Πολλές σκέψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, σχόλια και ιστορικές αξιολογήσεις θα μπορούσαν να διατυπωθούν γιά το απάνθισμα αυτό, όπου, υποτιθεμένως, οι Παΐσιος και Βικέντιος έδειξαν ανήθικη συμπεριφορά. Ίσως ποτέ δεν μάθουμε τι πραγματικά έγινε και γιατί στην Μονή Χρυσοβαλάντου, εδώ στην Νέα Υόρκη.

Πάντως τα σκάνδαλα μάλλον έχουν ήδη φτάσει στα Αμερικάνικα ΜΜΕ, όπως, π.χ., στο New York Post* και στο Channel 5 του ομίλου Fox.** Και, πάντα υποτιθεμένως, ετοιμάζονται ίσως νέα ρεπορτάζ επί τούτου από τα Αμερικάνικα ΜΜΕ.***

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε το τι ακριβώς γίνεται. Ότι και να γίνεται όμως, υποτιθεμένως ή όχι, όπως και να το κάνουμε, τα νέα τούτα στα Αμερικάνικα ΜΜΕ θίγουν την εθνική μας υπόληψη.

Θίγουν την εθνική μας υπόληψη, γιά την οποία δίνουμε τόσα πολλά, και ηθικά και υλικά, π.χ., κάθε χρόνο στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Θίγουν την εθνική μας υπόληψη και ραγίζουν την βιτρίνα της ελληνικής ομογένειας εδώ στην Νέα Υόρκη.

Ως Έλληνες καταλαβαίνουμε ότι η Αρετή είναι έξις προαιρετική. Επομένως, η έφεση γιά την απόκτησή της είναι από τη φύση της ριζωμένη στο Ερωτικό Δαιμόνιο του καθενός μας. Όμως ο Πολιτικός Έρωτας απαιτεί την επίτευξη της Aρετής από τους πολίτες.

Αυτά τουλάχιστον δίδαξε η Διοτίμα, ιέρεια από την αρχαία Μαντίνεια της Αρκαδίας, στον Σωκράτη, κατά ομολογία του ιδίου στο πλατωνικό «Συμπόσιο». Η σοφή τούτη γυναίκα δίδαξε στον Σωκράτη τα μυστήρια του Έρωτος ως πόθου και ως κινήτρου γιά κάθε τι το ωραίο και το αληθινό στον κόσμο που ζούμε.

Γνώστρια της πυθαγόρειας αριθμοσοφίας, κατά τον Ξενοφώντα, δεν ήταν άπειρη των πλέον δυσκολονόητων γεωμετρικών θεωρημάτων («ουκ άπειρος δυσσυνέτων διαγραμμάτων έστι»). Αλλά και ο Πρόκλος θεωρεί τη Διοτίμα «Πυθαγορική». Ήταν η ιέρεια εκείνη που έκανε τον καθαρμό των Αθηναίων μετά το λοιμό του -429.

Η Διοτίμα είναι επίσης όνομα δηλωτικό δράσεων γιά την ισότητα ανδρών και γυναικών. Είναι η μόνη γυναίκα που συμμετέχει στο ανδροκρατούμενο Συμπόσιο, αλλά υπάρχει και ο αστεροειδής 423 Διοτίμα (423 Diotima), που ανακαλύφθηκε το 1896 και πήρε το όνομά του από την ιέρεια εκείνη από την Μαντινεία της Αρκαδίας.

Είναι λοιπόν ένα διπλό σκάνδαλο το πως καταφέραμε εμείς οι Έλληνες να ξεριζώσουμε την ηθική από την πολιτική και να συνδέσουμε την ηθική με την θρησκεία. Πρώτον, και ο Πλάτων, αλλά και ο Αριστοτέλης, θέλουν την ηθική μέσα στην πολιτική. Και οι δύο φιλόσοφοι ανοίκουν στη καθαρά ελληνική γραμμή σκέψης, άρα είναι σκανδαλώδες το ότι εμείς οι Έλληνες γυρίζουμε τόσο εύκολα την πλάτη μας στις διδαχές των προγόνων μας.

Δεύτερον, η θρησκεία παίζει πάντα έναν δευτερεύοντα ρόλο στην καθαρά ελληνική γραμμή σκέψης. Το πρώτο ρόλο παίζει πάντα η οντολογία στην ελληνική κοσμοθέαση. Έτσι ήταν εύκολο γιά τον Θεμιστοκλή να ‘μαγειρέψει’ τον χρησμό των Δελφών, ώστε οι Αθηναίοι να δεχθούν την ναυμαχία της Σαλαμίνας το -480. Έτσι σώθηκε όχι μόνο η οντότητα των Αθηνάιων, αλλά και η οντότητα όλων των Ελλήνων.

Σήμερα λοιπόν, αφού έχουμε πλέον ξεριζώσει την ηθική από την πολιτική και συνδέουμε την ηθική με την θρησκεία, βλέπουμε το όλο σύστημά μας να καταρρέει. Όπως ακριβώς καταρρέει συστηματικά στην Ελλάδα, έτσι καταρρέει και εδώ στην Νέα Υόρκη. Υποτιθεμένως βέβαια, αν πραγματικά οι Παΐσιος και Βικέντιος έδειξαν ανήθικη συμπεριφορά, όπως ακριβώς κάνουν τόσοι και τόσοι πολιτικοί στην πατρίδα μας την Ελλάδα και στην Κύπρο.

Εάν ναι, τότε θίγεται το Ερωτικό Δαιμόνιο του καθενός μας προς την Aρετή. Όπως επίσης θίγεται και η όλη βιτρίνα της ελληνικής ομογένειας στην Νέα Υόρκη. Το κτύπημα είναι φοβερά ισχυρό και μόνον ο χρόνος, ένα μέγιστο χρονικό διάστημα, μπορεί να βοηθήσει . . . Εκτός αν, όχι σαν άτομα, αλλά σαν οντότητα Ελλήνων, πράξουμε επιτέλους κάτι . . . τώρα!