Του Τάσου Μητσόπουλου, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέκυψε σε ένα πολύ επικίνδυνο πολιτικό ολίσθημα. Και δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Επιχείρησε, περίπου, να εξισώσει τα απαράδεκτα επεισόδια που δημιούργησε μια ομάδα μονίμων ταραξιών των γηπέδων, κατά της τουρκικής καλαθοσφαιρικής ομάδας της Καρσίγιακα, με την αυθαίρετη και έξω από κάθε σύγχρονη λογική, ενέργεια του κατοχικού στρατού να διακόψει τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στα εγκλωβισμένα χωριά του Ριζοκαρπάσου και της Αγίας Τριάδας και να διαπομπεύσει τους ιερείς. Η επιλογή αυτή του κ. Χριστόφια έρχεται να δικαιολογήσει την επιχειρηματολογία που επιστράτευσε η Άγκυρα σε μια προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τα επεισόδια του καλαθοσφαιρικού αγώνα και να θεμελιώσει την πάγια θέση της ότι η ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι αδύνατη.

Η πράξη ωστόσο συντεταγμένων οργάνων των τουρκικών δυνάμεων κατοχής δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να εξομοιωθεί με περιστατικά τυφλού και αδιέξοδου χουλιγκανισμού τα οποία εκ συστήματος προκαλούν ανεγκέφαλοι και ακραίοι οπαδοί ομάδων. Τη θέση αυτή εξάλλου υιοθέτησε και ο πρόεδρος της τουρκικής ομάδας ο οποίος, προς τιμήν του, ομολόγησε ως αθλητικός παράγων ότι τέτοιου είδους περιστατικά καταγράφονται δυστυχώς στους αθλητικούς χώρους.

Η ενέργεια των κατοχικών αρχών δεν εντάσσεται λοιπόν σε μια λογική «μία σου και μία μου» όπως ατυχώς ανέφερε ο κ. Χριστόφιας. Και επισκιάζει εξ ορισμού με τη βαρβαρότητά της, κάθε μορφής γηπεδικό επεισόδιο. Αποτελεί οργανωμένη και σοβαρότατη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων της Καρπασίας και μάλιστα ανήμερα των Χριστουγέννων. Πρόκειται για ενέργεια που αποκαλύπτει το πραγματικό και αποκρουστικό πρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος, που αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους αυτούς που το στηρίζουν και προσπαθούν διαρκώς να το ωραιοποιήσουν.

Θα πρέπει επιπροσθέτως να παρατηρήσω ότι η όλη διαχείριση του θέματος των επεισοδίων στον καλαθοσφαιρικό αγώνα, υπήρξε εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης επιεικώς απαράδεκτη και ερασιτεχνική. Διερωτώμαι ειλικρινά με ποια λογική επιτράπηκε η εμπλοκή στη διερεύνηση των γεγονότων τόσο του συμβούλου του κατοχικού ηγέτη Έρογλου, όσο και των ανδρών των Ηνωμένων Εθνών, η αρμοδιότητα των οποίων περιορίζεται στον έλεγχο της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Υπάρχει ή δεν υπάρχει στις ελεύθερες περιοχές συντεταγμένο και υπεύθυνο κράτος το οποίο έχει κυριαρχική και πλήρη ευθύνη για όσα συμβαίνουν στην επικράτειά του;

Νομίζω πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη ψυχραιμία κάτι που προσιδιάζει στη θεσμική του ιδιότητα. Οι συχνές αναφορές του σε κομματικού τύπου και περιεχομένου συνθήματα τον υποβιβάζουν σε επίπεδο κομματάρχη.

Ο Τάσος Μητσόπουλος είναι βουλευτής Λάρνακας του Δημοκρατικού Συναγερμού,

Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων