Του Βασίλειου Σταθάκου, Επίτιμου προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Για να χαραχθεί μια στρατηγική μελλοντικής εξέλιξης μιας κοινωνίας, και εν προκειμένω της ελληνοαμερικανικής κοινότητας Βορείου αλλά και Νοτίου Αμερικής, απαραίτητο στοιχείο θεωρείται η επίγνωση της πολύπλευρης πραγματικότητας σήμερα, αλλά και της ιστορικής εξέλιξης και διαδρομής από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας των πρώτων ομογενών, να είσαι ενήμερος από τα όνειρα και ιδίως τις αμέτρητες δυσκολίες προσαρμογής σ’ ένα καινούργιο κόσμο με τις δικιές του άγνωστες ιδιαιτερότητες, όπως γλώσσας, νομολογίας και εθίμων με διαφορετική προέλευση, όλα βέβαια που συνέθεταν πολλές φορές και μια άγνωστη και επικίνδυνη αντιπαλότητα.

Έτσι οι πρόγονοί μας σαν πρώτοι, αλλά και εν συνεχεία σύνολα μεταναστών στα διάφορα κέντρα της αχανούς Αμερικής, με την εργατικότητά τους και την πάγια νομιμοφροσύνη της, απεδείχθησαν και αναγνωρίστηκαν σαν θετικοί συντελεστές στο κοινό όνειρο όλων των μεταναστών να πραγματοποιήσουν το ιδιαίτερο όνειρό τους και σαν άτομα, αλλά και σαν επί μέρους κοινότητα. Οι Έλληνες σχεδόν πρώτοι άφηναν τα θετικά σημάδια της μεγάλης τους καταγωγής και παντοιοτρόπως απεδείχθησαν  αντάξιοι απόγονοι των ελληνικών αξιών που καθένας μας κουβαλάει στα απέραντα σημεία της κάθε φιλόξενης γης του, του τόπου και χώρου που τυγχάνει φιλοξενούμενος. Χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις χρονικά ήταν βασικοί μέτοχοι πραγμάτωσης του ονείρου τους. Ζούσαν και εξέπεμπαν “The American Dream” της επιτυχίας, όντες χρήσιμοι και απαραίτητοι της εδώ κοινωνίας, αλλά και της πατρίδας καταγωγής των. Έτσι, ενώ εδώ διεκδίκησαν τον τίτλο ότι οι καλύτεροι Έλληνες είναι και οι καλύτεροι Αμερικανοί, για δε την επίσημη Ελληνική πολιτεία, ότι είναι δυο φορές Έλληνες.

 

Ο ελληνισμός όμως, όπου γης, από την μοίρα του δεν είναι μια στατική μορφή αυτή καθ’ εαυτή, αλλά και σαν κομμάτι στην συμπόρευσή του με άλλες ευρύτερες κοινωνίες στην ευρύτερη ανθρωπότητα, αλλά είναι μια διαρκής εξελικτική παρόρμηση προς το ανώτερο, προς το τελειότερο, ηγείται μιας προσπάθειας καθημερινής προόδου, τρόπου ζωής και ανάτασης ανθρώπινων αξιών.

Με βάση τις παραπάνω παρακαταθήκες και κληρονομικό μας χρέος, σήμερα στην Αμερική, την δύναμη που διαβουλεύεται την μοίρα του κόσμου ευρύτερα, και που η ελληνοαμερικανική κοινότητα σαν το πλέον εύρωστο κομμάτι έχει θέση, είναι ανάγκη για μια νέα αναδιάρθρωσή μας, μια οργανωτική δομή που ανταποκρίνεται αλλά και υπηρετεί μια εξελικτική πραγματικότητα, μέσα στην οποία βαθμηδόν προσαρμόζεται στην επιτακτική ανάγκη της αλήθειας, όπου από το Hellenic American Community του χθες γίνεται The American-Hellenic Community του αύριο, του μέλλοντος. Και ενώ διατηρεί ασάλευτη της ενσυνειδησιακή του καταγωγή, αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να διαιωνίσει τις βαριές του ένδοξες καταβολές με το οικοδόμημα που λέγεται ελληνική γλώσσα, ελληνικός πολιτισμός και τα έθιμα της καταγωγής, τα έθιμα που χαρακτηρίζουν τις γνωστές «ρίζες» του. Αγωνίζεται και διατηρεί το προνόμιο της φυλής του να ηγείται και όπως λέγεται: ενώ όλοι οι λαοί χαροποιούνται όταν αποκτήσουν την ελευθερία τους, διότι θα απολαύσουν περισσότερα αγαθά, απεναντίας ο ελληνισμός και οι απανταχού Έλληνες στην καταγωγή, όταν είναι πλέον ελεύθεροι κινούνται να φτάσουν πιο πέρα, πιο ψηλά, να πλησιάσουν την πρόοδο, να πορευθούν προς το τέλειο, και εδώ ακριβώς συναντάται και ταυτίζεται ο απέραντος ελληνισμός με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Ανάγκη το σήμερα να θεμελιώσει το Αύριο

Βασικές άμεσες προτάσεις νέας αναδιοργάνωσή μας στην μείζονα Ελληνοαμερικανική κοινότητα Νέας Υόρκης με βασική ομπρέλα της Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, μια ομπρέλα ευρείας συμμετοχής με προτάσεις για την αναβάθμιση και τον μελλοντικό ρόλο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων και οργανισμών εδώ και τώρα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις. Στην αναφορά της Ομοσπονδίας, του πλέον γνωστού μεγάλου οργανισμού αναφερόμεθα, αφού θα είναι το πλέον κατάλληλο όχημα, το άρμα στο οποίο θα προσδεθούν οι πάσης μορφής επιμέρους οργανισμοί, αλλά και όλοι οι Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής που ζουν στην Μείζονα περιφέρεια Νέας Υόρκης. Αυτό σημαίνει βασική αναδιοργάνωσή μας. Ευρεία συμμετοχή, λοιπόν, σημαίνει «Δύναμη και Ελπίδα».

Τα μέτρα και τον τρόπο λειτουργίας.

  1. Εισηγούμαι, όπως το πρόβλημα και το όνειρο πραγματοποιείται με την άμεση τροποποίηση του καταστατικού, όσον αφορά την συμμετοχή του ευρύτερου εκλογικού σώματος με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
  2. Στις εκλογές αυτές θα συμμετάσχουν όλα τα μέλη των ήδη συλλόγων μελών, αλλά να καλεστούν και οργανισμοί να ενταχθούν σαν μέλη με δικαίωμα εξ ίσου συμμετοχής στις προσεχείς εκλογές.
  3. Στην τροποποίηση να υπάρχει η ρητή πρόβλεψη, όπως ταυτόχρονη η εκλογική βάση του σώματος της Ομοσπονδίας, θα συμπεριλαμβάνει με δικαίωμα συμμετοχής του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και κάθε ομογενή μείζονος Νέας Υόρκης με τα κοινά χαρακτηριστικά ότι έχει ελληνική καταγωγή (ρίζες) και ότι είναι κάτοικος στη Μείζονα περιφέρεια Νέας Υόρκης.
  4. Η άμεση διεύρυνση συμμετοχής των Ομογενών σε μια ομοιογενή πυραμίδα, σ’ όλες τις μείζονες περιφέρειες της Αμερικής, αποτελεί το αναγκαίο και το άμεσο δέον γενέσθαι του εδώ Ελληνισμού, της εδώ ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

«Στο σημείο αυτό ακριβώς, πρέπει να τονιστεί και το εξής βασικό στοιχείο που θεωρείται και γνώρισμα της ελληνικής φυλής και τούτο είναι: ότι για να υπάρχουν αποτελεσματικές συλλογικές προσπάθειες, όπως παντός είδους οργανισμοί, και ευρύτερα κρατικές οντότητες, πρέπει να υπάρχει η δυνατή ευρύτερη συμμετοχή και να διασφαλίζεται η πλειοψηφία στο «Διοικείν» και η ελέγχουσα μειοψηφία, απαραίτητες αρχές της Δημοκρατίας, για την πρόληψη και αποφυγή Διοικητικής κακοδαιμονίας, είναι οι βασικές αρχές της Δημοκρατίας, όπου η πλειοψηφία Διοικεί και η μειοψηφία Ελέγχει.

  1. Για την άσκηση ενός τέτοιου δικαιώματος κατά τις εκλογές κάθε δύο χρόνια, η συμμετοχή και για την οικονομική ευρωστία του οργανισμού να είναι $50, ήτοι $25 ετησίως.
  2. Μέσα στους κόλπους των κατά μέγιστες τέτοιες περιφέρειες να συσταθούν νέοι οργανισμοί με το όνομα π.χ. American-Hellenic Community of greater New York, USA.

O οργανισμός αυτός αποτελεί αυτοδικαίως και συμπεριλαμβάνει αυτούς καθ’ εαυτούς τους απογόνους μας, τις νέες γενιές και που χωρίς ειδικά καλέσματα θα πλαισιώσουν δικαιωματικά αυτό που είναι, αλλά και εν συνεχεία το μέλλον τους.

Αυτό ακριβώς σαν ζητούμενο θα έχει και το φυσικό αποτέλεσμα να είναι οι κληρονόμοι των ευρύτερων τέτοιων θεσμών, των μελλοντικών πλέον κοινοτήτων των Αμερικανών Ελληνικής καταγωγής.

Μόνο έτσι και μόνο τότε μια αξιόλογη κοινότητα με ελληνικές καταβολές και γνωρίσματα, θα είναι μια εν δυνάμει «ΔΥΝΑΜΙΣ» να αναγνωρίζεται στην Αμερική, αλλά και να υπηρετεί την χώρα καταγωγής μας και τον ευρύτερο Ελληνικό Πολιτισμό, σαν μέγιστο αγαθό και μέτρο που περιποιείται το στοιχείο ΆΝΘΡΩΠΟΣ.

Τελευταία ακούγονται φωνές για την αναποτελεσματικότητά μας σαν Ομογένεια, για μια δύναμη πολυκομματιασμένη που στην ουσία αυτή καθ’ εαυτή είναι περίπου το 3-4% του συνόλου που ζουν και ευημερούν σε κάθε ευρεία περιφέρεια της Αμερικανικής επικράτειας π.χ. στην μείζονα περιφέρεια Νέας Υόρκης, κατά εκτίμηση ζουν και βασιλεύουν περίπου 400-500 χιλιάδες (τρεις πολιτείες Μείζονος Ν.Υ.) εδώ με την πλέον ελαστική και επιεική θέση όλοι οι οργανισμοί μας δεν έχουν συνολικά 10-15 χιλιάδες μέλη. Άρα πού είναι ο βασικός όρος της ευρείας συμμετοχής της Ελληνοαμερικανικής κοινότητάς μας; γιατί κωφεύουν όσοι διατείνονται ότι υπηρετούν τα κοινά της εδώ φυλής μας και ταυτόχρονα αντάξιοι του μεγάλου χρέους μας στην διατήρηση των αξιών που περιποιούνται το γένος των Ελλήνων;

Αγαπητοί,

Δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας που οφείλονται στον αδέσποτο «παραγοντισμό», κυρίως ανθρώπων μιας ενδεικτικής μετριότητας, είναι το ζητούμενο σήμερα, ώστε από μια ευρεία συμμετοχική κοινωνία μας στα κοινά, να ευρεθούν και επιλεγούν και οι οραματιστές ηγέτες σε κάθε εποχή. Ας ξεκινήσουμε ήδη από αύριο, ώστε μέσα από ένα Συνέδριο Μελέτης να χαράξουμε την αναδιοργάνωσή μας.

 

Άλλα ενδεικτικά  άρθρα του Βασίλειου Σταθάκου

 


 

 


 

Η ψήφος των Αποδήμων: Μια απλή υπόθεση