Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας κατά Αμερικανίδας βουλευτή και για τη δολοφονία δύο ακόμα κυβερνητικών αξιωματούχων απαγγέλθηκαν κατά του 22χρονου Τζάρεντ Λόφνερ, του άνδρα πυροβόλησε στο Τουσόν της Αριζόνα κατά της Γκάμπριελ Γκίφορντς, στελέχους της Βουλής των Αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα να σκοτώσει έξι άτομα.

Επιπλέον εκκρεμούν ακόμα κατηγορίες και για το θάνατο άλλων πολιτών.
Ο Τζάρεντ Λόφνερ θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα ενώπιον της Δικαιοσύνης στο Φοίνιξ. Προς το παρόν κρατείται από τις ομοσπονδιακές Αρχές.

Εντωμεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι που διερευνούν την υπόθεση ανακοίνωσαν ότι βρήκαν στο σπίτι του δράστη ένα χειρόγραφο στο οποίο αναφέρεται «Σχεδιάζω για το μέλλον» και «Η δολοφονία μου» και το όνομα «Γκίφορντς» μαζί με την -όπως φαίνεται- υπογραφή του Λόφνερ.
Ποιός όμως είναι ο Λόφνερ;

Τα κείμενα που είχε γράψει ο Τζ.Λόφνερ μπορεί να ήταν τα ασυνάρτητα, όμως μαρτυρούν την εμμονή του να έρθει σε επαφή με την Αμερικανίδα βουλευτή των Δημοκρατικών. Επίσης δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κατηγορούμενος παρακολουθούσε την Γκίφορντς, αφού στο σπίτι του βρέθηκε μια επιστολή της Γκίφορντς προς τον Λόφνερ στην οποία τον ευχαριστεί επειδή παρέστη σε μία συγκέντρωσή της το 2007.

Σε ότι αφορά το ψυχολογικό του προφίλ, τα πρώτα στοιχεία της έρευνας περιγράφουν ένα μοναχικό και βασανισμένο αγόρι.

Συμμαθητές του στο Λύκειο στην Τουσόν είπαν ότι του είχε στοιχίσει πολύ η αποπομπή του, πέρυσι, από το δημόσιο πανεπιστήμιο. 


«Πιστεύω ότι σιγά-σιγά βυθίστηκε σε μια ψυχωτική κρίση. Κάτι μέσα του έσπασε. Δεν ήταν πάντα έτσι» έγραψε στο Twitter μια από τις συμμαθήτριές του στο Λύκειο.
Σε μηνύματά της στο διαδίκτυο, η Λίντα Σόρενσον που φοιτούσε στο δημόσιο πανεπιστήμιο έγραφε για τον νέο της συμμαθητή: «Έχουμε ένα σοβαρά ψυχικά ανισόρροπο άτομο στην τάξη μας που με τρομάζει πολύ.

Είναι ένας από τους ανθρώπους, φωτογραφίες των οποίων βλέπεις στις ειδήσεις, όταν έχουν ήδη έρθει στην τάξη με ένα αυτόματο όπλο. Κάθομαι δίπλα στην πόρτα με την τσάντα μου έτοιμη. Εάν το δείτε στις ειδήσεις ένα βράδυ, να ξέρετε ότι εγώ θα έχω βγει νωρίς».

Εν τω μεταξύ, ο στρατός των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι το 2008 είχε απορρίψει αίτηση του άνδρα να υπηρετήσει στο στρατό.

Αισιόδοξοι οι γιατροί για την κατάσταση της υγείας της Γκίφορντς

Καλή, «όσο επιτρέπει ένα τέτοιο περιστατικό», χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας της Γκ.Γκίφορντς, η οποία επιβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση από νευροχειρούργους. Eίναι διασωληνωμένη και παραμένει σε κατάσταση «ήπιου κώματος», ανέφερε ο γιατρός της.