Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από τις επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Σλοβακίας, Ιβάν Γκασπάροβιτς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ρωτήθηκε για τη συνάντηση στις 18 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου. «Πάω στη Νέα Υόρκη με ανοικτό πνεύμα, καλή θέληση, αλλά πάντοτε στηριγμένος και υπερασπιζόμενος αρχές». Τιμούμε τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ από το οποίο ο ΓΓ των ΗΕ πήρε εντολή να υποβοηθήσει τις κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού, πρόσθεσε. «Πηγαίνω εκεί με την πεποίθηση ότι δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεων για επανάληψη τοποθετήσεων για επιδιαιτησία ή για διαμεσολάβηση. Εχουμε πικρή πείρα το 2004». Τότε, είπε, έγινε επιδιαιτήσια παρόλο που τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν περιλάμβαναν κάτι τέτοιο.


Εάν κάποιος πιστεύει ότι η Τουρκία θέλει να λύσει το Κυπριακό και εμείς όχι, αυτό αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας το γεγονός ότι είναι η δική μας πατρίδα που βρίσκεται υπό κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα και ο ίδιος είναι πρόσφυγας από το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Αν διεκδίκησε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε, ήταν γιατί πρώτα απ’ όλα όραμά του είναι η επανένωση της Κύπρου και του λαού της κάτω από τη σκεπή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αυτή τη βάση λύσης, σημείωσε, συμφώνησε με τον πρώην ηγέτη της Τ/κ κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και αυτές τις αρχές έχει υιοθετήσει το ΣΑ των ΗΕ. «Ελπίζω ότι και ο ΓΓ που μας κάλεσε εκεί, θα ακολουθήσει και ο ίδιος αυτές τις αρχές. Πάω εκεί με πολύ καλή διάθεση και θα είμαι ευέλικτος και θα έχω προτάσεις πώς επισπεύδεται η διαδικασία και πώς μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο το συντομότερο δυνατό για λύση στηριγμένη σε αυτές τις αρχές που έχω αναφέρει».


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Σλοβακίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει και θα εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού βάσει αρχών. Υποστηρίζει είπε, μια διζωνική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα με ίσα πολιτικά δικαιώματα για τους κατοίκους και των δύο κοινοτήτων. Θα στηριχθούμε, ανέφερε, στο διεθνές δίκαιο, όπως έπραξε η Σλοβακία και στο θέμα του Κόσοβο. «Οι αρχαίοι Ελληνες έλεγαν ότι οι αρχές είναι για να τηρούνται, όχι να προσαρμόζονται. Οταν οι αρχές αρχίζουν να προσαρμόζονται στις καταστάσεις τότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε περί αρχών». 


Ο Πρόεδρος Γκασπάροβιτς είπε ότι στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ τού είχε αναφέρει πως όταν η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού δεν σέβεται τις αποφάσεις του ΣΑ των ΗΕ, τότε τα πράγματα δεν είναι εντάξει. Στο σεβασμό και τη διατήρηση των αρχών, πρόσθεσε, πρέπει να συμβάλουν όλοι, όχι μόνο η Σλοβακία. Ο ίδιος, είπε, είναι ίσως ο μόνος Πρόεδρος ξένης χώρας που συναντήθηκε με εκπροσώπους ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων και σχημάτισε την εντύπωση και πεποίθηση ότι αν δεν υπήρχαν διάφορα ξένα συμφέροντα, οι δύο κοινότητες θα είχαν λύσει το πρόβλημα προ πολλού. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΥΠΕΞ και η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες στην προσπάθεια προσέγγισης των δύο κοινοτήτων και στις συνομιλίες των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων. 


Στις αρχικές τους τοποθετήσεις και οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν στις πολύ καλές φιλικές διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας ότι οι εμπορικές και

οικονομικές συναλλαγές έχουν σημειώσει πτώση τα τελευταία δύο χρόνια. Εξέφρασαν, ωστόσο, την πεποίθηση ότι το επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στην Μπρατισλάβα θα συμβάλει θετικά προς την ενίσχυση των σχέσεων αυτών.

Στη συνάντησή τους, ανέφεραν, συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, θέματα που αφορούν την ΕΕ, την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2012, τη διεύρυνση της ΕΕ, την οικονομική κρίση, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, το Κυπριακό κ.ά. Σε όλα τα ζητήματα που συζήτησαν δεν βρήκαν διαφορές, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, γιατί και οι δύο χώρες βασίζουν την πολιτική τους πάνω στις αρχές του διεθνούς δικαίου. «Τα ζητήματα πολλά, ο χρόνος λίγος», ανέφερε ο κ. Γκασπάροβιτς, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, η Κύπρος ανοίγει την πρώτη Πρεσβεία της στην Μπρατισλάβα. Γνωρίζω, είπε, ότι ήταν περισσότερο με δική σας πρωτοβουλία και σας ευχαριστώ γι αυτό, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί επιβεβαίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών. 


Το άνοιγμα πρεσβείας είναι μια οφειλή της Κύπρου στη Σλοβακία, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. «Με τον τρόπο αυτό τιμούμε την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο μιας χώρας που μας τιμά διαχρονικά με τη στήριξη, τη φιλία και τη συνεργασία της». Αναφερόμενος στο ρόλο της Σλοβακίας στην υπόθεση της Κύπρου είπε ότι γίνεται με δύο τρόπους που «θα καταγραφούν ως μια χρυσή σελίδα στις

προσπάθειες προώθησης της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση αρχών». Ο ένας τρόπος, εξήγησε, είναι η συμμετοχή της χώρας με απόσπασμα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για τη διατήρηση του οποίου – πρόσθεσε – έλαβε υπόσχεση ότι θα συνεχίσει, παρά τα οικονομικά προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο άλλος τρόπος είναι μέσω της προσέγγισης και της επαφής μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των απλών ανθρώπων των δύο κοινοτήτων μέσω Πρέσβεων αλλά και του ίδιου του Σλοβάκου Προέδρου, ο οποίος παρέστη σε συνάντηση πολιτικών αρχηγών ε/κ και τ/κ κομμάτων. Ισως, είπε, οι Σλοβάκοι φίλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν το πόσο τεράστια σημασία έχει αυτή η στήριξη για την
Κύπρο, εκφράζοντας την βαθειά του ευγνωμοσύνη ως άνθρωπος και πολιτικός που στηρίζει την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Η διαπίστωση, πρόσθεσε, του Προέδρου Γκασπάροβιτς ότι εάν δεν υπήρχαν ξένες παρεμβάσεις και στρατοί, Ε/κ και Τ/κ θα είχαν λύσει από καιρό το πρόβλημα και η Κύπρος θα ήταν μια ενωμένη, ευημερούσα Δημοκρατία, που του ανέφερε στις συνομιλίες τους, δείχνει ότι γνωρίζει καλά το Κυπριακό και έχει ενδιατρίψει σε αυτό. 


Για όλους αυτούς τους λόγους, είπε, όταν βρίσκεται σε σλοβακικό έδαφος είναι σαν να βρίσκεται στην Κύπρο, «στο σπίτι μου». Ανέφερε ότι προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Σλοβακίας και τη σύζυγό του να επισκεφθούν το συντομότερο την Κύπρο, ώστε να ολοκληρώσουν εκεί τη συζήτηση των θεμάτων.