Του Ρωμύλου Κομνηνού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Ούτε στα όνειρά τους δεν θα έβλεπαν οι προϊστάμενοι των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού και του ΕΟΤ ανά τον κόσμο, εν μέσω κρίσης και περικοπής δαπανών, να ταξιδεύουν από την πόλη τους στην Αθήνα, για να ακούσουν τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, να τους λένε γνωστά και τετριμμένα: Για «την Ελλάδα που θέλουμε», «την Ελλάδα που επικοινωνούμε», τον ρόλο των Γραφείων Τύπων, λες και… τώρα θα τα μάθουν οι έμπειροι πλέον προϊστάμενοί τους.

Αυτό που θα έπρεπε, κατ’ αντιστοιχία να κάνει ο Πρωθυπουργός, ήταν να καλέσει στην Αθήνα όλους τους πρέσβεις της Ελλάδας στο εξωτερικό, πριν μεταβεί στο Ερζερούμ, προκειμένου να μιλήσει στους πρέσβεις της Τουρκίας ανά τον κόσμο.

Είναι μεγάλος υποβιβασμός και προσβολή για την ελληνική διπλωματία, οι Τούρκοι πρέσβεις να γνωρίζουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό από κοντά, να τον έχουν ακούσει και να του έχουν μιλήσει δια ζώσης, ενώ οι Έλληνες ομόλογοί τους, να μην έχουν δει τον κ. Παπανδρέου, παρά μόνο στην τηλεόραση!

Σκεφτείτε την ατμόσφαιρα που θα επικρατούσε, για παράδειγμα, σε μια συνάντηση των πρέσβεων Ελλάδας και Τουρκίας στη Βιέννη. «Πολύ συμπαθής ο Πρωθυπουργός σας», να λέει ο Τούρκος πρέσβης, και να απαντάει ο Έλληνας: «Πως είναι από κοντά; Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ». Ελλάς, το μεγαλείο σου…