Του Χάρη Παυλίδη, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Στα «βαρέα και ανθυγιεινά» επαγγέλματα κατατάσσεται πλέον το… επάγγελμα του πολιτικού. Κάποτε θα γινόταν, ορισμένοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι άργησε. Μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά σίγουρα η ροή των πραγμάτων τρέχει περισσότερο από τα αντανακλαστικά του πολιτικού συστήματος. Απόδειξη, οι αντιδράσεις για τον ξυλοδαρμό του Χατζηδάκη δεν «έπιασαν» την ταχύτητα της γροθιάς που κατέβηκε στο πρόσωπό του. Η απάντηση της Εισαγγελίας ήρθε μετά από 24 ώρες, όταν η γροθιά χρειάστηκε μόλις 24 δευτερόλεπτα.

Το «σύστημα» για άλλη μια φορά έτρεξε και ήρθε… δεύτερο και καταϊδρωμένο. Ακόμα και τα αντανακλαστικά των κομμάτων ήταν σε αργή κίνηση. Το «σύστημα» απεδείχθη «απροπόνητο» και ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις «αντισυστημικές» δυνάμεις των «ατάκτων» που το ίδιο έφτιαξε. Ο σχεδιασμός δεν προέβλεπε αυτό που συνέβη και ενδεχομένως ακόμα να μην έχουν αντιληφθεί τι θα συμβεί.

Το «σύστημα» έφτιαξε τους «αντισυστημικούς» προκειμένου να… προπονείται, αλλά δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι θα ερχόταν η στιγμή που η… προπόνηση θα γινόταν επίσημη αναμέτρηση, στην οποία θα κινδύνευε να χάσει.

 

Γιατί, την ώρα που ο Παπανδρέου καταγγέλλει τον Καραμανλή, ο Σαμαράς κατηγορεί τον Παπανδρέου, η Ντόρα υπονομεύει τον Σαμαρά, ο Καρατζαφέρης κατηγορεί τους πάντες, η Παπαρήγα μιλάει με το πνεύμα του Λένιν και ο Τσίπρας εκδικείται τον εαυτό του επειδή δεν έζησε το Μάη του ’68, τα «24 δευτερόλεπτα» γίνονται ο κυρίαρχος των εξελίξεων. Το θέμα είναι αντέχει το «σύστημα» και άλλο γρονθοκόπημα;