Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στα Βαλκάνια διαπιστώνει ότι οι επιθέσεις και οι διακρίσεις με βάση το θρήσκευμα εξακολουθούν να υπάρχουν στα Βαλκάνια. Μάλιστα, εξαιτίας της σύνδεσης εθνικότητας και θρησκεύματος, κάποιες φορές είναι δύσκολο να διαπιστωθούν ποια είναι τα κίνητρα.

– Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκτιμάται ότι υφίστανται διακρίσεις σε βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ο αριθμός επεισοδίων με στόχο θρησκευτικά σύμβολα, ιερωμένους ή περιουσίες θρησκευτικών κοινοτήτων είναι μεγάλος, τονίζεται στην έκθεση και σημειώνεται ότι ορισμένοι τοπικοί θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες με τις δημόσιες δηλώσεις τους συμβάλλουν στη μη ανεκτικότητα.

Στο Μαυροβούνιο η έκθεση αναφέρει ότι συνεχίζονται οι διαμάχες μεταξύ των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων για ζητήματα περιουσίας, για την επικράτηση και την επίσημη αναγνώριση, και ότι ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες εκμεταλλεύονται τη σύγκρουση για πολιτικούς σκοπούς. Επιπλέον αναφέρεται ότι ορισμένοι μουσουλμάνοι ιερείς στο Μαυροβούνιο χαρακτηρίζονται μέλη του κινήματος των ουαχαμπιτών που κηρύσσουν την αδιάλλακτη εκδοχή του ισλάμ.

– Στην Κροατία καταγράφονται σποραδικά περιστατικά βανδαλισμών και απειλών με βάση το θρήσκευμα, κυρίως στις περιοχές που είχαν πληγεί από τον πόλεμο. Στην έκθεση τονίζεται ότι έχουν προκληθεί αντιδράσεις από την υπό ίδρυση θρησκευτική ομάδα Κροατική Ορθόδοξη Ένωση, η οποία παραπέμπει στην περίοδο του καθεστώτος των ουστάσι (ακραίοι εθνικιστές Κροάτες, συνεργάτες των ναζί).
– Στη Σερβία η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι οι νόμοι περιορίζουν την έκφραση της θρησκευτικής πίστης με συνέπεια να υφίστανται διακρίσεις σε βάρος θρησκευτικών ομάδων. Οι επικεφαλής μειονοτικών θρησκευτικών κοινοτήτων καταγγέλλουν ενέργειες βανδαλισμού, φυσικές επιθέσεις και αρνητικά δημοσιεύματα στον Τύπο, αναφέρεται στην έκθεση.
– Στο κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στο Κόσοβο τονίζονται οι περιπτώσεις βανδαλισμών σε σερβικές εκκλησίες και οι επιθέσεις σε ιερείς και πιστούς, καθώς επίσης ότι η ισλαμική κοινότητα του Κοσόβου εκφράζει ανησυχία για τη δράση ακραίων ισλαμικών ομάδων, με επικεφαλής ανθρώπους που έχουν μεταβεί στο Κόσοβο από άλλες περιοχές. Διαπιστώνεται όμως ότι επεισόδια με βάση το θρήσκευμα ή την εθνικότητα δεν μπορούν να διαπιστωθούν εύκολα.
– Στη Βουλγαρία η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι αρχές δεν εφαρμόζουν πάντα με τον κατάλληλο τρόπο όσα προβλέπονται στη νομοθεσία, ενώ γίνεται αναφορά σε αυξημένα περιστατικά επιθέσεων κατά ισλαμικών τεμενών και συναγωγών και εφιστάται προσοχή σε αυτό που περιγράφεται ως άνοδο του αισθήματος αντισημιτισμού στη χώρα.