ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ

ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ*

 Με λύπη και απαγοήτευση απευθύνομαι σε σένα, για να σου θυμίσω κάποια πράγματα που με το πέρασμα του χρόνου ίσως έχουν ξεχαστεί – από σένα – αλλά για μας, που σε στηρίξαμε στα πρώτα σου βήματα, τα θυμόμαστε και μένουν ανεξίτηλα, όταν άγνωστος εσύ στην Ομογένεια, παρουσιάστηκες ένα βράδυ, εδώ και 16 περίπου χρόνια, στο Κρητικό Σπίτι στο Σικάγο, στις εκλογές της Ομοσπονδίας και με χαρά σε δεχτήκαμε, και πιστέψαμε σε αυτά που με μειλίχιο  τρόπο έκφρασες και σε εκλέξαμε πρόεδρό της, χωρίς ποτέ να φανταστούμε ότι μετά από όλα αυτά θα έφερες αναστάτωση στην Ομογένεια με τις αψυχολόγητες ενέργειές σου.

Δώδεκα χρόνια σε στηρίζαμε στην Ομοσπονδία, δείχνοντας το σεβασμό μας και την ανοχή μας, όλοι όσοι είχαμε συστρατευτεί να υπηρετήσουμε την Ομογένεια, να προωθήσουμε τα εθνικά μας θέματα, τα θέματα της Πατρίδας, της Ελληνικής μας κοινωνίας, και όχι μόνο, και πολλές φορές με ψυχικό κόστος. Πέρασαν τα χρόνια και σου συμπαρασταθήκαμε με ειλικρίνεια.

Όλοι οι «φίλοι» σου, αγωνιστήκαμε στη Νέα Υόρκη, όταν έγινε το περιφερειακό Συνέδριο του ΣΑΕ και σε στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να εκλεγείς και να αναδειχτείς Συντονιστής στο ΣΑΕ Αμερικής.

Ύστερα από την εκλογή σου, περιμέναμε ως όφειλες, να συμπαρασταθείς στην Ομογένεια και να συνεργαστείς μαζί της, καθώς και με την Ομοσπονδία και τον Πρόεδρό της, και ενωμένοι να υλοποιήσουμε τους στόχους και τους σκοπούς, για τους οποίους οραματιζόμαστε, όλα αυτά τα χρόνια.

 

Αντί αυτού, και παρά τις υποσχέσεις, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό και για άλλους κρίθηκε και κρίνεται αρνητικό και ισοπεδωτικό.

Πάραυτα το αποτέλεσμα είναι να διχάζεται ο Απόδημος Ελληνισμός και να διακατέχεται από το μεμψίμοιρο χτικιό της διχόνοιας, όταν με έκπληξη και θλίψη είδαμε πρώτα στη διάρκεια της θητείας σου στο ΣΑΕ να μην συνεργάζεσαι με την Ομοσπονδία.

Στη συνέχεια γίναμε μάρτυρες πολλών παρατυπιών και πολεμικής εκ μέρους σου και του περιβάλλοντός σου και ιδιαίτερα με την ξέφρενη ενέργεια των δύο κυριών υπαλλήλων του ΣΑΕ, όταν στη συνεδρίαση του Δημαρχείου για την Παρέλαση την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, οι δύο κυρίες, που τις πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, από το υστερημά του, να βρίσκονται εκεί, σε ώρα εργασίας, και να διεκδικούν την διεξαγωγή της Πανομογενειακής μας Παρέλασης συμπληρώνοντας και τη σχετική αίτηση, της οποίας έχουμε αντίγραφο. Αιδώς Αργείοι ή αχρείοι;

Τι και ποιούς αντιπροσωπεύουν οι κυρίες αυτές; Αν πήγαν μόνες τους και με την ενέργειά τους κινδυνεύει να διασαλευτεί η ενότητα της Ομογένειας πρέπει να τις επαναφέρεις στην τάξη και με επιστολή σου να ζητήσεις συγνώμη από την οργανωμένη Ομογένεια.

Αν πάλι, εσύ τις έστειλες τότε φέρεις μεγάλη ευθύνη. Ωφείλεις να δώσεις εξηγήσεις.

Η ισοπέδωση και η «πολεμική» δεν είναι πάντα η καλλίτερη λύση κι ούτε αποτελεί δικαιολογία επειδή το Γραφείο σας δεν παράγει έργο, όπου σπαταλούνται ασκόπως χρήματα, και μάλιστα τώρα που τα έχει ανάγκη η πατρίδα μας, μόνο για τραπεζώματα και μισθούς των πλουσιοπάροχα αμοιβομένων υπαλλήλων του ΣΑΕ, χωρίς ουσιαστικό έργο, και να επέρχεται μια απαξίωση σε βάρος σου και σε βάρος του ΣΑΕ, όπως αυτό φαίνεται μέσα από διάφορα αρνητικά κείμενα που κατά καιρούς διαβάζουμε στα ΟΜΜΕ και από τις έγγραφες καταγγελίες των 8 μελών από τα 10 του Συντονιστικού σου Συμβουλίου, που έχουν καταδικάσει τις πρακτικές σου, αναφέροντας ότι αυθαιρετείς και διχάζεις με απερισκεψία την Ομογένεια.

Το αποκορύφωμα του ατοπήματός σου, υπήρξε και αυτό το γεγονός, όταν την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου το βράδυ, ενώ το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας συνεδρίαζε στα γραφεία του, στον ίδιο όροφο του κτηρίου, που τυχαίνει να έχει τα γραφεία της, στην διεύθυνση 801 W. Adams, Greek Town, εσύ συγκέντρωσες κάποιους στα Γραφεία του ΣΑΕ – και το έχεις κάνει πολλές φορές – των οποίων Γραφείων – τα έξοδα πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, για να δημιουργήσεις άλλη οργάνωση, την Ενωμένη Ελληνοαμερικανική Κοινότητα Σικάγου, σύμφωνα με τα στοιχεία που βρήκαμε στο γραφείο του Secretary of  State και να διεξαγάγεις την παρέλαση.

Δηλαδή με τις συγκεντρώσεις που γίνονται στα Γραφεία του ΣΑΕ (Ελλάδας) υποσκάπτεις τα θεμέλια της οργανωμένης Ομογένειας, αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα. Δεν βρέθηκε κανένας να αντιδράσει; Βέβαια βρέθηκε ένας! Ο Χρήστος Τομαράς και μπράβο του, που αντέδρασε και αποχώρησε από την συνεδρίαση.

Πού πήγαν τα μεγάλα λόγια, όλα αυτά τα χρόνια, και οι υποσχέσεις; Ή ήταν ένα όνειρο απατηλό που πούλαγε και μόνο για κατανάλωση, για να τακτοποιήσουμε κάποια πράγματα;

Ειλικρινά ευελπιστούσαμε και ελπίζαμε, σε μια επικοδομητική και πρακτική προσέγγιση, επί όλων των θεμάτων, ιδιαίτερα στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας, των Ομογενειακών Οργανώσεων και του ΣΑΕ.

Η επιτυχής προσέγγιση, αυτών των σχέσεων, δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα. Προϋποθέτει όμως σεβασμό και συνεργασία, για να υπάρξει ηρεμία μεταξύ των οργανώσεων και του ΣΑΕ. Αν δεν είναι αρμονική για διαφορετικούς λόγους, απαξίωσης, φιλοδοξιών και μικροσυμφερόντων, τότε έχουμε αποτύχει ως Ελληνισμός και η Ομογένεια θα μας κρίνει και θα μας επιρρίψει ευθύνες για ολιγωρία και για την πολεμική που ασκούμε.

Πέρα απ’ αυτά, το θέμα δεν είναι αν μας αρέσει αυτό το Προεδρείο ή αν κάποιο άλλο στη θέση του, θα ήταν καλλίτερο. Το βέβαιο είναι ότι εάν και εφόσον οι ισοπεδωτικές «επιθέσεις» συνεχιστούν, και το επόμενο Προεδρείο δεν θα αρέσει.

Και έπειτα από ποιον πρέπει να πάρει άδεια, η οργανωμένη Ομογένεια, για να δρα; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά, από έναν άνθρωπο που έχει περάσει τα εβδομήντα;

Τα χρήματα δεν αποτελούν όπλο για πισωγυρίσματα και ισοπέδωση των πάντων. Το μεγαλύτερο όπλο για να προχωρήσει η Ομογένεια είναι το ήθος και το πιστεύω για ενότητα και ο σεβασμός στους θεσμούς και στα εκλεγμένα όργανα, είτε μας αρέσει είτε όχι!

Παραλήψεις πάντα και παντού γίνονται. Το θέμα είναι να τις αναγνωρίζουμε και να τις διορθώνουμε. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε συνεργασία, ενότητα όπως είπαμε, όραμα, και όχι επιθετική αλλά καλοπροαίρετη διάθεση.

Σε καλώ να σταματήσεις κάθε ενέργεια που θα διχάσει την Ομογένεια. Η Ομοσπονδία είναι εδώ ΔΥΝΑΤΗ και ΕΝΩΜΕΝΗ, παρόλη την πολεμική, τις αστείες και γελοίες μηνύσεις, τις ανέντιμες και κακόβουλες δημοσιεύσεις, έτοιμη για συνεργασία – όπως πράττει με όλους τους φορείς, την Εκκλησία, την ΑΧΕΠΑ κ.ά. και έπραξε όλο το διάστημα της δράσης της – για επικοδομητικό διάλογο και Ομογενειακό έργο.

Θα επανέλθω, αν χρειαστεί με στοιχεία που θα πονέσουν κάποιοι και δεν θέλω. Για να συνεννοούμαστε! Δεν αντέχει άλλο η Ομογένεια τις διασπαστικές κινήσεις και τη μονοπώληση των θεμάτων της. Ο καθένας έχει χώρο να προσφέρει στα κοινά, χωρίς παροξυσμούς και αλαζονείες.

* Ο Δημήτρης Ν. Γεωργακόπουλος είναι Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων του Ιλλινόϊς και υπήρξε για 12 χρόνια Γεν. Γραμματέας κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του Θ. Σπυρόπουλου στην Ομοσπονδία.