ΕΡΕΥΝΑ: ΠΕΠΤΩΚΩΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

«Ήθελε μόνον λεφτά. Μας έφαγε χιλιάδες δολάρια! Έκλεβε το παγκάρι της Φιλοπτώχου! Τον έπιασα να λέει άλλα και να κάνει άλλα πολλές φορές. Είδα γεγονότα και καταστάσεις που δεν μου άρεσαν!  Αντέδρασα και με έβγαλε δαιμονισμένη! Προσπάθησε να με χωρίσει από την οικογένεια και τον σύζυγο μου! …άκουγα για τα ομαδικά όργια  στον 3ο από ίδιες  τις γυναίκες που έσκυβαν και του φυλούσαν το χέρι..αηδίασα και έφυγα! Ο άνθρωπος είναι ζώον!».

Αυτά και  πολλά άλλα, που αδυνατεί να πιστέψει κάθε πιστός άνθρωπος,  μας καταγγέλλει επώνυμα η πρώην πρόεδρος της Φιλοπτώχου κ. Αθηνά Μαρκεσίνη η οποία ζήτησε και επικοινώνησε μαζί μας προ ημερών για να μας πει τις δικές της εμπειρίες από την σχέση και συνεργασία της με τον κ. Παϊσιο. Η ιστορία όπως την έχουμε καταγράψει και την έχουμε διασταυρώσει –για αυτό και δεν δημοσιεύσαμε αμέσως τις καταγγελίες της επειδή οφείλαμε πρωτίστως να διαβεβαιώσουμε ότι πράγματι είχε το αξίωμα που αναφέρει αφενός και αφετέρου να μαρτυρήσουν και άλλοι επί των γεγονότων που καταγγέλλει- δυστυχώς είναι πέρα ως πέρα αληθινή! Το ίδιο και τα γεγονότα ένα προς ένα! Υπήρξαν άνθρωποι που μας επιβεβαίωσαν όσα μας καταγγέλλει. Μάρτυρες σχεδόν σε όλα τα περιστατικά οι οποίοι για ευνόητους λόγους δεν θα ήθελαν να  εμφανισθεί το όνομα τους στην δημοσιότητα, όχι μόνον γιατί θα δεχθούν απειλές από το περιβάλλον Παϊσίου, αλλά και διότι τυχόν αναμόχλευση και δημοσιοποίηση και  άλλων –γνωστών- ονομάτων  της ομογένειας κινδυνεύουν να συμπαρασύρουν σε μια κοινωνική δίνη με ορατό τον κίνδυνο να υποστούν ρήγμα πολλές οικογένειες στις μεταξύ τους σχέσεις. Τα όσα –πράγματι όχι απλά ενδιαφέροντα αλλά ειλικρινά τρομερά για τον κ. Παίσιο- μας καταγγέλλει αξίζει να δημοσιοποιηθούν και να τύχουν της  προσοχής  όχι μόνο των αρμοδίων αρχών(Αστυνομίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου) αλλά και της ευρύτερης κοινής γνώμης σε Ελλάδα και Αμερική. Ο λόγος; Γιατί όσο προχωρά η δημοσιογραφική έρευνα τόσο περισσότερο ανοίγουν στόματα. Ξεθαρρεύουν άνθρωποι που ακόμα και σήμερα απειλούνται επειδή και μόνον δεν μετέχουν στον μηχανισμό στήριξης του κ. Παϊσίου που έχει δημιουργηθεί εδώ και λίγες εβδομάδες, από τότε που ξέσπασε η πρώτη φάση της ψευδό κρίσης που ίδιος δημιούργησε προκειμένου να αποπροσανατολισθεί η κοινή γνώμη μπροστά σε αυτά που έρχονταν… Τι έρχονταν; Μια πρώτη γεύση πήραμε όλοι  από την δημοσιοποίηση  του  πρώτου κύκλου της έρευνας μας που ξεκίνησε  από της 28 Οκτωβρίου. Ο δεύτερος κύκλος που ξεκινά τα προσεχή 24ωρα, αν οι πρώτες αποκαλύψεις άφησαν άναυδη την Ελληνική Κοινότητα στις ΗΠΑ και Οικουμενικό Πατριαρχείο, δυστυχώς στον δεύτερο κύκλο αποκαλύψεων, θα παγώσει τους πάντες(Οικουμενικό Πατριαρχείο, Ελλάδα, Ορθόδοξη Εκκλησία  και Ελλ. Κοινότητα στις ΗΑ) με όσα θα αποκαλυφθούν. Αποκαλύψεις, που όπως πάντα εδώ σε αυτό το ανεξάρτητο, αδέσμευτο, και χωρίς δεσμεύσεις ηλεκτρονικό Τύπο, με άποψη και παρέμβαση στα γεγονότα, συνοδεύονται με στοιχεία. Αποδείξεις, και ντοκουμέντα.  Πριν ακούστε την συνέντευξη με τις επώνυμες –επαναλαμβάνουμε- καταγγελίες της κ. Μαρκεσίνη ας δούμε λίγο το ιστορικό και συνοπτικά περίπου πως ακριβώς έχουν τα γεγονότα που και η ίδια μας επιβεβαιώνει στην επικοινωνία που επεδίωξε να έχει μαζί μας. Πριν δούμε την ιστορία και όσα μας καταγγέλλει θα τονίσουμε εξ αρχής ότι αξίζει τον χρόνο σας να ακούσετε την ίδια τα όσα καταγγέλλει κατά την διάρκεια της εξιστόρησης των γεγονότων.

 

Πριν από τρία χρόνια γνώρισε τον κ. Παΐσιο, αν και στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης,  πήγαινε για χρόνια χωρίς να γνωρίζει ή να έχει ιδιαίτερες σχέσεις με κάποιον από το ναό. Πάντα συνεισέφερε στις συνεχείς «προσκλήσεις» του Παΐσιου για οικονομική στήριξη της Εκκλησίας. Όλα αυτά, μέχρι την ημέρα που της είπε ο κ. Παΐσιος ότι θέλει να της μιλήσει. Με το τέλος της Θείας Λειτουργίας, η κα Μαρκεσίνη μίλησε με τον κ. Παΐσιο, ο οποίος της εξέφρασε την επιθυμία να την γνωρίσει καλύτερα, την ίδια και την οικογένειά της, προτείνοντάς της να γίνει μέλος της φιλοπτώχου της εκκλησίας.  Πράγματι η κα Μαρκεσίνη γίνεται, καθ’ υπόδειξη του Παΐσιου αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου και στην συνέχεια πρόεδρος, αφού διαδέχτηκε την κα Αγγελική Φεσσάρα.

Agia_Eirini_pistoiΚατά την θητεία της, ήθελε τα πάντα να είναι καθαρά από κάθε οικονομική άποψη ως Non Profit. Κάθε φορά- λέει- που θα άνοιγε το κουτί της φιλοπτώχου με τα χρήματα, είχε προτείνει να βρίσκεται κάποιος άνθρωπος από την εκκλησία μπροστά. Είτε αυτός θα ήταν ο Μητροπολίτης, είτε ο γραμματέας, είτε οποιοσδήποτε άλλος, αρκεί να μην είναι μόνη της.

Κάποια φορά μας καταγγέλλει μια Κυρία από το Κοννέκτικατ είχε βάλει στο κουτί της φιλοπτώχου 18-19,000 δολάρια όσο πρόεδρος ήταν η προκάτοχος της κας Μαρκεσίνη, η κα Φεσσάρα, ωστόσο δεν το είχε πει στον Παΐσιο με αποτέλεσμα να γίνει φασαρία. Τα χρήματα, λοιπόν, είχαν μείνει στο κουτί της φιλοπτώχου, χωρίς να τα έχει πειράξει κανείς, σύμφωνα με τα όσα είχε πει στην κα Μαρκεσίνη ο Παΐσιος. Ένα μήνα, αφότου η κα Μαρκεσίνη είχε γίνει πρόεδρος, αποφάσισαν να ανοίξουν το κουτί για να πάρουν τα χρήματα και να κατατεθούν στην τράπεζα. Όμως το μεγάλο ποσό των 18.000 δολαρίων δεν υπήρχαν στο κουτί της φιλοπτώχου. Το κλειδί το είχα εγώ-μας λέει- και,  σύμφωνα με τον Παΐσιο ήταν το μοναδικό κλειδί που υπήρχε, και αν θα χανόταν έπρεπε να γίνει παραγγελία για αντικλείδι από την Ελλάδα. Η κα Μαρκεσίνη ανέφερε στον μητροπολίτη ότι δεν υπήρχε το ποσό, για να λάβει την απάντηση «Άκου, εγώ είναι ο ηγέτης και εσύ δεν είσαι τίποτα».

Κάποια άλλη φορά,  μας διηγείται η κ. Μαρκεσίνη ότι ο κ. Παΐσιος της δίνει μια επιταγή 1000 δολαρίων από μια κυρία, λέγοντάς της να της τηλεφωνήσει για να την ευχαριστήσει και ότι τα χρήματα θα αναλάμβανε η Φιλόπτωχος να τα στείλει σε άρρωστα παιδιά. Πήρε τηλέφωνο την κυρία αυτή, της μετέφερε όσα της είχε πει ο Παΐσιος να πει, αλλά ποτέ δεν πήγε τα χρήματα σε άρρωστα παιδιά.

Agia_Eirini_NY_Paisiospaisios_antidwroΣτο ίδιο μήκος κύματος αγανάκτησης και οργής συνεχίζει και μας αναφέρει ότι προπαραμονές Χριστουγέννων, σε έναν καφέ στο Μοναστήρι, η κα Μαρκεσίνη, μαζί με δυο κυρίες της φιλοπτώχου είχαν κάνει τις σχετικές ετοιμασίες, χωρίς ωστόσο να καλέσουν για βοήθεια την κα Φυσσάρα, η οποία είχε δεμένο το χέρι της. Για την κυρία Μαρκεσίνη, η κα Φεσσάρα «έβαζε λόγια»-κατά το κοινώς λαϊκό λεγόμενο- εναντίον της στον Μητροπολίτη, όπως έγινε και εκείνη την ημέρα, που δεν την είχαν καλέσει να συμμετέχει στις προετοιμασίες. Παρουσία του θεοφιλέστατου Επισκόπου Απαμείας, Βικέντιου, του πατρός Ιερόθεου Μαρκόπουλου, της μοναχής Χρυστονύμφης, του γιου της κας Μαρκεσίνη, ο Μητροπολίτης κατεβαίνοντας στην αίθουσα, έχοντας προφανώς δεχτεί «την μουρμούρα» της κας Φυσσάρα, πετάει το τραπέζι με του καφέδες, και ό,τι άλλο είχε πάνω και στρέφεται εναντίον της, φωνάζοντας ότι «έχει το δαιμόνιο μέσα της», μια φράση προσφιλή για τον κ. Παΐσιο. 

Ο Θεοφιλέστατος Βικέντιος-συνεχίζει να μας διηγείται με αγάνακτηση- και ο Δωρόθεος της ζήτησαν συγνώμη, λέγοντάς της ότι «για όλα φταίει η κα Φυσσάρα, και καλό θα ήταν να μη δίνει σημασία. Αυτή η οικογένεια είναι 39 χρόνια εδώ και μας δημιουργεί συνέχεια προβλήματα».   Το επεισόδιο δεν κράτησε πολύ, αφού το απόγευμα ο κ. Παΐσιος την πήρε τηλέφωνο και της ζήτησε να ξεχαστούν όλα, φωνάζοντάς την να βοηθήσει σε ένα τραπέζι που είχαν. Για έξι μήνες, όπως μας λέει χαρακτηριστικά ήταν «εκκλησία-μοναστήρι, μοναστήρι-εκκλησία». 

Στην συνέχεια μας αναφέρει αναλυτικά και άλλα περιστατικά σύμφωνα με τα οποία ο κ.  Παΐσιος της ζητούσε χρήματα, πότε για την θέρμανση, πότε για άλλες ανάγκες, πότε για τα φάρμακα του Παΐσίου κάθε δεύτερο μήνα 350-400 δολάρια,  και όλα αυτά φυσικά από το ταμείο το δικό της, και όχι από εκείνο της φιλοπτώχου. Η κα Μαρκεσίνη θυμάται ότι του Αγ. Δημητρίου(Οκτώβριος του 2009) του έδωσε 2.000 δολάρια. Μάλιστα ο σύζυγός της, ως στήριξη, υποστήριξη και ενίσχυση της Μονής,  άλλαξε περίπου τα 80 παράθυρα στο μοναστήρι εντελώς δωρεάν.

Pistoi_Agia_Eirini_XrysovalantouPaisios_anfas_Agia_Eirni_NY_grafeiaΗ καταγγέλλουσα λέει χαρακτηριστικά ότι «συνέχεια ήμουν με το χέρι στην τσέπη. Με είχε φέρει σε σημείο να μην ξέρω τι κάνω. Και μου το έλεγαν όλοι: “ φύγε από εκεί θα σε καταστρέψει. Θα σου διαλύσει την οικογένεια”, αλλά εγώ εκεί!». Πάντα ο Παΐσιος έπαιρνε στα ταξίδια του στα διάφορα μετόχια της Μονής την κα Μαρκεσίνη, για να πουλάει τις εικόνας, να μαζεύει τα χρήματα και να του τα δίνει. Ωστόσο μετά από ένα ταξίδι στην Φλόριδα, η συμπεριφορά του κ. Παϊσίου προς την κα Αθηνά  έχει αλλάξει. Δεν μπορούσε να τον βρει, προκειμένου να συζητήσουν για την φιλόπτωχο, ή για τα όποια άλλα προβλήματα που υπήρχαν. Η ίδια θέλησε να ξεδιαλύνει το τι συμβαίνει ζητώντας του να κάνουν μια συζήτηση. Πράγματι μετά από λίγες ημέρες τον συναντά στην Αγ. Ειρήνη όπου η κα Μαρκεζίνη ζήτησε να δει και έκπληκτοι ακούει τον κ. Παΐσιο να της λέει ότι «30 χρόνια έχω τον Ζαχαρία και την Αγγελική εδώ. Έχεις την εντύπωση ότι θα διώξω την Αγγελική για να κρατήσω εσένα;».

Η κα Αθηνά, σαστισμένη όπως μας διηγείται,  του αντέτεινε ότι ποτέ δεν του ζήτησε κάτι τέτοιο, και φυσικά ότι ποτέ δεν του ζήτησε να την κάνει πρόεδρο της Φιλοπτώχου, αλλά έγινε ύστερα από δική του προτροπή. Η απάντηση του κ. Παΐσιου ήταν: «Είσαι τρελή. Και εγώ θέλω να σε κάνω καλά, γιατί είσαι τρελή». Το όλο περιστατικό είχε και συνέχεια. Ο σύζυγος της κας Μαρκεζίνη, Λάμπρος –μετά από δυο μέρες- πήγε και βρήκε τον κ. Παΐσιο στο γραφείο του, ο οποίος πλέον είχε βγάλει την γνωμάτευση, λέγοντάς του ότι «θα σου χρειαστούν πολλά λεφτά στο εξής, γιατί η γυναίκα σου είναι άρρωστη». Ο άνδρας της έφυγε…

Agia_irini_XrysovalantouΓια την κα Αθηνά, μετά από όλα όσα έχουν προκύψει, ο κ. Παΐσιος είναι «ένα αρρωστημένο μυαλό. Είναι άρρωστος. Δεν είναι άνθρωπος αυτός είναι ζώο, αλλά και τα ζώα κάπου σταματάνε. Δεν μπορώ να καταλάβω. Τον είχα πιστέψει. Του φίλαγα το χέρι. Είχα το παιδί μου και δούλευε στο γραφείο της εκκλησίας. Τι να πω γι’ αυτόν; Δεν ξέρω… Στο μοναστήρι δεν είχα δει τίποτε, αν και μου τα είχαν πει γυναίκες που είναι εκεί. Μου τα έλεγαν όλα για τα όργια που έκανε παλιά… Όταν πήγαινα στην εκκλησία και με γνώρισαν κάποιοι, μου έλεγαν φύγε από εδώ. Μια γυναίκα που είναι μέσα και βοηθάει την εκκλησία μου είχε πει “πάρτο το παιδί σου από δω, βλέπεις τα δικά μου παιδιά εδώ; Ας το παιδί σου, μην το φέρνεις εδώ” … Στην εκκλησία όμως δεν πήγαινα ούτε για τον Βικέντιο, ούτε για τον Παΐσιο, ούτε για κανέναν. Πήγαινα για την Αγ. Ειρήνη».

Την ρωτάμε τι θα έλεγε στον Πατριάρχη η κα Αθηνά, αν όλα αυτά που λέγονται και γράφονται για τον Παΐσιο, είναι αλήθεια…; «αυτόν τον άνθρωπο να τον πάει στην εξορία. Να του φορέσει παντελόνια και να μην τον αφήσει να πάει ούτε σε εκκλησία, ούτε σε μοναστήρι».

“Δεν μπορούσα να τα πιστέψω όλα αυτά που μου έλεγαν. Σε εμένα έπαιζε κάποιο άλλο θέατρο. Στην φιλόπτωχο, τα ήλεγχα όλα, μέχρι και το τελευταίο penny. Και αυτό τον πείραζε. Τον ενοχλούσε».

Με την κατάληξη της συνέντευξης της  παροτρύνει όλους όσους γνωρίσουν να πάνε να καταθέσουν. Να μην φοβηθούν και να πάνε να πουν όλα όσα ξέρουν.

Ακούστε  Live την συνέντευξη καταγγελία Μέρος Α

Ακούστε  Live την συνέντευξη καταγγελία Μέρος Β