Του Νικολάου-Κυριάκου Ζωντανού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Την πολιτική «προίκα» που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πιθανότατα την άνοιξη, με ευνοϊκούς για το ΠΑΣΟΚ όρους, φαίνεται ότι έχει βρει ο Γιώργος Παπανδρέου, και το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να ξετυλίγεται αναλυτικά.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει στην επιλογή να παίξει το χαρτί του «μεταρρυθμιστή», προβάλλοντας τη ρήξη με το «παλαιό ΠΑΣΟΚ», όπως αυτό προσωποποιείται στους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ, καθώς και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται να γίνουν ορατά τον Μάρτιο: Τόσο με την έγκριση εκταμίευσης της 4ης δόσης από το δάνειο της τρόικας, όσο και με τη συμφωνία κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για «συνολική αντιμετώπιση» της κρίσης χρέους που παρατηρείται στις οικονομίες της ευρωζώνης.

Με απλά λόγια, το «ελληνικό πρόβλημα» γίνεται «ευρωπαϊκό», και από τη στιγμή που οι ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν, δεν θα αφορούν μόνο τη χώρα μας, αλλά ακόμη την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και πιθανότατα την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο, θα επιτρέψουν στην Αθήνα να ανασάνει, σε συνδυασμό και με τη σχεδόν βέβαιη πλέον επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την τρόικα.

Έχοντας συμπληρώσει σχεδόν έναν χρόνο με την τρόικα να εποπτεύει τα δημόσια οικονομικά, και την εικόνα της Κυβέρνησής του να έχει υποστεί ραγίσματα, όχι όμως… συντριπτικά κατάγματα, ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, και να προχωρήσει σε εκλογές, τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αρκετές πιθανότητες να τις κερδίσει.

Από εκεί και πέρα, έχοντας κερδίσει δεύτερες συνεχόμενες εκλογές, και μάλιστα με την Ελλάδα στην κρίση και υπό τον έλεγχο της τρόικας, ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ θα δικαιούται να διαχειριστεί κατά το δοκούν την υστεροφημία του. Και ενδεχομένως να αποχωρήσει, ως Πρωθυπουργός, εφόσον επιλεγεί για μια σημαντική διεθνή θέση, όπως για παράδειγμα εκείνη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με το ΠΑΣΟΚ να έχει νωπή λαϊκή εντολή, και να αντικρίζει μπροστά του μια ατόφια τετραετία.

Συν τοις άλλοις, θα πρέπει στα παραπάνω να συνυπολογίσουμε και τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς ότι το κλίμα στην οικονομία αρχίζει να αλλάζει, και δειλά-δειλά εμφανίζονται οι πρώτες πινελιές αισιοδοξίας, που αποτυπώνονται περισσότερο ξεκάθαρα από οπουδήποτε αλλού, στον δείκτη εργασιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος βρίσκεται σε σταθερή, αξιοσημείωτη άνοδο, από το ξεκίνημα του νέου έτους.

Στους συγκεκριμένους πολιτικούς σχεδιασμούς, το Μέγαρο Μαξίμου συνυπολογίζει ακόμη μια παράμετρο: Το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς αρχίζει να «μαζεύει το μαγαζί», και η Νέα Δημοκρατία να αυξάνει τη συσπείρωσή της, μια τάση που όσο καθυστερούν οι εκλογές θα μεγαλώνει, και θα δυσχεραίνει το πολιτικό περιβάλλον για το ΠΑΣΟΚ.