Του Δημοσθένη Μαρίνου, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται, όπως όλα δείχνουν, η πανεπιστημιακή κοινότητα και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος. Μετά τη «σταυροφορία» κατά της οικογενειοκρατίαςστα ΑΕΙ και ΤΕΙ που ξεκίνησε ο κ. Πανάρετος, την «απάντηση» της ακαδημαϊκής κοινότητας μέσω διαρροών για τον δικό του διορισμό σε Τμήμα στο οποίο προϊστατο η γυναίκα του, το συγκρότηση μετώπου από κοινού με την Άννα Διαμαντοπούλου κατά των πρυτάνεων, την αποπομπή του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Αχιλλέα Μητσού, και τις καταγγελίες των πανεπιστημιακών για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο Γιάννης Πανάρετος στον τομέα των κονδυλίων, το τελευταίο επεισόδιο μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο.

Εκεί, στο προσωπικό blog που εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί ο Γιάννης Πανάρετος, εμπνευστής της διαδικασίας «opengov» για τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης στην κρατική μηχανή, και σε άρθρο με τίτλο «Λογοκλοπή και εντυπώσεις», ο επί σειρά ετών στενών συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, δεν αφήνει αναπάντητο κανένα σημείο της κριτικής που του ασκείται. Και, την ίδια στιγμή, αναπτύσσει τις απόψεις του για το σύνολο των μεγάλων, εκκρεμών θεμάτων στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ο επίλογος του κειμένου του ωστόσο, αρκούσε για να… βάλει φωτιά στους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας οι οποίοι τον διάβασαν, και να ετοιμάζουν πλέον την απάντησή τους, προφανώς στους ίδιους υψηλούς τόνους.

«Το πανεπιστήμιο δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ, υπάρχει για την κοινωνία. Και όταν στην κοινωνία υπάρχει η απαίτηση της διαφάνειας, της εξυγίανσής του, και της δομικής αλλαγής του, δεν μπορείμερίδα των μελών του να συμπεριφέρεται σαν τον πορτιέρη ενός κλειστού κλαμπ».

Δηλαδή, από τους «κοπρίτες» του Θεόδωρου Πάγκαλου, όπως αποκάλεσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παπανδρέου τους δημοσίους υπαλλήλους, περάσαμε στους «πορτιέρηδες» καθηγητές! Η συνέχεια… επί της οθόνης.