ΤΑ ΔΚΑΡΥΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ: ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΡΟΣ Γ. ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ 

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

New York. Βόμβα στα θεμέλια του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποδεικνύεται, το τεράστιο και άνευ προηγουμένου στις 2000ετη ιστορία του, σκάνδαλο του «Μητροπολίτη»  Τυάνων  Παϊσιου  για την Ορθόδοξη  Ελληνόφωνη Εκκλησία ανά τον κόσμο.  Σήμερα  Τρίτη 11 Ιανουαρίου ’11 η  Πατριαρχική Σύνοδος στην  πρώτη της συνεδρίαση  της  χρονιάς βρέθηκε αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα του σκανδάλου και των συνεπειών του για το σύνολο της Ορθοδοξίας, αν η ηγεσία της δεν προσέξει το βηματισμό και τις αποφάσεις  της στην διαχείριση αυτής της  ζοφερής και δυσώδους υπόθεσης…. Αποφάσεις,   οι οποίες μέχρι στιγμής,  μόνο φως και διαφάνεια δεν έχουν δείξει… μέχρι στιγμής. Αντιθέτως,   μάλλον θολές και βεβιασμένες ενέργειες θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος πως έχουν γίνει με αποχρώσεις ενδείξεις που δείχνουν δυστυχώς προς το παρόν –το τονίζουμε και ελπίζουμε και ευχόμαστε προς αποφυγή και αποτροπή περαιτέρω δεινών της Ορθόδοξης  Εκκλησίας,   τα επόμενα 24ωρα να αλλάξουν τα δεδομένα –  με  προθέσεις συγκάλυψης του σκανδάλου!  Και το ακόμα χειρότερο που μέχρι στιγμής έχει διαφανεί και προκύπτει  είναι  όχι μόνον η  μη απόδοση ευθυνών και  πλήρους  δικαιοσύνης-όπως θα όφειλε να πράξει η ηγεσία της Ορθοδοξίας όπως θα περίμεναν όχι μόνο τα θύματα αλλά και σύσσωμο το Λογικό  Ποίμνιο μετά από τον ορυμαγδό και την καταιγίδα στοιχείων και ντοκουμέντων που έχει στην διάθεση του το Οικουμενικό Πατριαρχείο-   κατά τους ιερούς κανόνες της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας… Ενδεχομένως δε, όπως αποκαλύπτει σήμερα το GreekAmericanNewsAgency να αναζητηθούν  το αίτιο και αιτιατό για τυχόν ευθύνες συγκάλυψης,   με την  απόκρυψη  σοβαρότατων  στοιχείων από τις αμερικανικές αρχές(και τις Ελληνικές αρχές) στοιχείων που στοιχειοθετούν βαρύτατες ποινικές ευθύνες όχι μόνο για τον Μητροπολίτη Παϊσιο αλλά και για άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα κληρικών  ανώτερων  και κατώτερων  αλλά  και λαϊκών(…) Μια υπόθεση που αναμένεται, στο προσεχές διάστημα  στην πορεία του χρόνου προς την διαλεύκανση του σκανδάλου και των υπαίτιων του ενώπιον των Αμερικανικών και Ελληνικών αρχών  ( υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν και θύματα στην Ελλάδα  τα ονόματα των οποίων ακόμα δεν έχουμε αποκαλύψει κατ ουδένα τρόπο)   να αγγίζει και άλλες πτυχές της Ελληνοαμερικανικής κοινότητος ακριβώς διότι είναι αλληλένδετες, περιπεπλεγμένες  και ταυτισμένες οι έννοιες Κοινότητα και Ορθόδοξη  Εκκλησία. Ο Οικουμενικός  Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αρχηγός και πνευματικός  ηγέτης της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο   και η Ιερά  Πατριαρχική Σύνοδος  με κοινοποίηση ως  παραλήπτες   τον Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτο, τον Αρχιγραμματέα  Αρχιμανδρίτη Ελπιδοφόρο (Λαμπριανίδη)  τον εισηγητή (δευτερεύων Ανδρέα)   και το νομικό τμήμα της  Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου έλαβε –όπως είχαμε ήδη γράψει-  την πρώτη επιστολή –βόμβα- εκ μέρους ενός εκ των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης κατά σύστημα και συρροή του Παϊσίου του  48χρονου σήμερα Ανδρέα Γεωργίου.

 

Πρόκειται για  την  επιστολή, με ημερομηνία 10 01 2011, της γνωστής  δικηγορικής εταιρίας  για την ενασχόληση της-και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και ευόδωση –  σε ανάλογες  υποθέσεις  παιδικής  σεξουαλικής κακοποίησης  The Zalkin Law Firm,  LLP από την ανάγνωση της  οποίας  ευθέως προκύπτει ότι  οι συντάκτες της έχουν βαθιά γνώση  όχι μόνον του αντικειμένου αλλά και πρόσβαση σε μια σειρά ευαίσθητων πληροφοριών (άγνωστων προς το παρόν  ενδεχομένως και  στο ίδιο το οικουμενικό Πατριαρχείο)…

Η επιστολή, στο σύνολο της όπως προκύπτει από το προσεκτικά διατυπωμένο κείμενο,  ευθέως και ξεκάθαρα θέτει προ των ευθυνών τους τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο άρα στο σύνολο του και  το Οικουμενικό και την παρούσα Πατριαρχική Σύνοδο!

Ιδού το official επίσημο κείμενο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Πατριαρχική Σύνοδο! Παραθέτουμε το αυτούσιο στα ελληνικά  απόδοση κείμενο

Προς τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο,

Την Αγία και ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

 

Παναγιότατε και Άγιοι Πατέρες,

Η επιστολή αυτή εκπροσωπεί τον Ανδρέα Γεωργίου, έναν επιβιώσαντα από τις επαναλαμβανόμενες πράξεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που προκάλεσε ο αδερφός σας και λειτουργός Μητροπολίτης Παΐσιος Λουλουργάς. Ήδη ο Ανδρέας έχει κάνει γνωστές τις λεπτομέρειες της κακοποίησης σε επιστολή του προς τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επίσης ο Ανδρέας συναντήθηκε με την Πατριαρχική Εξαρχία με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Νικήτα που ήρθε στην Νέα Υόρκη να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς (σ.σ. κατηγορίες) εναντίον του Μητροπολίτη Παϊσίου. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τις λεπτομέρειες της κακοποίησης στην επιστολή αυτή. Καθώς θα πρέπει να γνωρίζετε, οι πράξεις αυτές στον Ανδρέα είχαν σαν αποτέλεσμα την ουσιαστική ζημία του. Ο Ανδρέας πρέπει να λάβει θεραπεία για όσα υπέμεινε.

Το γραφείο μας έχει ουσιαστική εμπειρία στην εκπροσώπηση επιβιωσάντων σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που κακοποιήθηκαν από κληρικούς. Σε αυτή την υπόθεση, η προκαταρκτική έρευνα έχει αναδείξει ισχυρισμούς ότι ο Μητροπολίτης Παΐσιος κατά συρροή περνούσε τα φυσικά όρια των άλλων και προκαλούσε μεγάλο κακό στον πιστό κάθε ηλικίας και ανεξαρτήτως φύλου.  Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι άλλοι κληρικοί και λειτουργοί της Εκκλησίας είτε γνώριζαν την καταχρηστική συμπεριφορά, είτε ήταν γνώστες γεγονότων που θα έβαζαν σε σκέψεις κάθε λογικό άνθρωπο ότι υπήρχε κακοποίηση.

Καθώς ο φόβος και η ντροπή μπορεί να είχε κάνει παλιότερα τα θύματα του Μητροπολίτη Παΐσιου να σιωπήσουν, τώρα αυτό ανήκει στο παρελθόν. Από την εμπειρία μας, όσο πιο σύντομα απαντήσετε ευσπλαχνικά στους επιβιώσαντες της αδικίας που διεπράχθη από τον Μητροπολίτη Παΐσιο, τόσο πιο σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία θεραπείας των θυμάτων και της εκκλησίας. Η αγνόηση και η καθυστέρηση εξυπηρετεί μόνο στην κατασπατάληση του ηθικού κύρους της εκκλησίας.

Αναφορές στον τύπο κάνουν λόγο ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε εντολή στον μητροπολίτη Παΐσιο να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες. επίσης έχει αναφερθεί ότι το Πατριαρχείο σχεδιάζει να αναδιοργανώσει το Μοναστήρι στην Αστόρια και τα μετόχια του σε ολόκληρη την Αμερική διοικητικά, οικονομικά και νομικά. Ωστόσο, τίποτε δεν έχει γίνει για να αντιμετωπιστεί ο ανθρώπινος πόνος. Είναι λογικό να συμπεράνουμε από αυτές τις αναφορές ότι η Εκκλησία μέχρι σήμερα ανησυχεί περισσότερο για την πιθανότητα  ύπαρξης σκανδάλου, παρά να απαντήσει στους επιβιώσαντες και στις οικογένειές τους.

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να έρθετε σε διάλογο μαζί μας, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια φιλεύσπλαχνη απάντηση στον Ανδρέα και σε άλλους που τους έχει γίνει κακό από τον Μητροπολίτη Παΐσιο.

Για οποιαδήποτε ερώτησή σας, επικοινωνήστε απευθείας μαζί μας το 212-889-1300. Περιμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας.

Φιλικά

Δικηγορική εταιρία Zalkin

ΥΠΟΓΡΑΦΗ:  Irwin M. Zalkin

Κοιν: Δευτερεύων Ανδρέας  (μέσω e-mail)

Αρχιγραμματέας: Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος Λαμπριανίδης (μέσω e-mail)

Θεόληπτος Ικονίου (μέσω e-mail)

Νομικό τμήμα, Μοναστήρι Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

 

Από την επιστολή,  την οποία αποκαλύπτουμε σήμερα  κατ αποκλειστικότητα  και παρακάτω αναλύουμε με βάση  τις πληροφορίες και το ρεπορτάζ,   όπως θα διαπιστώσετε, από την προσεκτική  ανάγνωση και μελέτη  του κειμένου –για εμάς που μετά από την 8χρονη μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα από την οποία δεν έχουμε αποκαλύψει  ούτε το 3% όσων έχουμε στην διάθεση μας  και γνωρίζουμε σε βάθος και όσο κανένας άλλος τις γκρίζες και σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης αυτής –  προκύπτουν  αβίαστα και ευανάγνωστα τα εξής συμπεράσματα:

  1. Οι συντάκτες της είναι άριστα και σε βάθος καλά  πληροφορημένοι όχι μόνο  για το σκάνδαλο, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα,  τους πρωταγωνιστές,  τους καταγγέλλοντες  και τον φερόμενο ως κατηγορούμενο για τις  κατά σύστημα και κατά συρροή παράνομες και έκνομες πράξεις του Μητροπολίτη Παϊσιο (Λουλουργά), αλλά κυρίως –και αυτό είναι το ιδιαίτερο στοιχείο που αξίζει να σταθεί οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον – για την δομή και την διοίκηση της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας και τούτο έχει  ιδιαίτερα μεγάλη και βαρύνουσα μεγάλη σημασία… Γιατί; Θα το δούμε παρακάτω.
  2. Αν και η επιστολή αυτή εκπροσωπεί  στην παρούσα φάση μόνον τον Ανδρέα Γεωργίου εν τούτοις  για πρώτη φορά γίνεται αναφορά  σε επίσημο νομικό κείμενο και για άλλα θύματα με ότι αυτό σημαίνει….
  3. Θύματα, τα οποία όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από καλά διασταυρωμένες πληροφορίες και πηγές  μας , φαίνεται να  βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία ξεχωριστά και διαχωρισμένα για την κάθε υπόθεση αυτή και με άλλα θύματα! Και μάλιστα θύματα τα ονόματα των οποίων ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί κατά κανένα τρόπο. Ούτε έχουν αναφερθεί από την παρούσα δημοσιογραφική έρευνα…
  4. Από τις προσφωνήσεις, προσαγορεύσεις αλλά και τους  συγκεκριμένους παραλήπτες καθώς  και τις  πρώτες  μικρές,  αλλά πολύ ενδεικτικές,  λεπτομερείς αναφορές σε λεπτομέρειες,  φαίνεται να γνωρίζουν ποιοι; και σε ποιο; βαθμό εμπλέκονται και διαπλέκονται με τον  ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτή υπόθεση…
  5. Τούτο πρακτικά  σημαίνει ότι, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, συγκεντρώνονται προσεκτικά και με διακριτικότητα  όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αναζητήσουν ευθύνες  για συνένοχους στις πράξεις αυτές (του Παϊσίου) ή ακόμα και αιτίες με βάση πράξεις και αποφάσεις,   για απαγγελία εκ μέρους των αρχών,   της βαρύτατης για  την Ορθόδοξη Εκκλησία ευθύνες  όχι μόνον για συνενοχή αλλά κυρίως για την συγκάλυψη του σκανδάλου!
  6. Από τα σημεία αιχμής της επιστολής, αν και τεχνηέντως λιτή η επιστολή κατά το «όσο λιγότερα λές  τόσο περισσότερα  υπονοείς »  προκύπτει επίσης ότι αυτή η επιστολή πριν προχωρήσει στα επόμενα βήματα καλεί το Πατριαρχείο σε διάλογο και συνεργασία για την απόδοση των ευθυνών εκεί που ανήκουν καθώς και την τιμωρία τους όχι μόνον από την Πολιτεία αλλά και από την Εκκλησία.
  7. Από τον χρόνο αποστολής της επιστολής, 10.01.2011 μια ημέρα πριν την έναρξη  μιας ακόμα κρίσιμης συνεδρίασης της Πατριαρχικής Συνόδου  επίσης εκείνο που επίσης προκύπτει αβίαστα  ότι οι συγκεκριμένη εταιρία γνωρίζει πολύ καλά τα τεκταινόμενα και διαγενόμενα είτε υπό το φως είτε αυτά που συμβαίνουν και λαμβάνουν χώρα στο θολό και σκοτεινό παρασκήνιο…
  8. Οι προσεχτικά νομικά  διατυπωμένες  αναφορές εμπεριέχουν ένα σαφές αλλά κραυγαλέο  μήνυμα προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο  και προς την Ιερά  Πατριαρχική Σύνοδο:  Φροντίζετε-εσείς ως ηγεσία της Ορθόδοξης  Εκκλησίας-   μόνον για την αναδιοργάνωση και την ανασυγκρότηση (εκκλησιαστικά και διοικητικά)  αλλά δεν κάνετε τίποτα για να απαλύνεται τον πόνο των  θυμάτων!
  9. Επομένως, αν δεν υπάρξει απόδοση ευθυνών και τιμωρία όπως ευθέως φαίνεται να ζητείται χωρίς να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της διοίκησης και των αποφάσεων, φρονούμε κατά τους ιερούς κανόνες της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας, είναι σχεδόν βέβαιο πως  θα εγερθούν αιτήματα όχι μόνο οικονομικής αποζημίωσης! Αν και αυτό  δεν αναφέρεται, αλλά  είναι σαφές και ολοφάνερο ότι το δια ταύτα και ζητούμενο από αυτή την επιστολή η οποία χαρακτηρίζεται από ηπιότητα, (σφάζει όμως με το βαμβάκι) είναι όχι μόνο η συνεργασία αλλά και για πρώτη φορά οικονομική αποζημίωση των θυμάτων. Προς το παρόν τίθεται επίσημα από τον 48χρονο Ανδρέα Γεωργίου -τον οποίο σε πρώτη φάση- εκπροσωπεί η συγκεκριμένη επιστολή που έπεσε ως βόμβα προς την Πατριαρχική Σύνοδο!

Η  συγκεκριμένη επιστολή, σε ορισμένους καλά πληροφορημένους κύκλους στο Φανάρι έπεσε ως βόμβα αντιθέτως σε άλλους κύκλους  ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Ο  ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε,   σχεδόν την περίμενε από ημέρα σε ημέρα αφού είχε ενημερωθεί με μυστική άκρως  απόρρητη  επιστολή που του δίδει πρόσβαση με μια σειρά πληροφοριών… Επομένως ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κ. Βαρθολομαίος δεν δύναται να ισχυριστεί στο μέλλον για όσα θα επακολουθήσουν –γιατί , όπως έχουμε γράψει και αποκαλύψει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2010,  έρχονται πολλά και ήδη στο παρασκήνιο υπάρχουν ραγδαίες και σοβαρές εξελίξεις –  το προσεχές διάστημα….

 

Για ακόμα μια φορά  θα τονίσουμε ότι  σε αυτή την υπόθεση και το τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύψαμε από της 28.10.2010, όταν οι γνωστοί κύκλοι της ανωμαλίας και της συστηματικής  παραπληροφόρησης  των ελλήνων της Αμερικής μας κατηγορούσαν ασύστολα με τις γνωστές ύβρεις και συκοφαντίες που διέχεαν με τον γνωστό μηχανισμό κατασυκοφάντησης  και  τους οποίους θα δούμε στην συνέχεια της έρευνας ένα προς   ένα,  όλα  τα εμπλεκόμενα άτομα  των οποίων ήδη διερευνάται από τους νομικούς των θυμάτων -αλλά και τις αμερικανικές  αρχές που εξακολουθούν να παρακολουθούν την υπόθεση αυτή  παρά τους αντίθετους ψευδείς ισχυρισμούς των εμπλεκομένων που προβάλλονται και παραπληροφορούν τον Πατριάρχη και την Σύνοδο-  η ανάμιξη τους σε αυτή την υπόθεση, και αυτό που αναζητείται η τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες τους!

Όπως είχαμε γράψει ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν κινηθεί, από καιρό πριν,   οι νομικές  διαδικασίες εκ μέρους των θυμάτων για την αναζήτηση ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση. Τα όσα θα αποκαλύψουμε τα προσεχή 24ωρα θα μας επιβεβαιώσουν για ακόμα μια φορά. Μείνετε  εδώ  οι εξελίξεις είναι ενδιαφέρουσες και σηματοδοτούν πολλές και σοβαρές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

 

Ως κατακλείδα και επίλογο  σε αυτό το ρεπορτάζ θα τονίσουμε ότι,   και αυτό οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψη του όχι μόνον ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πνευματικός ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Βαρθολομαίος  αλλά και  συνολικά η  Πατριαρχική  Σύνοδος    μια  ακόμα λάθος κίνηση  εκ μέρους του Πατριαρχείου φρονούμε ότι οι επερχόμενες εξελίξεις ενδεχομένως να αποτελέσουν την  θρυαλλίδα  που θα επιφέρει πολλά και συσσωρευμένα δεινά στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεινά που θα επιφέρουν οι ραγδαίες εξελίξεις με ενέργειες που ως αποτέλεσμα τους- ακριβώς επειδή  είναι πρωτόγνωρο  το μέγεθος του σκανδάλου ασχέτως του γιατί; δεν έχει και γιατί; Αυτό θα το δούμε με στοιχεία και αποκαλύψεις συγκεκριμένες  δεν έχει  δοθεί η δέουσα σημασία(ακόμα ) από τα ελληνικά ΜΜΕ σημασία με την προβολή- θα έχουν την αλλαγή του status quo στην κορυφή της Ορθοδοξίας. Σκάνδαλο που θα επιφέρει ένα τέτοιο ντόμινο εξελίξεων που τότε το σκάνδαλο και οι αποκαλύψεις που θα προκύψουν δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε να θεωρηθεί   εφάμιλλο με εκείνο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας  γιατί υπάρχουν στα συρτάρια τις βιβλιοθήκες και τα επτασφράγιστα ερμάρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και δυστυχώς επί  Πατριαρχείας  του κυρίου Βαρθολομαίου   άλλα ακόμα μεγαλύτερα σκάνδαλα που το Πατριαρχείο έχει αποκρύψει και συγκαλύψει όπως εκείνο του Μητροπολίτη Λέρου και Καλύμνου… Σκάνδαλα άλλα ακόμα μεγαλύτερα με σκάνδαλα  που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και κρατούνται ως επτασφράγιστα μυστικά και έχουν αποσιωπηθεί εδώ και χρόνια…  Σκάνδαλα που έκαναν άξιους  Ιεράρχες και Μητροπολίτες του Φαναρίου  όπως ο Ικονίου Θεόληπτος, ο Φιλαδελφείας Μελίτων και άλλοι Ιεράρχες που συναποτελούσαν  μέλη αντίστοιχων επιτροπών με εκείνη της  πατριαρχικής εξαρχίας υπό τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα,   που επίσης είχαν πάει να διερευνήσουν άλλες, παρόμοιες ή  ακόμα πιο σοβαρές υποθέσεις από το σκάνδαλο Παϊσίου, να κλαίνε με δάκρυα που έμοιαζαν ποταμοί. Ποταμοί δακρύων συμπεριλαμβανομένων και των μελών της παρούσας Πατριαρχικής Εξαρχίας  που όμως δεν έχουν ξεπλύνει την ντροπή για τα σκάνδαλα που σκιάζουν και  μαυρίζουν ίσως μια από τις λαμπρότερες σελίδες   της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  Αυτή η υπόθεση της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου  στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, και το σκάνδαλο που την συνοδεύει με τις ακατανόμαστες έκνομες (κατά τους ιερούς κανόνες ) και παράνομες (κατά τους νόμους της πολιτείας και το κοσμικό δίκαιο)   πράξεις  του Παϊσίου ίσως αποτελεί την μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ηγέτης της ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας  Βαρθολομαίος ο Α, ότι και σθένος έχει. Και ηγέτης δίκαιος και ακριβοδίκαιος  είναι!  Και  όμηρος κανενός και καμίας βρόμικης αυλής δεν είναι!  Δεν έχει παρά να το αποδείξει εμπράκτως όχι βάζοντας σε ένα τσουβάλι και πετώντας στον απέραντο ωκεανό Παϊσιο και Βικέντιο!  Χωρίς απόδοση ευθυνών και διαφάνεια στις αποφάσεις που λαμβάνονται – όπως συνέβη πρωτόγνωρα πράγματα για την ορθόδοξη παράδοση –  στην ανακοίνωση των αποφάσεων.  Στηρίξαμε, προσωπικά επί 25 συναπτά έτη με την πένα μας,  το Οικουμενικό Πατριαρχείο  ως  ιστορικό θεσμό, το ίδιο και τον συγκεκριμένο ηγέτη και τούτο θα συνεχίσουμε να πράττουμε πέρα και πάνω από συναισθηματισμούς. Αλλά δεν πρόκειται επ’ ουδενί  να αποδεχθούμε συμψηφισμούς ευθυνών –ακριβώς γιατί ξέρουμε όσο κανείς άλλος και σε βάθος αυτή την υπόθεση –  συγκάλυψη και ατιμωρησία των υπευθύνων αυτού του άνευ ιστορικού προηγουμένου σκανδάλου για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Σκάνδαλο που τραυματίζει όχι μόνο την  Εκκλησία ως διοικητικό Σώμα αλλά κατακρεουργεί στην κυριολεξία  το ήθος και το κύρος  των  Ορθόδοξων Ιεραρχών μας στο σύνολο τους!  Γιατί ο κόσμος(δηλαδή το Λογικό  Ποίμνιο) αυτό που κάνει στο άκουσμα τέτοιων σκανδάλων –και μάλιστα με αδιάσειστα και ατράνταχτα  στοιχεία όπως αυτά της παρούσας θολής και σκοτεινής υπόθεσης – όταν βλέπει ατιμωρησία ή να πέφτουν  στα μαλακά αυτό που λέει πολύ απλά –και ευτυχώς δεν ισχύει  σε όλες  τις περιπτώσεις και για  όλους,  γιατί υπάρχουν και έντιμοι,  Άγιοι πραγματικά Ιεράρχες που διάγουν βίο ενάρετο λιτό και βηματίζουν ως όσιοι μετά λεόντων στην άνυδρη έρημο του κόσμου  – «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάνει…όλοι τα ίδια είναι…. Όλοι τα ίδια κάνουν… κτλ».

Ελπίζουμε αυτή την φορά ίσως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α’  επειδή έτσι και αλλιώς γράφει την δική του ιστορία στις σελίδες της 2000ετους πορεία του θεσμού,  να βρει τον τρόπο  και το σθένος που θα τον κρατήσει εκεί που με κόπο είναι η αλήθεια,  ύψωσε όχι τον εαυτό του -γιατί ο ίδιος από την φύση είναι σεμνός, λιτός και ταπεινός-  αλλά το Θεσμό του  Πατριαρχείου και το έκανε αληθινά  να φεγγοβολά πραγματικά ως φάρος φωτεινός στα πέρατα της οικουμένης. Φάρος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.  Το δύσκολο δεν είναι να ανέβεις. Το δύσκολο είναι να κρατηθεί εκεί ψηλά. Όσο πιο ψηλά τόσο μεγαλύτερο το βάθος του γκρεμού και ακόμα μεγαλύτερη  η πτώση και το βάθος που θα καταπέσεις…  Αν σε ζαλίσει το ύψος και χάσεις το μέτρο, εκεί που ψηλά που βρίσκεσαι και ατενίζεις τον κόσμο με τα μάτια του κόσμου και χάσεις  τον λόγο και την αιτία που ανέβηκες στην υψηλότερη κορυφή, που στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να είναι άλλος λόγος και άλλη αιτία από την δόξα  του Τρισυπόστατου Τριαδικού Θεού και η  πλήρωση των γραφών και του Ευαγγελίου, τότε το τέλος είναι σχεδόν  προδιαγεγραμμένο όχι μόνον κατά τις ρήσεις του Ευαγγελίου αλλά και κατά τις προφητείες…  Ας ελπίσουμε ότι οι προσεχείς κρίσιμες  αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Πατριαρχικής Συνόδου  είτε θα επιβεβαιώσουν  ότι ζούμε σε περίοδο όπου τα σημεία των καιρών  και ο καιρός γαρ εγγύς … είτε με τις αποφάσεις τους (Οι ιεράρχες μας) ως αληθινός φάρος πνευματικός που ακτινοβολεί στα πέρατα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας  θα δώσουν ελπίδα και ζωή  στους πιστούς  και στους απελπισμένους… όχι μόνο αυτής της ζοφερής υπόθεσης αλλά στο σύνολο Σώμα της Καθ όλου Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε μια περίοδο όπου ο κόσμος πράγματι έχει ανάγκη από την ελπίδα στον θεό και τους Λειτουργούς του Υψίστου  να δίδουν το παράδειγμα και να αποδεικνύονται άξιοι της Χάρης που έχουν λάβει δια της Ιερωσύνης πολλώ δε  μάλλον  της  Αρχιερωσύνης τους. {Το κείμενο θα συμπληρωθεί -εντός των προσεχών ωρών- με νεότερα στοιχεία από το ρεπορτάζ που είναι σε εξέλιξη}

Το ρεπορτάζ και η έρευνα συνεχίζεται…