«Στην τελετή μνήμης των θυμάτων της Αλυκής δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ του Ντούλε και του Ξέρρα» είναι ο τίτλος του αλβανικού δημοσιεύματος. (φωτό το σχολείο της κοινότητας ‘Αλυκός’).

«Η εκδήλωση που έγινε στη μνήμη των θυμάτων του αλβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος, στην κοινότητα Αλυκός του Δήμου Αγίων Σαράντα, μετατράπηκε σε μια φαύλη διαμάχη μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων της ελληνικής μειονότητας», γράφει σήμερα η αλβανική ‘Γκαζέτα Σκιπ’.

Αφορμή για τη διαμάχη αυτή στάθηκε η διοργάνωση της εκδήλωσης για τη μνήμη της τραγωδίας στην Αλυκό, όπου διαχωρίστηκαν οι εκπρόσωποι της ΚΕΑΔ (HRURP) και της ‘Ομόνοιας’ από τη μια πλευρά και οι πολιτικοί του νέου κόμματος ‘Mega’ από την άλλη.

«Ούτε οι νεκροί ούτε εμείς δεν θέλουμε τις κορώνες σας» είπε μια μαυροντυμένη γυναίκα που πλησίασε το μνημείο που βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας της Αλυκής, του Δήμου των Αγίων Σαράντα και απόθεσε ένα στεφάνι με λουλούδια. Στο μνημείο αυτό που χθες το πρωί κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους του ΚΕΑΔ ο Βαγγέλης Ντούλες και εκ μέρους της Ομόνοιας ο Βασίλης Μπολάνος.

Η ένταση δημιουργήθηκε, χθες, όταν στην διάρκεια της εκδήλωσης πήρε το μικρόφωνο ο βουλευτής και υπουργός Εργασίας Σπύρος Ξέρρας, ο οποίος δεν είχε κληθεί στην εκδήλωση και είπε ότι παρότι δεν προσεκλήθη ήρθε να τιμήσει τα παλληκάρια ‘Μάρτυρες της Δημοκρατίας’, Θύμιο Μάσιο, Αηδόνι Ράφτη, Θανάση Κότση και Βαγγέλη Μήτρο που εκτελέστηκαν από στρατιώτες της αλβανικής κομμουνιστικής δικτατορίας, στις 12 Δεκεμβρίου 1990, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα και να έρθουν στην Ελλάδα.

Η ένταση που υπάρχει στην ελληνική μειονότητα είναι εξαιτίας της, ενδεχόμενης, πολιτικής αντιμετώπισης σε θέματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.