Η διεθνής στάση της Συρίας, ιδιαίτερα στο Λίβανο, έχει απογοητεύσει την κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία ωστόσο συνεχίζει να επιδιώκει μια προσέγγιση με τη Δαμασκό, κρίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον.
“Η συμπεριφορά της Συρίας δεν ήταν στο ύψος των ελπίδων και των προσδοκιών μας τους 20 τελευταίους μήνες, ούτε ως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της”, δήλωσε στην λιβανέζικη εφημερίδα An-Nahar.

“Η Συρία υφίσταται τις συνέπειες των πολιτικών που γίνονται εκτός των διεθνών κανόνων, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό εξηγεί γιατί η Συρία δεν έχει ωφεληθεί από την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής κατά την τελευταία δεκαετία”, δήλωσε η υπουργός αναφερόμενη σε “δράσεις στο Λίβανο και αλλού”, που πραγματοποιούνται από τη Δαμασκό.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Δαμασκό ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το Λίβανο, κυρίως συνεχίζοντας να εξοπλίζει τη σιιτική Χεζμπολάχ. Ομως ο διπλωμάτης Ρόμπερτ Φορντ επελέγη το Φεβρουάριο από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να είναι ο πρώτος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Δαμασκό από το 2005.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν στη βοήθεια της Συρίας στην ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, και προσπαθούν να απομακρύνουν την Δαμασκό από τον ιρανό σύμμαχο της. 

Η Κλίντον επικαλείται στη συνέντευξη “τις χρήσιμες συνομιλίες” με τη Συρία για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και για το Ιράκ, ενώ η διοίκηση Ομπάμα προσπαθεί να προωθήσει έναν κατευνασμό ανάμεσα στη Δαμασκό και τη Βαγδάτη. Ομως “ο διάλογος με τη Συρία δεν θα γίνει ποτέ σε βάρος του Λιβάνου”, επέμεινε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Ουάσιγκτον υπέρ της κυριαρχίας του Λιβάνου.

http://www.nooz.gr