Του Εμμανουήλ Ζερβού, Ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Με έναν φίλο της Ελλάδας, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε επί σχεδόν μια ώρα, σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, και είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, τις απόψεις του για την «κοινωνική ατζέντα», που θα πρέπει να υλοποιηθεί στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη, προκειμένου να βγούμε από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ο πολιτικός που όρθωσε το ανάστημά του στην Αγγέλα Μέρκελ και το Βερολίνο, μην διστάζοντας να εμφανιστεί άκρως επικριτικός για τον ρόλο της Γερμανίας στην αντιμετώπιση και διαχείριση της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ, επιπροσθέτως, είναι εκείνος που… «κάρφωσε» τον Γιώργο Παπανδρέου, για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε στη διάρκεια γεύματος των αρχηγών-κρατών, πως «κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα».

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε αντίθετος με την «κατά περίπτωση» συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον μόνιμο «μηχανισμό σταθερότητας» της ευρωζώνης, ενώ επεσήμανε στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι, αν τα μέτρα λιτότητας λάβουν… παρατεταμένο χαρακτήρα, και δεν συνοδεύονται από αναπτυξιακές δράσεις, που θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην ύφεση, οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα άσχημες για τους λαούς της Ευρώπης.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσυπέγραψε τη θέση του προέδρου του Eurogroup για την έκδοση ευρωομολόγου, ενώ εστίασε και στο βαρύ πλήγμα το οποίο έχει δεχθεί η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, λόγω των αυστηρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.