουμε δείξει ότι μπορούμε να επιτελέσουμε αυτό που, στο παρελθόν, θα θεωρούταν θαύμα. Δεν είναι θαύμα, είναι η θέληση, είναι η βούληση της Ελλάδας και η αποφασιστικότητά της. Έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα αφήσουμε τα προβλήματα να γίνουν χρόνια. Τα κοιτάμε κατάματα και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τα διορθώσουμε.

Είμαστε ένα έθνος, το οποίο μπορεί να σταθεί στα πόδια του, με αξιοπρέπεια αλλά και με ελπίδα. Και στην πραγματικότητα, αξιοποιούμε αυτή την κρίση, ως μια ευκαιρία για να δούμε θέματα, τα οποία συχνά παραμελήσαμε, αγνοήσαμε ή θεωρήσαμε δευτερεύοντα στο παρελθόν, ενώ ήταν πρωταρχικής σημασίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

Κυρίες και κύριοι, η δική σας εργασία είναι να αναφέρετε τα γεγονότα, όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά. Το δικό μου καθήκον είναι να είμαι ειλικρινής μαζί σας, και με τον Ελληνικό λαό, και με τη Διεθνή Κοινότητα, η οποία μας υποστηρίζει σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Καθήκον σας, είναι να παρουσιάσετε τα γεγονότα όπως είναι.

Η χώρα μας, είναι μια χώρα που έφτασε στο χείλος του γκρεμού, κατάφερε όμως να αποφύγει την καταστροφή, που θεωρούταν από πολλούς ως μη αναστρέψιμη. Είναι μια χώρα, η οποία βρήκε το θάρρος να αντιμετωπίσει προβλήματα, τα οποία έπρεπε να είχε αντιμετωπίσει χρόνια πριν.

Και τον Οκτώβριο του 2009, ο Ελληνικός λαός ψήφισε για την αλλαγή. Πριν από ένα χρόνο, ο Ελληνικός λαός ψήφισε με αποφασιστικότητα μια Κυβέρνηση, η οποία ήταν γεμάτη φιλοδοξίες, μια Κυβέρνηση, η οποία είχε την πολιτική βούληση να αλλάξει όλα όσα κρατούσαν τη χώρα μας πίσω και δεν την άφηναν να προοδεύσει.

Αποφάσισαν να δώσουν την εξουσία σε μια Κυβέρνηση, η οποία έχει αποφασίσει να κάνει θεσμικές μεταρρυθμίσεις, μια Κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί στην απόλυτη διαφάνεια, μια Κυβέρνηση που δεσμεύτηκε να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να προωθήσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και μια πράσινη οικονομία.

Η Κυβέρνηση αυτή, όμως, ανέλαβε την εξουσία και ανακάλυψε ότι υπήρχαν τρεις κρίσιμες, άμεσες προκλήσεις. Η πρώτη πρόκληση, βεβαίως, ήταν ένα άνευ προηγουμένου δημοσιονομικό χάος που επικρατούσε, ενώ τα οικονομικά του κράτους, απ’ ό,τι διαπιστώσαμε, ήταν πολύ χειρότερα από ό,τι οποιοσδήποτε μπορούσε να προβλέψει ή να αναμένει.

Το έλλειμμα του 2009 ήταν περισσότερο από διπλάσιο, από αυτό που είχε αναφερθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές – και τα δεδομένα τα ξέρετε. Είχε αναφερθεί ότι το έλλειμμα ήταν στο 6% του ΑΕΠ και διαπιστώθηκε ότι ήταν πάνω από 13%. Και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, τους τελευταίους μήνες, καταβάλλει σκληρές προσπάθειες, για να εξασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια και για να εντοπιστούν οποιαδήποτε λάθη, έτσι ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο, το έλλειμμα του 2010 να διαπιστωθεί υψηλότερο από το προβλεπόμενο.

Μια άλλη μεγάλη πρόκληση, ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης στους κρατικούς θεσμούς, από πλευράς των ίδιων των πολιτών, λόγω του αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα. Και βεβαίως, υπήρχε έλλειψη πολιτικής διαφάνειας, η οποία δημιούργησε μια βαθιά αίσθηση κοινωνικής αδικίας μεταξύ των πολιτών και αυτό παρεμπόδιζε τις οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες – τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την παραγωγικότητα – με τρόπο που εμπόδιζε οποιαδήποτε απελευθέρωση του δυναμικού που διαθέτει αυτή η χώρα. Και αντί να δίνει δύναμη στους πολίτες, αντιθέτως, τους καθιστούσε πιο αδύναμους. Με αυτό τον τρόπο λειτουργούσαν οι πολιτικοί θεσμοί της χώρας.

Αυτή ήταν, λοιπόν, μια μείζονα πρόκληση, την οποία χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε. Αυτή η δεύτερη πρόκληση, όμως, είχε επίδραση και στην αποτελεσματικότητα της χώρας μας, με ένα εξωτερικό έλλειμμα διψήφιο, το οποίο βεβαίως ήταν δύσκολα βιώσιμο στην Ευρωζώνη.

Και αυτό που ήταν ιδιαίτερα σοβαρό και πιεστικό, μάλιστα, όταν αναλάβαμε την εξουσία, ήταν το σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας που υπήρχε για τη χώρα μας. Κανείς δεν πίστευε πλέον στους αριθμούς, κανείς δεν πίστευε στις πολιτικές, κανείς δεν πίστευε αυτά που λέγαμε ότι θα κάνουμε, κανείς δεν πίστευε στη χώρα μας.

Και πρώτα απ’ όλα, οι ίδιες οι αγορές δεν είχαν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, δεν πίστευαν καθόλου σε όσα προσπαθούσαμε να κάνουμε. Ήταν λοιπόν για μας ένας αγώνας δρόμου, ένας αγώνας δρόμου ενάντια στο χρόνο. Οι χρηματοοικονομικές αγορές, μετά από την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση του 2008, ήταν σε δύσκολη κατάσταση και αυτό βεβαίως επιδείνωνε και τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν την Ελλάδα.

Επομένως, όποια μέτρα και αν υιοθετήσαμε, όσες περικοπές και αν υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε, οι αγορές αντιδρούσαν απλά και μόνο με περισσότερο σκεπτικισμό, με σκεπτικισμό για τις οποιεσδήποτε πολιτικές μας και για την ικανότητά μας να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Ήταν σκεπτικές, ως προς τη δυνατότητα της Ελλάδας να αλλάξει.

Έτσι, οι αγορές συνέχισαν με την ίδια πεποίθηση, ότι η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Πολλά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μάλιστα, ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο, διεύρυναν ακόμα περισσότερο αυτό το μήνυμα.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειαζόταν να αντιμετωπίσει τα δικά της, θεσμικά και δημοσιονομικά προβλήματα, μια κρίση, η οποία ήταν άνευ προηγουμένου. Η Ευρώπη, όμως, πίστευε ότι αν θέλουμε να έχουμε σταθερό κοινό νόμισμα και κοινή οικονομική πολιτική, πρέπει να αποτραπούν αυτά τα προβλήματα – γι’ αυτό υπήρξε και ο μηχανισμός στήριξης. Έτσι, δράσαμε με ταχύτητα απέναντι στις αγορές και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας στήριξε, γιατί γνωρίζουμε ότι, σε αυτό το πρόβλημα, είμαστε όλοι μαζί.

Και μάλιστα, αυτός ο μηχανισμός που δημιουργήσαμε, ουσιαστικά, ήταν μια παρέμβαση στις αγορές, οι οποίες δεν αντιδρούσαν με τον πιο ορθολογικό τρόπο. Έτσι, χρειάστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταβάλουμε προσπάθειες, για να φέρουμε το έλλειμμα σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Χρειάστηκε να πάρουμε δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και να προβούμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί χρόνια πριν.

Αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα, να επιφέρουμε μείζονες αλλαγές στο φορολογικό μας σύστημα, για να κατανείμουμε τους φόρους με έναν πιο δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, να έχουμε ένα νέο σύστημα προϋπολογισμού, που να μην επιτρέπει ελλείμματα, καθώς και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Μεταρρυθμίσαμε ολόκληρο το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, ενώ περάσαμε νόμους και για την πράσινη οικονομία, καθώς και για νέους τομείς, στους οποίους η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Συμπληρώθηκε μόνον ένας χρόνος από τότε που αναλάβαμε την εξουσία, αλλά μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες που έχουν περάσει, μας φάνηκε πάρα πολύς ο χρόνος. Και μέχρι το τέλος του 2010, θα έχουμε μειώσει το έλλειμμα περίπου κατά 5,5% του ΑΕΠ – ίσως και περισσότερο. Και τα αναθεωρημένα νούμερα της Eurostat, που θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, δεν αλλάζουν το γεγονός, βεβαίως, ότι τηρούμε την υπόσχεση που δώσαμε, για τη μείωση του ελλείμματος.

Δεν έχουμε βέβαια κάποια μαγική φόρμουλα, για να το πετύχουμε αυτό. Το πετύχαμε, με περικοπή των δημόσιων δαπανών, με περικοπή της δημόσιας σπατάλης, με αύξηση της φορολογίας, με μείωση των μισθών και των συντάξεων – πολύ δύσκολα μέτρα για οποιαδήποτε κυβέρνηση, πολύ δύσκολα μέτρα για οποιαδήποτε κοινωνία. Όμως, τα πραγματοποιήσαμε όλα αυτά, γιατί πιστέψαμε ότι έτσι έπρεπε να κάνουμε. Και βεβαίως, θεωρώ ότι και οι Έλληνες πολίτες, το βίωσαν αυτό ως καθήκον τους.

Φυσικά, δεν είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου, για να επιφέρουμε αυτές τις αλλαγές. Αν υπήρχε χρόνος, θα ήταν λιγότερο επώδυνες οι αλλαγές, αλλά δεν είχαμε χρόνο στη διάθεσή μας. Άρα, και οι Έλληνες πολίτες, και η Κυβέρνηση, χρειάστηκε δυστυχώς να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο.

Επίσης, δρομολογήσαμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που σας ανέφερα πριν, στο φορολογικό σύστημα, στο συνταξιοδοτικό, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ παράλληλα, είμαστε ήδη εν μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών και ίσως γνωρίζετε ότι, πέρυσι, έγινε μια μεγάλη μεταρρύθμιση συνολικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έχουμε 13 Περιφέρειες αυτή τη στιγμή. Υπήρχαν 1.050 τοπικοί αυτοδιοικητικοί Οργανισμοί, ενώ σήμερα έχουν γίνει 150. Υπήρχαν 6.000 εταιρείες Αυτοδιοίκησης, οι οποίες έχουν μειωθεί σημαντικά. Ουσιαστικά, δηλαδή, ολόκληρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταρρυθμίστηκε σημαντικά το τελευταίο έτος και αυτό παγιώνει αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση των θεσμών μας.

Έτσι, αρχίζουν πλέον να παρουσιάζονται οι πρώτες θετικές ενδείξεις ανάκαμψης. Η Εθνική Τράπεζα, μόλις πρόσφατα πέτυχε μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και ξανάνοιξαν οι αγορές. Το πρόγραμμα, το οποίο δρομολογήσαμε, εξελίσσεται. Η Ελλάδα πλέον είναι μια διαφορετική χώρα. Φυσικά, έχουμε μακρύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά έχουμε κάνει τα πρώτα μεγάλα βήματα σ’ αυτή τη δύσκολη διαδρομή και, συνήθως, τα πρώτα βήματα είναι και τα δυσκολότερα.

Επίσης, είμαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης εβδομάδας, γιατί παρά το γεγονός ότι είμαστε εν μέσω μιας επώδυνης κρίσης, υπήρξε μια ευρύτατη συναίνεση και μια βαθιά κατανόηση, από πλευράς της ελληνικής κοινωνίας, ότι όλα όσα έγιναν ήταν απαραίτητα. Ήταν απαραίτητα, για να μπορέσει η χώρα μας να επιβιώσει. Ήταν απαραίτητα, για να διασφαλίσουν το μέλλον της χώρας μας, αλλά και για να δημιουργήσουν ένα πιο δίκαιο και αποδοτικό ελληνικό κράτος, με διαφάνεια, έτσι ώστε να μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της.

Γιατί πράγματι, η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες, και στην πράσινη ενέργεια, και στον τουρισμό υψηλής ποιότητας, και στη γεωργία, και στη ναυτιλία, και στις υπηρεσίες. Σε όλους τους κλάδους, έχουμε αναξιοποίητο δυναμικό.

Αυτή ήταν λοιπόν η ιστορία που ήθελα να σας διηγηθώ σήμερα. Ήταν η ιστορία των πρώτων 12 μηνών αυτής της Κυβέρνησης στην εξουσία – οι δυσκολότεροι 12 μήνες, θα έλεγα, στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Και βέβαια, θα συνεχίσετε να παρακολουθείτε αυτή την ιστορία, που εξελίσσεται.

Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν υπάρχει χώρος για παρανοήσεις και για παρεξηγήσεις. Αντιθέτως, έχουμε αυξημένη ευαισθησία, και η Κυβέρνηση, και τα ΜΜΕ, ώστε να αναφέρουμε τα δεδομένα και τα γεγονότα με αντικειμενικότητα.

Στην Αθήνα, όπου έχουμε την πλήρη κάλυψη των γεγονότων από τα ΜΜΕ, όπως θα σας πει οποιοσδήποτε Έλληνας σ’ αυτή την αίθουσα, πολλές φορές, δεν αναφέρονται αντικειμενικά τα γεγονότα.

Είμαστε ένα έθνος, το οποίο συνδέεται με το παρελθόν του, αλλά δεν είναι αλυσοδεμένο με το παρελθόν του. Μαθαίνουμε από το παρελθόν, διδασκόμαστε από αυτό, αλλά προχωράμε προς το μέλλον. Και θα προχωρήσουμε και στο μεγαλύτερο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης, στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Βεβαίως, υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουμε, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο προχωράμε, είναι ταχύτατος. Η Ελλάδα αλλάζει, αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί πλέον να μας εμποδίσει.

Σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά. Καλώς ήρθατε στην Αθήνα.