Η ένωση των αντιπυραυλικών συστημάτων Ρωσίας-ΝΑΤΟ είναι το εντυπωσιακότερο κομμάτι της φθινοπωρινής συνόδου κορυφής της Συμμαχίας που αρχίζει στο τέλος της εβδομάδας στη Λισαβόνα, που σημαίνει ότι πριν από τις συναντήσεις με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ θα έχει αποφασίσει να προχωρήσει τη δική του αντιπυραυλική άμυνα.
Ζητείται ρόλος για Τουρκία
Ιδιαίτερες συζητήσεις γίνονται για τη συμμετοχή της Τουρκίας. Πηγές στο Ελληνικό Πεντάγωνο ανέφεραν ότι τίποτα δεν έχει ώς τώρα ζητηθεί από την Ελλάδα. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε ότι ΝΑΤΟ και Ρωσία είναι έτοιμοι για σειρά συμφωνιών που θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους και στο Αφγανιστάν. Η Ρωσία ώς τώρα διευκολύνει κάπως τις μεταφορές εφοδίων του ΝΑΤΟ, πλην οπλικών συστημάτων προς το Αφγανιστάν, φοβούμενη ενδεχόμενη επέκταση της ισλαμικής εξέγερσης στο νότιο υπογάστριό της, σε περίπτωση ενεργού συμμετοχής της στη συμμαχική εκστρατεία. Τώρα θα επεκταθεί η συμφωνία μεταφοράς και σε βαρύ εξοπλισμό, μέσω ρωσικού εδάφους, προς αλλά και από το Αφγανιστάν, καθώς στη σύνοδο της Λισαβόνας θα συζητηθεί και αμερικανικό σχέδιο απεμπλοκής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.
Στα «χνάρια» του Πετρέους
Ο αμερικανικός Τύπος γράφει ότι το σχέδιο που θα παρουσιαστεί θα βαδίζει στα χνάρια του σχεδίου που υιοθέτησε ο στρατηγός Πετρέους στο Ιράκ, για να προχωρήσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Οι πρόεδροι της Ρωσίας, Μεντβιέντεφ, και των ΗΠΑ, Ομπάμα, θα συναντηθούν Παρασκευή και Σάββατο και θα υπογράψουν τη δημιουργία (στη Ρωσία) ενός κέντρου εκπαίδευσης κατά των ναρκωτικών, στο οποίο θα πηγαίνουν στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν και άλλων χωρών της Κεντρικής Ασίας, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Στη Σύνοδο θα επαναβεβαιωθεί ο στρατιωτικός ρόλος του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να μπορεί στο μέλλον να διαχειρίζεται κρίσεις ανά τον κόσμο. *