Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας μας τείνει να καταλήξει ένα κακόγουστο αστείο.

Του Λουκά Γ. Κατσώνη, Εφημερίδα “Αποκαλύψεις”

Το μέγεθος της κυβερνητικής ατολμίας αντικατοπτρίζεται -ως συμβαίνει παντού στον κόσμο- στο μέγεθος της οικονομικής δυσπραγίας. Και, δυστυχώς, το οικονομικό πρόβλημα της χώρας τείνει να γίνει τεράστιο.

Τείνει; Ναι, γιατί ακόμα και την ύστατη ώρα, μπορούν να βρεθούν λύσεις από κάποιον που είναι αποτελεσματικός και έχει διάθεση για ρήξεις με το -κακό- παρελθόν.

Τρανό παράδειγμα προς την κατεύθυνση των αναπτυξιακών λύσεων σε μια οικονομία που χειμάζεται αποτελεί το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων. Στις ΗΠΑ (όπως είχε σημειώσει ο γράφων προ εβδομάδων από αυτόν εδώ το χώρο) ο Μπαράκ Ομπάμα έθεσε σε εφαρμογή ένα θηριώδες stimulus plan ύψους 720 δισ. δολαρίων προκειμένου να δώσει δουλειά στο εργατικό δυναμικό όλης της χώρας. Το σχέδιο απέδωσε. Η ανεργία έπεσε, έστω οριακά, και η οικονομία μπήκε σε μια φάση ήπιας ανάπτυξης. Αυτά, μέχρι να έρθουν οι καλύτερες μέρες.

Βέβαια, θα πει κανείς ότι οι ΗΠΑ είναι ίσως το μοναδικό σοβαρό κράτος στον κόσμο που έχει τη δυνατότητα να τυπώνει φρέσκο (πληθωριστικό) χρήμα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και χωρίς ο αναπόφευκτος πληθωρισμός να εκτοξεύει τις τιμές. Απλώς οι τιμές ανεβαίνουν με σχετικά ήπιο ρυθμό, βοηθώντας με τη σειρά τους την κυκλοφορία χρήματος και τελικά την ανάπτυξη. Η Ελλάδα τη δυνατότητα αυτή δεν την έχει.

Παρά ταύτα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της χώρας μας τείνει να καταλήξει ένα κακόγουστο αστείο. Βαίνει μειούμενο τα τελευταία χρόνια όχι μόνο από πλευράς προϋπολογισμού, αλλά κυρίως από πλευράς πραγματοποιήσεων. Με πιο απλά λόγια, ακόμα και έργα που έχουν γίνει το ελληνικό δημόσιο δεν τα πληρώνει. Ετσι, τα έργα μοιραία σταματούν και ο προγραμματισμός πηγαίνει συνέχεια προς τα πίσω. Οι εργολήπτες απολύουν κόσμο και η οικονομία νοικοκυριών και κράτους υποφέρει.

Τα νούμερα στον προϋπολογισμό του 2011 είναι αποκαλυπτικά. Το ΠΔΕ θα είναι στο 3,7% του ΑΕΠ, δηλαδή υποτίθεται ότι θα ξοδευτούν 8,5 δισ. ευρώ, όσα -πάλι υποτίθεται- ότι ξοδεύτηκαν το 2010, αλλά οπωσδήποτε πολύ λιγότερα από τα 10,3 δισ. που προϋπολογίστηκαν για το 2010. Αποτέλεσμα; Η ανεργία υπολογίζεται ότι θα εκτοξευτεί στο 14,6%, ενώ το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) υποστηρίζει ότι το μισό από το ποσοστό της ύφεσης της Ελλάδας θα μπορούσε να καλυφθεί με αυξημένες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αν, μάλιστα, η κυβέρνηση αποφάσιζε επίσης να προχωρήσει άμεσα, αποτελεσματικά και με εντυπωσιακό τρόπο κατά της γραφειοκρατίας, τότε είναι μάλλον βέβαιο ότι η ύφεση θα ήταν ηπιότερη .

Αλλά είπαμε: Η κυβερνητική ατολμία…