Σε θρίλερ εξελίσσεται η δικαστική υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ. Αν και βρετανικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της υπό όρους απελευθέρωσής του με εγγύηση, οι σουηδικές αρχές που είχαν ζητήσει τη σύλληψή του ασκούν έφεση κι έτσι, ο ιδρυτής του WikiLeaks θα πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι να εξεταστεί η έφεση από το Ανώτατο Δικαστήριο, εντός 48 ωρών.

Ο Ασάνζ, ο οποίος βρισκόταν στη Βρετανία, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και παρέμεινε στη φυλακή. 

Κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα στη Σουηδία αν και ο ίδιος αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες από δύο γυναίκες- πρώην εθελόντριες στο WikiLeaks.  

Ο 39χρονος Αυστραλός ο οποίος μάχεται την έκδοσή του στη Σουηδία, μεταφέρθηκε σήμερα στο δικαστήριο με όχημα της φυλακής, ενώ μπροστά στο κτίριο είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του, δημοσιογράφοι αλλά και διασημότητες, που προσφέρθηκαν να συμβάλουν με ποσά μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ για τον Ασάνζ. 

Ενδεικτικό είναι ότι ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, προσφέρθηκε να καταβάλει 23.500 ευρώ για την εγγύηση. Οι υποστηρικτές του θα έπρεπε να συγκεντρώσουν 235.790 ευρώ για την εγγύηση, εφόσον εφαρμοζόταν η απόφαση απελευθέρωσής του, με εγγύηση.  

Ο πρώην χάκερ βρέθηκε στην πρώτη σελίδα της επικαιρότητας, ύστερα από τη δημοσιοποίηση μυστικών αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων, προκαλώντας έντονα κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινή γνώμη. 

Ο δικαστής Χάουαρντ Ρίντλ είχε ορίσει νέα ακρόαση για την υπόθεση του Ασάνζ στις 11 Ιανουαρίου.
Διαβάστε σχετικά δημοσιεύματα

Ελεύθερος με εγγύηση θα είναι σε 48 ώρες ο ιδρυτής του WikiLeaks