Του Δημοσθένη Μαρίνου, Ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε σήμερα στο πλευρό του Βασίλη Μιχαλολιάκου, κατά την τελετή ορκωμοσίας του πρώην Γραμματέα Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, ως νέου Δημάρχου Πειραιά.

Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν συμβολική, αλλά είχε και βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα, με την Κυβέρνηση να δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών, και τα υπόλοιπα κόμματα να εισπράττουν δυσαρέσκεια από την κοινωνία, ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να δείξει ότι ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και ένας κατεξοχήν χώρος που προσφέρει ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία, μπορεί να αποτελέσει “πρόβα εξουσίας” για τη Νέα Δημοκρατία, με υπερκομματική αντίληψη.

Θα είναι εξάλλου ο μόνος μεγάλος Δήμος ή Περιφέρεια, που ελέγχει πολιτικά η Νέα Δημοκρατία, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις ευθύνες του Βασίλη Μιχαλολιάκου. Στον Πειραιά, ο Αντώνης Σαμαράς θα ήθελε να δει να γίνεται πράξη η “εθνική ενότητα”, την οποία ο ίδιος πρεσβεύει, και αφορά στη σύμπραξη δυνάμεων από όλους τους χώρους, με καθαρές σχέσεις, προκειμένου να επιτευχθούν κοινοί στόχοι, μέσω κοινών και μετρήσιμων δράσεων.

Επίσης, να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία, να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δοθεί μάχη για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, και να διαμορφωθεί περιβάλλον που θα αποδειχθεί ελκυστικό, και θα προσελκύσει επενδύσεις. Γι’ αυτό και από την πλευρά του θα βοηθήσει όσο μπορεί τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, αν και οι προοπτικές για την Αυτοδιοίκηση δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, από τη στιγμή που ο “Καλλικράτης” φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιδιώκει να λύσει.

Αναλυτικά, η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά έχει ως εξής:

“Ήρθα να ευχηθώ στον Βασίλη να είναι σιδεροκέφαλος και τυχερός.

Ήρθα, επίσης, να συμβολίσω, εδώ, με την παρουσία μου, αλλά και την παρουσία όλων των πολιτικών εκπροσώπων, την ανάγκη ενότητας στον Πειραιά, προκειμένου να μπορέσουμε να δρασκελήσουμε την επόμενη χρονιά, μέσα από επιτυχίες στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Πειραιάς μας.

Θέλω να γνωρίζουν οι πάντες ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Νέα Δημοκρατία θα κάνει το παν, προκειμένου να βοηθήσει το έργο αυτό, το οποίο, επαναλαμβάνω, είναι υπερκομματικό.

Ευχαριστώ πολύ”.