Toυ Ρωμύλου Κομνηνού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Τα ελληνικά ΜΜΕ, μεταδίδουν από το απόγευμα, αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Και όλοι, προσπαθούν να αναλύσουν, να αποκωδικοποιήσουν και να ερμηνεύσουν τις απαντήσεις του Ομπάμα, τόσο αναφορικά με το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την Τουρκία, όσο και για το τι σημαίνει μια τέτοια παρέμβαση, για την ισορροπία των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα, και φυσικά την Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα, η συνέντευξη Ομπάμα στη «Χουριέτ», υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να κλείσει το μέτωπο το οποίο άνοιξε, μετά τις αποκαλύψεις του WikiLeaks. Και μόνο λοιπόν η σπουδή του Αμερικανού Προέδρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, και να μην επιτρέψει να διαρραγούν οι σχέσεις με την Τουρκία, δείχνει πόσο σημαντική τη θεωρεί η Ουάσινγκτον.

Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι ο Λευκός Οίκος στέλνει μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να επιταχύνει τους ρυθμούς των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας. Και την ίδια ώρα, για να «γλυκάνει» και την ελληνική πλευρά, ανοίγει θέμα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Που, αν κρίνουμε από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, μάλλον είναι θέμα χρόνου. Γιατί, η κυβέρνηση Ερντογάν εκτιμά ότι δεν προχωρεί σε κάποια παραχώρηση που θα τη φέρει σε δύσκολη θέση, αλλά αντιθέτως θα τη φέρει πιο κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Τον «πράσινο» Πατριάρχη, όπως τον αποκαλούν στο εξωτερικό, όπου είναι εξαιρετικά δημοφιλής.

Θα έχρηζε ιδιαίτερης αναφοράς η απόπειρα του Μπαράκ Ομπάμα… να μάθει Ιστορία τους Ευρωπαίους, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία συνδέεται με τη Δύση περισσότερο από ό, τι τη συνδέουν οι γέφυρες του Βοσπόρου, καθώς η Ιστορία, ο πολιτισμός και το εμπόριο ανάμεσα σε Τουρκία και Ευρώπη, είναι κοινά». Οι Αμερικανοί Πρόεδροι όμως, ή μάλλον, οι σύμβουλοί τους, δεν τα πήγαιναν ποτέ ιδιαίτερα καλά με την Ιστορία, επομένως θα περιμέναμε να διαβάσουμε κάτι πολύ χειρότερο.

Αυτό ωστόσο που αξίζει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας, με αφορμή τη συνέντευξη του Μπαράκ Ομπάμα στην «Χουριέτ», είναι το εξής: Θα έδινε ο Αμερικανός Πρόεδρος συνέντευξη σε κάποια ελληνική εφημερίδα; Και από την… αυτονόητη απάντηση, θα κατανοήσουμε πλήρως την ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, ως προς το πώς μας βλέπουν οι ΗΠΑ.

Ο Ρωμύλος Κομνηνός είναι πολιτικός επιστήμονας, και επικοινωνιολόγος