Η ένωση των αντιπυραυλικών συστημάτων Ρωσίας-ΝΑΤΟ είναι το εντυπωσιακότερο κομμάτι της φθινοπωρινής συνόδου κορυφής της Συμμαχίας που αρχίζει στο τέλος της εβδομάδας στη Λισαβόνα, που σημαίνει ότι πριν από τις συναντήσεις με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ θα έχει αποφασίσει να προχωρήσει τη δική του αντιπυραυλική άμυνα.

Κοινή μελέτη θα αρχίσουν ΝΑΤΟ και Ρωσία για τη δυνατότητα σύνδεσης των συστημάτων τους, «ώστε να στηθεί μια κοινή αντιπυραυλική άμυνα», ανακοίνωσε ο γ.γ. της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν (φωτ. Reuters) Θα είναι οι σημαντικότερες συνομιλίες των 2,5 τελευταίων ετών μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, καθώς οι δύο πλευρές, όπως δήλωσε χθες ο γ.γ. της Συμμαχίας, θα αρχίσουν κοινή μελέτη για το πώς θα μπορέσουν να συνδέσουν τα συστήματά τους, «ώστε να στηθεί κοινή αντιπυραυλική άμυνα. Που δείχνει σαφώς ότι το δικό μας αντιπυραυλικό σύστημα δεν στοχεύει τη Ρωσία», όπως είπε ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. «Σκέφτομαι ρεαλιστικά ένα δεσμό μεταξύ των δύο συστημάτων, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, που θα επέτρεπε την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών», δήλωσε ο Ράσμουσεν, ερωτηθείς μέχρι ποιου βαθμού θα μπορούσε να είναι κοινή η ασπίδα Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Η κοινή μελέτη «θα μπορούσε να εκτείνεται σε θέματα διαμερισμού κόστους και διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο συστημάτων», είπε. «Θα είναι μια νέα αρχή μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», Ρωσίας και Δύσης γενικότερα, πράγμα που είναι «τεράστιας στρατηγικής σημασίας», κατέληξε. 

Ζητείται ρόλος για Τουρκία 

Ιδιαίτερες συζητήσεις γίνονται για τη συμμετοχή της Τουρκίας. Πηγές στο Ελληνικό Πεντάγωνο ανέφεραν ότι τίποτα δεν έχει ώς τώρα ζητηθεί από την Ελλάδα. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε ότι ΝΑΤΟ και Ρωσία είναι έτοιμοι για σειρά συμφωνιών που θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους και στο Αφγανιστάν. Η Ρωσία ώς τώρα διευκολύνει κάπως τις μεταφορές εφοδίων του ΝΑΤΟ, πλην οπλικών συστημάτων προς το Αφγανιστάν, φοβούμενη ενδεχόμενη επέκταση της ισλαμικής εξέγερσης στο νότιο υπογάστριό της, σε περίπτωση ενεργού συμμετοχής της στη συμμαχική εκστρατεία. Τώρα θα επεκταθεί η συμφωνία μεταφοράς και σε βαρύ εξοπλισμό, μέσω ρωσικού εδάφους, προς αλλά και από το Αφγανιστάν, καθώς στη σύνοδο της Λισαβόνας θα συζητηθεί και αμερικανικό σχέδιο απεμπλοκής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. 

Στα «χνάρια» του Πετρέους 

Ο αμερικανικός Τύπος γράφει ότι το σχέδιο που θα παρουσιαστεί θα βαδίζει στα χνάρια του σχεδίου που υιοθέτησε ο στρατηγός Πετρέους στο Ιράκ, για να προχωρήσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Οι πρόεδροι της Ρωσίας, Μεντβιέντεφ, και των ΗΠΑ, Ομπάμα, θα συναντηθούν Παρασκευή και Σάββατο και θα υπογράψουν τη δημιουργία (στη Ρωσία) ενός κέντρου εκπαίδευσης κατά των ναρκωτικών, στο οποίο θα πηγαίνουν στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν και άλλων χωρών της Κεντρικής Ασίας, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. 
Στη Σύνοδο θα επαναβεβαιωθεί ο στρατιωτικός ρόλος του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να μπορεί στο μέλλον να διαχειρίζεται κρίσεις ανά τον κόσμο. *