Σεούλ, Νότια Κορέα

Οι υπουργοί Οικονομικών των πέντε ευρωπαϊκών χωρών της Ομάδας των 20 εξέδωσαν την Παρασκευή μία κοινή ανακοίνωση στην οποία επιδιώκουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών για την οικονομική κατάσταση της Ιρλανδίας. Σημειώνεται ότι το spread στα ιρλανδικά ομόλογα έχει ανέλθει στο επίπεδο-ρεκόρ των 680 μονάδων βάσης και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έχει ξεπράσει το 9%, για πρώτη φορά από το 1999. Από τις 29 Οκτωβρίου, όταν η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι και ο ιδιώτες θα πρέπει να συμμετάσχουν στο κόστος διάσωσης, το spread έχει αυξηθεί πάνω από 200 μονάδες. Στις 3 Μαΐου ήταν στις 205 μονάδες και το 2008 στις 84.

Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Σεούλ, δεν κατονομάζεται η Ιρλανδία, ούτε κάποια άλλη χώρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών υπενθυμίζουν το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ ως προς τους μηχανισμούς αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών.  «Κάθε νέος μηχανισμός δεν θα εφαρμοσθεί παρά μετά τα μέσα του 2013, χωρίς καμία συνέπεια για τη σημερινή κατάσταση», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, την Ιταλίας και της Ισπανίας. 

Με βάση κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δέχθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου επί της αρχής μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού οικονομικής στήριξης χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με την πιθανή εισαγωγή ρήτρας που θα προβλέπει τη συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν στην κατοχή κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών στο κόστος της διάσωσης. 
Προηγουμένως, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και τη Γαλλίας είχαν έκτακτες συνομιλίες στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20, αφού ο πανικός που κατέλαβε τις αγορές για το ιρλανδικό χρέος εκτίναξε σε ύψος ρεκόρ τα spreads. επηρεάζοντας τη θέση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης η οποία θα οδηγηθεί σε πτώχευση, λέγοντας ότι δεν κατόρθωσαν να κατανοήσουν τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής στήριξης στους οποίους έχει τη δυνατότητα να προσφύγει μία χώρα της ζώνης του ευρώ. 
Προς το παρόν, η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει την υποστήριξη του μηχανισμού της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπράιαν Κάουεν, αναφέρει σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Irish Independent, ότι η θέση που υιοθέτησαν η Γερμανία και η Γαλλία, προκάλεσε την ακούσια αντίδραση των αγορών. 

Σύμφωνα με τις επίμαχες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, εάν μία χώρα της ευρωζώνης προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αυτός δεν πρέπει να καλύψει το σύνολο του κόστους, μέρος του οποίου πρέπει να αναληφθεί από τους ιδιώτες επενδυτές.  Την Πέμπτη, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε τη θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία των αγορών. 

«Δεν ήταν εποικοδομητικό», δηλώνει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ. «Ό,τι ειπώθηκε είχε, ίσως, μία απροσδόκητη συνέπεια», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στη Σεούλ ότι το Λονδίνο υποστηρίζει την ιρλανδική κυβέρνηση στις προσπάθειές της για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν δεσμεύθηκε για την παροχή οικονομικής βοήθειας. 
«Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την ιρλανδική κυβέρνηση στα μέτρα που λαμβάνει στον δημοσιονομικό τομέα», είπε ο Τζορτζ Όσμπορν

Το 51% βλέπει χρεοκοπία

Η πλειονότητα των 1.030 επενδυτών και αναλυτών, που έλαβαν μέρος στην παγκόσμια ψηφοφορία του πρακτορείου Bloomberg για τις χώρες που διατρέχουν κίνδυνο για το χρέος τους, πιστεύει ότι η Ιρλανδία θα χρεοκοπήσει. 
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, τα οποία παρουσίασε την Παρασκευή το πρακτορείο, δείχνουν ότι το 51% των επενδυτών θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της Ιρλανδίας, ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με την ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, έναντι 42% που τη θεωρούν απίθανη. 
Η Ελλάδα προηγείται της Ιρλανδίας, με ποσοστό 71% των επενδυτών να θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της, έναντι 67% τον Σεπτέμβριο. Την Ιρλανδία ακολουθεί η Πορτογαλία με ποσοστό 38% να θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία, έναντι 36% τον Σεπτέμβριο. Πιο αισιόδοξοι είναι οι επενδυτές για την Ισπανία, καθώς το 71% θεωρεί απίθανη τη χρεοκοπία της, από 65% τον Σεπτέμβριο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό