Του Οδυσσέα Αγγελίδη, Λάρνακας Λαπήθου

 Το περιουσιακό αποτελεί την πεμπτουσία του Κυπριακού προβλήματος. Η Τουρκία άρπαξε την ευκαιρία που της δόθηκε από το προδοτικό  πραξικόπημα το 1974, για να εισβάλει στη Κύπρο, όχι για να προστατεύσει δήθεν τους Τ/κ, αλλά για να πραγματώσει τον προ πολλού στόχο που της ενέπνευσαν οι Άγγλοι από τη δεκαετία του 1950, δηλαδή την τουρκοποίηση της Κύπρου. Αυτός είναι και ο λόγος γιατί η Τουρκία στα 37 σχεδόν χρόνια της κατοχής δεν έχει κάμει την παραμικρή υποχώρηση για να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση που θα εξασφάλιζε την ειρηνική συνύπαρξη και πρόοδο τόσο των Τ/κ όσο και των Ε/κ, τώρα μάλιστα που η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί πλήρες μέλος της Ε.Ε. στην οποία η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος.

Η προσπάθεια αυτή της Τουρκίας δεν έχει εγκαταλειφθεί αλλά συνεχίζεται και τούτο έχει γίνει φανερό πλέον με τη μεθόδευση της εξαγοράς όσο το δυνατό μεγαλύτερων εκτάσεων Ε/κ γης σε επιλεγμένα σημεία των κατεχομένων. Η ενέργεια αυτή άρχισε μετά το 2004 να μεθοδεύεται μέσω της παράνομης Επιτροπής, η οποία έχει συσταθεί με τις υποδείξεις των Αγγλοαμερικανών και του ΕΔΑΔ, στο οποίο φαίνεται πως έχουν το πάνω χέρι οι φίλοι της και εχθροί της Κύπρου. Το όλο εγχείρημα άρχισε να εξυφαίνεται με το άνοιγμα των παράνομων οδοφραγμάτων, που θα επέτρεπε την πρόσβαση προς την «Επιτροπή». Δυστυχώς  η ηγεσία μας δεν είχε τη διορατικότητα να προβλέψει τα τόσα κακά επακόλουθα θα είχε το άνοιγμα αυτών των διόδων, για το οποίο από τη πρώτη μέρα άρχισα να αρθρογραφώ και να υποδεικνύω πως αποτελούσε τον Δούρειο Ίππο για τη κατάλυση της Κ.Δ. Οι αρνητικές επιπτώσεις και τα τόσα κακά επακόλουθα αυτής της έξυπνης κίνησης της Τουρκίας δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα της «Επιτροπής» αλλά επεκτείνονται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, με πιο σημαντικά τον τζόγο, τα ναρκωτικά, το εισαγόμενο έγκλημα, την άδικη εκμετάλλευση των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών του κράτους, την εύκολη λαθρομετανάστευση, τη χρήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και άλλων που δεν υπάρχει τέλος.

Όσον αφορά στο θέμα των παράνομων διόδων και της κατάχρησης των νόμων και κανονισμών της Κ.Δ. από τους Τ/κ και τους αλλοδαπούς που διαμένουν στα κατεχόμενα, δυστυχώς με την έγκριση του κράτους, ελπίζω να το επιληφθεί σύντομα η Κυπριακή Δικαιοσύνη για να μην αναγκασθούμε να προσφύγουμε στα δικαστήρια των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Όσον αφορά όμως στο θέμα της «Επιτροπής» θα ήθελα να παραθέσω μερικές ιδέες και απόψεις για προβληματισμό κυρίως του νομικού μας κόσμου. Δεν είμαι νομικός αλλά διαθέτω τον κοινό νου να προβληματίζομαι και να κάμνω εισηγήσεις οι οποίες δυνατόν να φανούν χρήσιμες και αποτελεσματικές για το εθνικό μας θέμα. Πριν από την ένταξη μας στην Ε.Ε., από ότι γνωρίζω, υπήρχε νομοθεσία η οποία δεν επέτρεπε τη εξαγορά ακίνητης περιουσίας από αλλοδαπούς πέραν της μιάς κατοικίας. Με τους κοινοτικούς σήμερα τα πράγματα πιθανόν να είναι διαφορετικά. Όμως η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και ως εκ τούτου ούτε η ίδια ούτε οι υπήκοοι της έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν περιουσίες στη Κύπρο, είτε στις ελεύθερες περιοχές είτε στα κατεχόμενα τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Κ.Δ. 

Αν αυτό ισχύει η πώληση ή αποξένωση περιουσιών στα κατεχόμενα από Ε/κ μέσω της «Επιτροπής» αποτελεί αδίκημα και το κράτος θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον των ιδιοκτητών αυτών οι οποίοι προσφεύγουν στην «Επιτροπή» για πώληση των περιουσιών τους και όχι για αποζημίωση για την απώλεια χρήσης. Οι Ε/κ αυτοί ενθαρρυμένοι από την απαθή στάση των κυβερνώντων, οι οποίοι πιθανόν να βολεύονται με την κατάσταση αυτή, δηλαδή την αποξένωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων εκτάσεων ε/κ περιουσιών, για να επιτύχουν με αυτό τον τρόπο ευκολότερα την Δ.Δ.Ο. δεν έχουν προβεί σε καμιά ενέργεια να θέσουν τέρμα σε αυτή την «πώληση πατρίδας». Η Τουρκία γνωρίζει πως δεν μπορεί να επιτύχει τη δημιουργία Τ/κ κράτους στα κατεχόμενα σε ξένης ιδιοκτησίας περιουσίες.

Γι’ αυτό και η προτροπή του Ερτογάν προς τις τουρκικές τράπεζες να διαθέσουν κεφάλαια προς εξαγορά ε/κ περιουσίων στα κατεχόμενα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματισθεί τώρα προτού είναι αργά! Θα πρέπει όλοι να προβληματισθούμε και να βρούμε τρόπους να ανακόψουμε αυτό τον κατήφορο και την αποξένωση των ε/κ περιουσιών που θα βοηθήσουν τη Τουρκία να επιτύχει τους στόχους της, που όπως είπα στην αρχή δεν είναι άλλοι από την τελική τουρκοποίηση όλης της Κύπρου, με πρώτο στάδιο τα κατεχόμενα. Ας εντρίψουν οι νομικοί μας στο θέμα αυτό και είμαι σίγουρος πως υπάρχει τρόπος να τεθεί τέρμα στην παρανομία αυτή από την Κυπριακή Δικαιοσύνη.